Punkt 7 Fastsættelse af driftsgaranti for private dagtilbud - efter høringsperiode

Beslutningstema

Beslutning om fastsættelse af driftsgaranti for private dagtilbud.

Indstilling

Direktionen indstiller,

  • At private dagtilbud skal stille en driftsgaranti svarende til halvanden måneds drifts-, bygnings- og administrationstilskud pr. indmeldt barn i det private dagtilbud.

Sagsfremstilling

På Børne- og Ungeudvalgets møde den 6. februar 2019 blev udvalget orienteret om, at bestemmelsen om driftsgaranti for private dagtilbud er ændret pr. 1. januar 2019.

 

Hidtil har driftsgarantien maksimalt måtte udgøre tre måneders drifts-, bygnings og administrationstilskud pr. barn i det private dagtilbud. Ifølge nuværende godkendelseskriterier for private dagtilbud i Svendborg Kommune udgør driftsgarantien tre måneders drifts-, bygnings og administrationstilskud pr. barn i det private dagtilbud.

 

Lovgivningen specificerer nu, at såfremt kommuner stiller krav om driftsgaranti må denne maksimalt udgøre en halv måneds drifts-, bygnings og administrationstilskud pr. barn samt forudbetalt drifts-, bygnings og administrationstilskud pr. barn.

 

Svendborg Kommune udbetaler tilskud til kommunens ti private dagtilbud en måned forud. Driftsgarantien for private dagtilbud i Svendborg Kommune må derfor maksimalt udgøre halvanden måneds drifts-, bygnings og administrationstilskud pr. barn i det private dagtilbud.

 

Børne- og Ungeudvalget godkendte den 6. februar at sende forslag til fastsættelse af driftsgaranti for private dagtilbud i høring. Høringsperioden varede fra den 7. februar til den 15. marts. Høringsberettigede var forældrebestyrelser i private dagtilbud. Der er indkommet høringssvar fra Tved Børnehus, som er vedhæftet som bilag.

 

Driftsgarantien kan dække tab af forudbetalte tilskud og eventuelle etableringsudgifter, hvis Svendborg Kommune skal stille pladser til rådighed i tilfælde af et privat dagtilbuds konkurs. Ifølge visitationskriterier på dagtilbudsområdet er Svendborg Kommune forpligtet til at stille pladser til rådighed i kommunale eller selvejende dagtilbud senest tre måneder efter ansøgningsdato. Hertil kommer at driftsgarantien understøtter, at kun børnehuse med en sund økonomi med godkendelse fra et pengeinstitut etablerer sig som et privat dagtilbud. 

 

Administrationen fastholder forslaget om, at driftsgarantien udgør de maksimale halvanden måneds drifts-, bygnings og administrationstilskud pr. indmeldt barn i det private dagtilbud.

 

Børne- og Ungeudvalget vil blive forelagt justerede godkendelseskriterier for private dagtilbud, herunder en almindelig ajourføring af de nuværende kriterier på et kommende møde i 2019.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

En nedsættelse af driftsgarantien fra tre til halvanden måneds drifts-, bygnings- og administrationstilskud vil øge Svendborg Kommunes økonomiske risiko i tilfælde af et privat dagtilbuds konkurs. Driftsgarantien kan dække tab af forudbetalte tilskud og eventuelle etableringsudgifter, hvis Svendborg Kommune skal stille pladser til rådighed i tilfælde af et privat dagtilbuds konkurs.

Lovgrundlag

Dagtilbudsloven § 20 stk. 2.

Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 03-04-2019

Godkendt.