Punkt 5 Arkitekturråd 2022-25

Beslutningstema

Udvalget skal træffe beslutning om indholdet af kommissoriet for Svendborg Kommunes arkitekturråd og dets sammensætning i den nye valgperiode 2022-2025.

Indstilling

Direktionen indstiller til Plan- og Lokalsamfundsudvalget, at

 

  • Sammensætningen af Svendborg Arkitekturråd godkendes
  • Ændringer i kommissorium godkendes

Sagsfremstilling

Svendborg Arkitekturråd er et faglig rådgivende organ for Svendborg Kommune. Rådet er et forum, som skal anvendes til dialog og debat om bevaring og bæredygtig udvikling af by- og landskabskulturen i Svendborg Kommune. Herudover giver rådet sparring i forbindelse med principielle sager og større planer og kommunale byggerier.

 

Rådet har ingen direkte beslutningskompetence, men medlemmerne har krav på at få deres meningstilkendegivelser ført til referat. Rådets anbefalinger indgår i kommunens beslutningsgrundlag.

 

Arkitekturrådet nedsættes af Kommunalbestyrelsen for en fireårig periode, der følger valgperioden og består af fem medlemmer, hvor Svendborg Museum, By og Land Sydfyn, Shopping Svendborg og Akademisk arkitektforening hver udpeger ét medlem, arkitektforeningen dog to medlemmer.

 

I evalueringen af rådets arbejde for den forgange periode, er forretningsordenen for Arkitekturrådet drøftet.

Af forretningsordenen fremgår det, at Medlemmerne i Arkitekturrådet maksimalt kan vælges for to perioder og Alle medlemmerne i rådet skal være bosiddende i Svendborg Kommune.

 

Rådet og administrationen vurderer det uhensigtsmæssigt, at medlemmerne af rådet maksimalt kan sidde to perioder, hvilket kan medføre et betragteligt kadencetab, idet det kan bevirke udskiftning af alle medlemmer på samme tidspunkt.

Det anbefales derfor, at denne bestemmelse ophæves i forretningsordenen, hvilket ligeledes gælder for kravet om, at medlemmerne af rådet skal være bosiddende i Svendborg. Denne bestemmelse synes irrelevant for rådets faglige vurderinger, henset til den brede sammensætning.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Svendborg Arkitekturråd er et frivilligt organ, som tildeles 40.000kr årligt til arkitekturens dag, præmiering i forbindelse med arkitekturprisen mv.

CO2-Konsekvensvurdering

Ingen

Lovgrundlag

Styrelsesvedtægten

Sagen afgøres i

Plan- og Lokalsamfundsudvalget

Beslutning i Plan- og Lokalsamfundsudvalget 2022-2025 den 11-01-2022

Indstillingen godkendes.