Punkt 6 Drøftelse af ministermål 6 - Flere personer med handicap skal i beskæftigelse

Beslutningstema

Drøftelse af ministermål 6 med henblik på at udarbejde høringssvar til Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets videre arbejde med målet.

Indstilling

Direktionen indstiller, at:

  • Social- og Sundhedsudvalget afgiver høringssvar om at sikre involvering af berørte interessenter med henblik på at udarbejde handleplan for indfrielse af ministermålet.

Sagsfremstilling

På Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets møde den 14. januar 2019 blev det besluttet at sende ministermål 6 i høring hos Handicaprådet og i Social- og Sundhedsudvalget med henblik på at få input til udvalgets videre arbejde med målet.

 

Beskæftigelsesministeren udmeldte i december et nyt ministermål for 2019. Målet er, at flere personer med handicap skal i beskæftigelse. Målet blev indarbejdet i Beskæftigelsesplanen for 2019.

 

Ministerens målsætning er, at frem til 2015 skal cirka 15 % af midlertidige ydelsesmodtagere med et større selvoplevet handicap ind på arbejdsmarkedet. Det svarer på landsplan til, at cirka 13.000 personer kommer i beskæftigelse.

 

Regeringen har udarbejdet udspillet ”Flere mennesker med handicap skal i job”. I udspillet lægges der op til 4 indsatsområder:

  1. Mindre bureaukrati og smidigere overgange.
  2. Målrettet indsats for at få flere med handicap i job.
  3. Bedre uddannelsesmuligheder.
  4. Mere viden om handicap og færre fordomme.

 

Uden overskriften ”Mindre bureaukrati og smidigere overgange” nævnes 2 konkrete initiativer:

  • Aldersgrænsen for hjælpemidler til personer i job ophæves, så man kan arbejde ud over pensionsalderen.
  • Hjælpemidler, der er bevilget til for eksempel uddannelse, kan smidigere følge med over i et job, selvom bevillingskompetencen ligger forskellige steder.

 

Målrettet indsats for at få flere med handicap i job” er en række målrettede initiativer, der i særlig grad skal øge virksomhedernes og kommunernes fokus på, at mennesker med handicap udgør et arbejdskraftspotentiale. Det er for eksempel kompetencekort for at synliggøre handicap og støttemuligheder, flere job gennem lokale partnerskaber og styrket fokus på handicapområdet i jobcentrene.

 

Bedre uddannelsesmuligheder” skal understøtte, at flere unge med handicap kan tage en uddannelse. Der er nævnt 2 konkrete initiativer:

  • Bedre muligheder for personer med handicap på erhvervsuddannelserne.
  • Flere Autisme Spektrum Forstyrrelser-klasser.

 

Det sidste indsatsområde er ”Bedre viden om handicap og færre fordomme”. Hvis det skal lykkes at få flere mennesker med handicap i beskæftigelse, skal såvel virksomheder, kommuner og den enkelte borger med handicap have en større viden om, hvad mulighederne er på arbejdsmarkedet, og hvilke støttemuligheder der findes. Der foreslås 2 initiativer:

  • Kortlægning af jobcentrenes handicapindsats.
  • Målrette udbredelse af viden om handicap og beskæftigelse.

 

I forlængelse af ministermålet anbefaler administrationen, at der nedsættes en tværgående arbejdsgruppe i kommunen med berørte interessenter, der får til opgave at omsætte ministermålet i konkrete initiativer. Arbejdsgruppen skal også forholde sig til den aktuelle opgaveforankring og komme med forslag til mulige forbedringer.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Sagen har ingen økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser.

Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 05-03-2019

Social- og Sundhedsudvalget anbefaler, at der nedsættes en tværgående arbejdsgruppe i kommunen med berørte interessenter, der får til opgave at omsætte ministermål til konkrete initiativer og inddrage relevante erfaringer fra andre kommuner.

 

Der var afbud fra Susanne Gustenhoff. Som suppleant deltog Karl Magnus Bidstrup (Å). Karl Magnus Bidstrup deltog ikke i behandlingen af punkt 1, 2, 3 og 4.