Punkt 6 Nyt børnehus på Thurø

Beslutningstema

Ved budgetforliget for 2022 blev der afsat midler til at etablere et nyt børnehus på Thurø.

 

Plan- og Lokalsamfundsudvalget skal tage beslutning om at påbegynde et kommuneplantillæg og en lokalplan.

 

Teknik- og Miljøudvalget skal frigive anlægsmidler, godkende brug af ekstern rådgiver og fastsætte kriterier for valg af skitserådgiver.

Indstilling

Direktionen indstiller til Plan- og Lokalsamfundsudvalget,

  • At der igangsættes kommuneplantillæg og lokalplan for realisering af et nyt børnehus på Thurø, på matr. 4h, Thurø By, Thurø

 

Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget,

  • At frigive rådighedsbeløbet i 2022 på 10,9 mio. kr.
  • At godkende brugen af eksterne rådgivere i alle projektets faser
  • At godkende kriterierne for valg af skitserådgiver:
    • Valg af skitserådgiver vil ske på baggrund af referencer og deres udførelse af dagtilbud, efter certificeret byggeri samt erfaring med udførelse af pædagogiske læringsmiljøer – både inde og ude.
  • At bemyndige administrationen til at udvælge og indgå kontrakt med ekstern rådgiver til at udarbejde et skitseprojekt.

 

Direktionen indstiller til Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget,

  • At orientering om sagen tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Svendborg Kommune har det seneste år oplevet en stigning i antallet af 0-5-årige. Stigningen skyldes en betydelig nettotilflytning af familier med 0-5-årige børn, og at der er født flere børn i 2021 end tidligere år.

 

For at Svendborg Kommune fortsat kan imødekomme pladsgarantien, og for at det som hovedregel fortsat skal være muligt at tilbyde dagtilbudspladser på Thurø til børn bosiddende på Thurø, er der i budget 2022 afsat et anlægsbudget til at etablere et nyt børnehus på Thurø med 14 vuggestuepladser, 100 børnehavepladser og en heldagslegestue til dagplejere på Thurø.

 

Med etablering af et nyt børnehus på Thurø vil der være to selvstændige børnehuse på Thurø under dagtilbuddet Østerdalen med samlet 34 vuggestuepladser, 185 børnehavepladser og heldagslegestue til dagplejere på Thurø.

 

Det forventes, at det nye børnehus på Thurø skal være klar til at modtage børn og forældre primo 2024. Det er en stram tidsplan, og det kræver en strømlinet proces for såvel brugerinddragelsen som selve byggeprocessen.

Administrationen har udarbejdet et forventet forløb, se bilag 1 (Bilag 1. Tids- og procesplan - nyt børnehus på Thurø), som skal understøtte, at det nye børnehus på Thurø er klar til at tage imod børn og forældre primo 2024.

 

Der skal nedsættes en brugergruppe, som skal bestå af repræsentanter fra Center for Ejendomme og Teknisk Service, Plan og Udvikling, Økonomi og Sekretariat og Dagtilbud. 

 

Principper for til- og nybygning på dagtilbudsområdet

I forbindelse med til- og nybygning af Øbakkerne Kirkeby Børnehus, Østerdalen Gudme Børnehus, Vesterlunden Skovlinden, Sundbyøster 4-Kløveren og Sundbyøster Humlebien blev der i 2012 udarbejdet principper for til- og nybygning på dagtilbudsområdet.

 

I principperne står der blandt andet, at alle kvadratmeter i et børnehus – inde og ude – er lege- og læringsrum, som skal understøtte den pædagogiske læreplan. Rummene skal være fleksible at anvende i forhold til aktiviteter og antal børn, og der skal være plads til at fordybe sig uden at blive forstyrret.

 

Først i 2022 skal principper for til- og nybygning genbesøges med henblik på at opdatere disse. Der lægges op til en involverende proces, som skal være færdiggjort, således at de nye principper vil gælde for det nye børnehus på Thurø.

 

Byggeri

For at skabe et bæredygtigt byggeri anbefales det, at børnehuset bliver bygget efter certificeringsordning DGNB. Opførelsen kommer til at harmonere med ambitionerne i den kommende klimahandleplan, som skal besluttes politisk. Den endelige bæredygtighedsklasse vil blive bestemt ud fra, hvad der er muligt indenfor projektets økonomiske ramme.

 

Byggeriet skal opføres på en måde, hvor udgifterne til den løbende drift og vedligeholdelse minimeres.

 

Skitserådgiver

Administrationen vurderer, at det vil være hensigtsmæssigt at benytte en ekstern rådgiver til at udarbejde et skitseprojekt med fokus på børnehusets udtryk og indretning samt indretning af det udendørslæringsmiljø, samt tilknytning til omgivelserne. Brugergruppen vil i denne proces blive inddraget for at opnå så nøjagtigt et skitseprojekt som muligt, der er tilpasset brugernes behov.

