Punkt 18 Kvalitet i plejefamilie anbringelser med særligt henblik på honoreringsmodel

Beslutningstema

Iværksættelse af proces med henblik på eventuel ny honoreringsmodel og øvrige vilkår i kontraktforholdet mellem plejefamilier og Svendborg Kommune.

Indstilling

Direktionen indstiller,

  • At proces for eventuelt ny honoreringsmodel og øvrige vilkår i kontraktforholdet mellem plejefamilier og Svendborg Kommune iværksættes.

Sagsfremstilling

Kvalitet i plejefamilie anbringelser med særlig henblik på honoreringsmodel

Familieafdelingen vil jf. Udviklingsplanen for 2019 arbejde på at skabe et endnu mere stabilt og konstruktivt samarbejde med plejefamilierne, hvilket anses for værende af afgørende betydning for kvaliteten i anbringelsen.

Familieafdelingen vil fortsætte arbejdet med, som udgangspunkt, at iværksætte plejefamilieanbringelser fremfor anbringelser på institutioner og opholdssteder, kvalificere processen i matchningen mellem plejefamilien og barnets behov, samt yde den rette understøttelse til plejefamilien under plejefamilieanbringelse.

Formålet er at sikre, at børn og unge anbragt i plejefamilier får mulighed for at opleve kontinuitet og sammenhæng i anbringelsen.
Forskning har i flere år peget på, at manglende kontinuitet i anbringelsesforløb er én af årsagerne til, at disse børn og unge klarer sig markant dårligere end andre børn og unge med hensyn til uddannelse, tilknytning til arbejdsmarkedet og generel trivsel.

 

Børne- og Socialministeriets rapport ” Anbragte børn og unges trivsel, 2018”  viser, at det særligt er børn og unge anbragt i plejefamilier der trives i anbringelsen, og scorer bedst på indikatorer som generel trivsel, helbred, fritid og skolegang. 

Kortlægning af plejefamilieområdet  har vist, at forhold vedrørende vederlag, vilkår om pension, sikkerhed i ansættelsen samt adgang til sparring og supervison er afgørende for at plejefamilierne har en god oplevelse af samarbejdet med den anbringende kommune og kan indgå i en konstruktiv dialog omkring det anbragte barn eller den unge.
Analyserne har tillige påvist, at vederlag er en hyppig årsag til konflikter og sammenbrud i anbringelserne.
 

Modeller for honorering af plejefamilier

Svendborg Kommune anvender KL’s vederlagsmodel for honorering af plejefamilierne. I KL’s honoreringsmodel fastsættes antal vederlag efter generelle tildelingskriterier. Vederlagene spænder fra 1-9 vederlag og genforhandles som udgangspunkt en gang årligt.

Gennemsnitsmodellen er en model, hvor honorering af plejefamilier fastsættes som et gennemsnit for den samlede anbringelsesperiode. Gennemsnitsmodellen består af 5 niveauer, svarende til 3-12 vederlag.  Vederlagene fastsættes af niveauer der er baseret på generelle og specifikke tildelingskriterier.
 

Den væsentligste forskel på de to modeller er genforhandlingen af vederlagene. I KL’s vederlagsmodel genforhandles vederlag som udgangspunkt hvert år.  I Gennemsnitsmodellen fastsættes vederlaget ud fra den gennemsnitlige forventede plejeopgave i det konkrete tilfælde fordelt over den samlede anbringelsestid. Det betyder, at det antal vederlag, der fastsættes i starten af en anbringelse, fastholdes igennem hele anbringelsesperioden.

 

Familieafdelingen foreslår at iværksætte en proces, hvor det afklares, hvilken model for honorering af plejefamilier og øvrige vilkår, der skal være gældende i kontraktforholdet mellem plejefamilie og Svendborg Kommune

Lovgrundlag

Lov om Social Service

Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 03-04-2019

Godkendt.