Punkt 19 Rollefordeling på plejefamilie området

Beslutningstema

Orientering om de juridiske forhold og rollefordelingen mellem Socialtilsyn Syd og Svendborg Kommune på plejefamilieområdet.

Indstilling

Direktionen indstiller,

  • At orienteringen tages til efterretning og drøftes.

Sagsfremstilling

På baggrund af dagsordenspunkt fra Venstre med forslag om trivselsundersøgelse på plejefamilieområdet, besluttede Børne- og Ungeudvalget den 06-02-2019, at afdække de juridiske forhold og rollefordelingen mellem Socialtilsyn Syd og Svendborg Kommune på plejefamilieområdet, hvorefter Udvalget orienteres og området drøftes.

 

Rollefordelingen mellem Socialtilsyn Syd og Svendborg Kommune

Socialtilsynet har ansvaret for generel godkendelse, kvalitetssikring og driftsorienteret tilsyn på plejefamilieområdet.

Svendborg Kommune har ansvaret for at udstede en konkret godkendelse, i tilfælde hvor et konkret barn skal anbringes i en konkret plejefamilie, for at barnet trives i plejefamilien gennem løbende handleplansopfølgninger og personrettet tilsyn.

 

Vurdering i forhold til Trivselsundersøgelse.

Trivselsundersøgelser for kommunalt ansatte er reguleret i Aftale om trivsel og sundhed på arbejdspladserne, mellem KL og Forhandlingsfællesskabet. Trivselsaftalen fra overenskomsten 2008 forpligter alle kommuner til at måle medarbejdernes tilfredshed og trivsel mindst hvert tredje år. Aftalen omfatter alle ansatte inden for Forhandlingsfælleskabets forhandlingsområde.
 

Efter KL’s vurdering jf. notat ”Familieplejere – ansatte eller selvstændige” af 10 december 2015, kan Familieplejere ikke betragtes som ansatte i kommunerne. 
”Det er KL’s vurdering at familieplejere efter en sædvanlig standardkontrakt med en kommune om anbringelse af et barn i ansættelses- og arbejdsretlig samt forvaltningsretlig henseende ikke kan betragtes som ansatte i kommunerne, men skal anses som selvstændige. Der gælder dog den modifikation, at kommunen skal partshøre en familieplejer, når kontrakten bringes til ophør, hvis kommunens opsigelse er begrundet i forhold, der bebrejdes familieplejeren”

 

Plejefamilierne betragtes ikke som ansatte, og er ikke omfattet af Trivselsaftalen.

Svendborg Kommune har i praksis ingen instruktionsbeføjelser overfor plejefamilien, men alene bemyndigelse til et personrettet tilsyn jf. servicelovens § 148, mens Socialtilsynet godkender og fører det driftsorienterede tilsyn med plejefamilier jf. Socialtilsynsloven § 4, stk. 1.

Lovgrundlag

Lov om Social Service og Lov om Socialtilsyn

Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 03-04-2019

Taget til efterretning og drøftet. Udvalget ønsker, at det nuværende dialogforum kortlægges samt et oplæg til at styrke dialogen.