 

Kriterierne for valg af skitserådgiver vil ske på baggrund af referencer og tidligere udførelse af dagtilbud, certificeret byggeri, samt erfaring med udførelse af pædagogiske læringsmiljøer – både inde og ude.

 

Der vil ske en tæt dialog og sparring mellem udarbejdelse af skitseprojekt og lokalplan. 

 

Totalrådgiver

Det er politisk besluttet at udbyde byggeri i fagentrepriser, men administrationen anbefaler, at der anvendes totalrådgiver for at have alle rådgiver ydelser samlet i en kontrakt. Totalrådgiverens opgave er at projektere hovedprojektet, ansøge og sikre de nødvendige tilladelser hos myndighederne, udarbejde udbudsmateriale, indhente priser samt at lede byggepladsen.

 

Kriterierne for valg af totalrådgiver udarbejdes forud for udbuddet, og de forlægges Teknik- og Miljøudvalget i løbet af første halvår 2022.

 

Kommuneplantillæg og lokalplan for nyt børnehus

Med budget 2022 blev der peget på en mulig placering af et nyt børnehus på matr. 4h, Thurø By, Thurø. Området er ejet af Svendborg Kommune, og indgår som en del af det samlede rekreative område ved Thurø Hallen og Thurø Boldklub. Administrationen vurderer, at det er hensigtsmæssigt at der arbejdes videre med denne placering, da der her kan skabes en god synergi mellem et nyt børnehus og den fremtidige udvikling af området.

 

Der vil her være gode muligheder for at skabe et moderne børnehus, der kan tænkes sammen med omgivelserne, og hvor de udendørslæringsmiljøer kan anvendes som et aktiv for det tilstødende rekreative område og resten af lokalområdet. Placeringen er endvidere valgt for at skabe mindst mulig trafikal belastning for resten af Thurø by. Placeringen er blevet positivt modtaget af blandt andet Thurø Lokalråd og Øhavets Bevægelsescenter.

 

 

Illustrationsplan for mulig fremtidig placering, Budgetforlig 2022

 

Som en del af den videre planlægning vil der arbejdes med en inddragelsesproces, hvor lokale kultur – og idrætsforeninger, grundejerforeninger, lokalråd, borgere mv. inddrages. Denne proces indledes med en forudgående høring i primo 2022, hvor der indkaldes forslag og ideer til den videre planlægning. I den forbindelse afholdes et lokalt borgermøde.

 

Den endelige placering, samt de overordnede planlægningsprincipper, vil blive fastlagt på baggrund af den forudgående høring, og vil danne grundlag for den videre lokalplanlægning.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Med budget 2022 blev der afsat en samlet anlægsramme på 35,9 mio. kr. til etablering af et nyt børnehus på Thurø. Den samlede anlægsramme blev fordelt med et rådighedsbeløb på 10,9 mio. i 2022 og 25,0 mio. kr. i 2023, og det er derfor muligt at frigive det ønskede rådighedsbeløb for 2022.

 

Udgifterne forbundet med udarbejdelse af kommuneplantillæg og lokalplan afholdes, indenfor anlægsprojektets ramme.

 

Udgifterne til brug af ekstern rådgivning vil overstige grænseværdien på 0,150 mio. kr., hvorfor der søges en godkendelse hos Teknik- og Miljøudvalget.

 

Udbudsregler

I forbindelse med indledende brug af skitserådgiver benyttes der direkte tildeling, da det vurderes at denne udgift kan holdes under 300.000 kr., som er grænsebeløbet for, hvornår der kan laves direkte tildeling i forhold til Indkøbs- og Udbudspolitikken.

 

Valg af totalrådgiverydelsen vil blive afholdt efter EU-udbudsreglerne, idet udgifterne til denne ydelse klart forventes at overstige EU-tærskelværdien på 1,6 mio. kr. Udbuddet forventes afholdt som et begrænset udbud med en prækvalifikation, hvor der udvælges op til 5 rådgivere, der skal afgive pris på totalrådgivningsydelsen. Udbuddet er offentligt og alle som lever op til konditionerne kan derfor byde.

Sagen afgøres i

 

Beslutning i Plan- og Lokalsamfundsudvalget 2022-2025 den 11-01-2022

Indstillingen godkendes, med bemærkning om at tidsplan og proces for borgerinddragelse ønskes forelagt for udvalget. 

 

Beslutning i Børne- Unge- og Uddannelsesudvalget den 12-01-2022

Taget til efterretning.

 

Afbud fra Maria Haladyn (A), hvorfor Flemming Madsen (A) deltog som suppleant.

Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget 2022-2025 den 13-01-2022

Indstillingen godkendt med forventning om, at bygningen varmeforsynes ved hjælp af varmepumpe, og at muligheden for at etablere solceller og varmepumpe i tilknytning til byggeriet ved hjælp af Svendborg VE A/S undersøges nærmere.