Punkt 16 Tilsyn med Svendborg Kommunes leverandører af den Særlig tilrettelagte ungdomsuddannelse (STU)

Beslutningstema

Godkendelse af aftale med BDO Danmark om tilsyn med Svendborg Kommunes faste leverandører af den Særlige tilrettelagte ungdomsuddannelse (STU).

Indstilling

Direktionen indstiller,

  • At udvalget godkender udkast til aftale med BDO Danmark om tilsyn med Svendborg Kommunes faste STU leverandører.

Sagsfremstilling

Økonomiudvalget besluttede på møde den 11. december 2018:

  • At konsulentydelser til brug for daglig drift og i anlægsprojekter godkendes af fagudvalg, hvis køb overstiger 150.000 kr. Dette gælder også akkumulerede årlige beløb til samme opgavetype.
  • At der i sagsfremstillingen redegøres for konsulenttype, formål, anvendelse og forventet udgift.

I tråd med overstående fremlægges i følgende sagsfremstilling angående oplæg til indgåelse af aftale om specialrådgivning med BDO Danmark på STU området for årene 2019, 2020 og 2021.

 

STU er en særlig tilrettelagt ungdomsuddannelse for unge udviklingshæmmede og andre unge med særlige behov, der ikke har mulighed for at gennemføre en anden ungdomsuddannelse uanset, om der ydes specialpædagogisk støtte. Unge som er i målgruppen for STU har, hvis de ønsker det, et retskrav på en 3-årig STU, der er tilpasset deres særlige forudsætninger og behov.

 

STU’en er et kommunalt ansvarsområde, som i Svendborg Kommune administreres af et STU visitationsudvalg forankret i Børn, Unge, Kultur og Fritid under Familie og Uddannelse. Svendborg Kommune samarbejder med en række faste STU leverandører, som står for tilrettelæggelsen af den enkelte unges STU. Jf. STU loven er det Svendborg Kommunes ansvar at indgå overenskomst med STU leverandører om levering af STU’en, og at påse at leverandørerne overholder denne overenskomst, herunder om de leverer de STU-elementer, som den unge har ret til at få jf. STU loven, og som Svendborg Kommunes STU visitationsudvalg har godkendt den unge til.

 

Da STU’en vedrører unge udviklingshæmmede og andre unge med særlige behov, er det nødvendigt med specialpædagogisk viden inden for STU området for at kunne påse hvorvidt STU leverandørerne overholder   indgåede aftaler. Det drejer sig bl.a. om dels at påse hvorvidt STU leverandøren udmønter den uddannelsesplan, som STU visitationsudvalget i Svendborg Kommune har godkendt for den enkelte unge, og dels at påse hvorvidt udmøntningen sker med en pædagogisk kvalitet og et pædagogisk indhold som er lovmedholdeligt, og som sikre progression for den enkelte unge mod en mere selvstændig voksentilværelse. Helt konkret skal det eksterne tilsyn:

  • Kontrollere om kvaliteten af den service, som de unge STU elever modtager, er i overensstemmelse med gældende lovgivning og Svendborg Kommunes kvalitetsstandard(administrationsgrundlag).
  • Kontrollere, om der på det enkelte tilbud udføres forsvarligt fagligt arbejde i forhold til de unge.
  • Identificere styrker og udviklingsområder i forhold til løsningen af opgaverne.
  • Sikre og bidrage til en fremadrettet og løbende udvikling af kvaliteten i ydelserne over for de unge gennem en anerkendende og konstruktiv tilgang til medarbejdere og ledelse.
  • Skabe basis for at indsamle og dele viden med henblik på løsning af fælles udfordringer på tværs af de kommunale tilbud.

 

Som udgangspunkt er det intentionen, at anvende BDO Danmark til fire anmeldte tilsynsbesøg årligt, dog med option på yderligere anmeldte eller uanmeldte tilsynsbesøg hvis der måtte opstå et behov herfor. Vi besidder i direktørområdet ikke den specialviden, der skal til for selv at varetage tilsynet.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Samlet pris for fire årlige anmeldte tilsyns besøg er kr. 86.200. Samlet pris for tilsynsbesøg i 2019, 2020 og 2021 bliver således kr. 258.600.

Ekstra anmeldt eller uanmeldt besøg vil koste Kr. 21.550 pr. besøg.

Lovgrundlag

LBK nr. 783 af 15. juni 2015 om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov og ændringer.

BEK nr. 739 af 3. juni 2016 om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov.

Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 03-04-2019

Godkendt.