Punkt 8 Opsætning af LED skærm på Tvedvej 79, 5700 Svendborg

Beslutningstema

Administrationen kan konstatere, at der er en øget interesse i at opsætte LED-skærme på forskellige placeringer i Svendborg Kommune. En del af de forespørgsler handler om, hvorvidt der kan forventes tilladelse til at bruge LED-skærmene som reklamesøjler.

Sagen forelægges til Plan- og Lokalsamfundsudvalgets beslutning.

Indstilling

Direktionen indstiller til Plan- og Lokalsamfundsudvalgets beslutning:

 

Model A:

  • At der gives konkret byggetilladelse til opsætning af LED-skærmen og giver præcedens for efterfølgende sagsbehandling af tilsvarende ansøgninger

 

eller

 

Model B:

  • At det besluttes, at der igangsættes en proces for nedlæggelse af et § 14-forbud med henblik på udarbejdelse af en ny temalokalplan for LED-skærme i Svendborg Kommune.
  • At det besluttes at foretage varsling og partshøring af ejeren af Tvedvej 79, 5700 Svendborg om nedlæggelse af et §14-forbud.

Sagsfremstilling

Der er den 1. september 2021 modtaget en ansøgning om tilladelse til at opsætte en LED-skærm på gavlen af Tvedvej 79. Se bilag 1 (Bilag 1. Placering af LED-skærm) for placering.

LED skærmen er på 2 x 4 m på facaden, der vender ud mod den parkeringsplads, der deles med Rema 1000. Se bilag 2 (Bilag 2. Visuelt indtryk af LED-skærm).

 

Den vil kunne ses fra Tvedvej, når man kører i den nordlige retning mod Tved.

 

Facaden bruges i dag til erhvervsmæssig markedsføring (billedreklamer).

 

LED skærmen skal fungere som markedsføring for erhverv i Svendborg og Tved med information om kulturelle events og lignende.

 

Skærmen ønskes placeret på privat grund, ca. 10 m fra skel mod vej, på en facade der ligger ca. 1 m fra naboskel mod parkeringspladsen.

 

Ejendommen er omfattet af lokalplan nr. 003.385 for et butiksområde ved Tvedvej, se bilag 3 (Bilag 3. Lokalplan 003.385).

Området anvendes til blandet bolig og detailhandel/erhverv – uden mulighed for udvidelse af boligareal. Parkeringspladsen er udlagt i lokalplanen, og bør derfor ikke ændre anvendelse i fremtiden.

 

Lokalplanen har i § 10 en række bestemmelser om skiltning inden for lokalplanområdet. Disse bestemmelser omfatter dog kun fritstående skilte og pyloner – LED skærmen på facaden kan derfor ikke reguleres af denne paragraf i lokalplanen.

 

LED-skærmen vurderes ikke at være i strid med lokalplanens principper.

 

Der er derfor ikke noget til hinder for opsætningen i forhold til lokalplanen for området eller bygningsreglementet. Det er heller ikke muligt at stille særlige vilkår til udseende og anvendelse i byggetilladelsen. Der er ikke pligt til at foretage en nabohøring. Udgangspunktet er derfor, at der ikke vil blive foretaget en sådan.

 

Der er en øget interesse for anvendelse af LED-skærme i forbindelse med den teknologiske udvikling. I nogle tilfælde kan disse erstatte de traditionelle skilte, mens de i andre ønskes anvendt som egentlige reklamesøjler. Det vil sige for andre virksomheder en den, der har sat LED-skærmen op. De eksisterende lokalplaner tager kun i meget ringe grad højde for eksistensen af LED-skærme. Det skyldes, at teknologien ikke fandtes eller var tilstrækkeligt udviklet, da lokalplanerne blev udarbejdet. Da anvendelsen og udtrykkene af LED-skærme i det offentlige rum erfaringsmæssigt giver anledning til en del forskellige perspektiver, ønskes der en politisk stillingtagen til, om det skal tillades i Svendborg Kommune. Særligt i de tilfælde, hvor LED-skærmene skal bruges til andet end virksomhedens reklameaktivitet.

 

Det bemærkes, at det allerede er muligt at regulere opsætning af LED-skærme i den indre by i Svendborg samt indfaldsveje, idet de er omfattet af facade-skiltelokalplanen med nr. 290, se bilag 4 (Bilag 4. Lokalplan nr. 290).

 

Hvis model A besluttes, vil administrationen tage afsæt i udvalgets beslutning som retningsgivende for ansøgninger, der efterfølgende skal sagsbehandles.

 

Såfremt udvalget ikke ønsker, at der gives byggetilladelse til opsætning af LED-skærme, skal der i stedet igangsættes en proces for nedlæggelse af et § 14-forbud. Det anbefales administrativt, at der i så fald udarbejdes en temalokalplan, som dækker Svendborg Kommune som helhed.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Ingen

CO2-Konsekvensvurdering

Ikke relevant

Lovgrundlag

Planloven

Byggeloven

Sagen afgøres i

Plan- og Lokalsamfundsudvalget

Beslutning i Plan- og Lokalsamfundsudvalget 2022-2025 den 11-01-2022

Der meddeles afslag til det ansøgte.

 

Udvalget anmoder administrationen om forslag til fastlæggelse af retningslinjer for begrænsning af kommerciel skiltning i det offentlige rum.