Punkt 10 Godkendelse af valgperiodens længde for skolebestyrelser

Beslutningstema

Beslutning om mulighed for toårig valgperiode for forældrerepræsentanter i skolebestyrelserne.

Indstilling

Direktionen indstiller, at Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget godkender,

  • At der gives mulighed for at vælge toårig valgperiode for forældrerepræsentanter i skolebestyrelserne
  • At kompetencen til at godkende toårig valgperiode efter ansøgning fra en skolebestyrelse delegeres til Skole- og Uddannelseschefen.

Sagsfremstilling

Vestre Skole, Ørkildskolen og Tåsingeskolen har siden 2018 deltaget i forsøgsordning med toårig valgperiode for skolebestyrelser. Forsøgsperioden udløber ultimo 2021.

Alle tre skoler har haft gode erfaringer med denne valgperiodes længde, som især har betydet, at det har været lettere at tiltrække kandidater og dermed besætte alle pladserne til forældrerepræsentanter i skolebestyrelserne.

 

2. maj 2019 godkendte Folketinget, på baggrund af en bred politisk aftale ”Faglighed, dannelse og frihed – justeringer af folkeskolen til en mere åben og fleksibel skole”, ændring af Folkeskoleloven på en række områder. Aftalen indeholdt 13 initiativer.

Et af de 13 initiativer og en del af lovændringen omhandler muligheden for toårig valgperiode for forældrerepræsentanter i skolebestyrelser.

Skolebestyrelserne spiller en vigtig rolle i forhold til i samarbejde med skolens ledelse at sætte retning for skolen og at føre tilsyn med skolens virksomhed.

Nogle steder oplever kommunalbestyrelserne udfordringer med at få besat alle pladserne til forældrerepræsentanter i skolebestyrelserne.

Intensionen var derfor, at landets kommunalbestyrelser skulle have bedre mulighed for at tiltrække forældrerepræsentanter til skolebestyrelsesarbejdet.

Valgperioden for forældrerepræsentanter er fire år, men man ønskede med lovændringen en fleksibilitet til lokalt at træffe beslutning om at nedsætte valgperioden til to år for de forældre, der måtte ønske dette.

 

På baggrund af skolebestyrelsernes erfaringer og lovændringen foreslår Skole og Uddannelse, at de enkelte skolebestyrelser fremover kan vælge, om man ønsker to- eller fireårige valgperiode for enten alle forældre, eller de forældrerepræsentanter, der måtte ønske det.

Kompetencen til at bevilge dette, efter konkret ansøgning fra skolebestyrelserne, foreslås delegeret til Skole- og Uddannelseschefen.

 

Udvalget orienteres i forbindelse med, at der afholdes valg på skolerne (næste gang forår 2022).

CO2-Konsekvensvurdering

Ingen

Lovgrundlag

Folkeskoleloven

Beslutning i Børne- Unge- og Uddannelsesudvalget den 12-01-2022

Godkendt.

 

Afbud fra Maria Haladyn (A), hvorfor Flemming Madsen (A) deltog som suppleant.