Punkt 3 Masterplan 2025 - Fremtidens ældreliv

Beslutningstema

Godkendelse af masterplan 2025 – Fremtidens ældreliv

Indstilling

Direktionen indstiller,

  • at Social og Sundhedsudvalget Drøfter masterplan for Fremtidens ældreliv og indstiller masterplanen til godkendelse i Byrådet

Sagsfremstilling

Efter ønske fra Social- og Sundhedsudvalget i Svendborg Kommune blev der i foråret 2018 igangsat et arbejde med at udforme en masterplan for fremtidens ældreliv i Svendborg Kommune.

 

Formålet med at udarbejde en masterplan frem mod 2025 er at imødekomme de udfordringer ældreområdet står overfor i den nærmeste fremtid mht. ændringer i befolkningssammensætning og ændringer i opgavefordeling mellem region og kommune.

 

Masterplanen skal være et retningsvisende materiale i forhold til de beslutninger, der træffes vedrørende ældreområdet frem mod 2025.

 

Det har været et politisk ønske, at masterplanen i videst muligt omfang skabes sammen med borgere i Svendborg Kommune. Dette er sket på forskellig vis via ældrekonference, ideudveksling og på en række borgermøder og informationsarrangementer for 65-, 75 og 80-årige.

 

Styregruppe og arbejdsgrupperne har været organiseret, så deltagerne har været repræsentanter fra Ældreråd, Ældre Sagen, samarbejdspartnere fra uddannelsesinstitutioner og fagpersoner.

 

For at skabe et billede af, hvordan fokusområderne ser ud på landsplan og hvilke tendenser og udfordringer ældreområdet står overfor i den nærmeste fremtid, er der hentet viden både fra nationale institutioner og interesseorganisationer, som fx KL, videnscentre og uddannelsesinstitutioner. Viden er også hentet lokalt, hvor erfaringer fra Svendborg Kommunes projekter og tiltag på ældreområdet er inddraget.

 

Alle fokusområder afsluttes med et bud på 3 retninger frem mod 2025.

 

Masterplanen har været sendt i offentlig høring fra den 18. januar til den 10. februar 2019 forud for politisk behandling, således at der foreligger bredest muligt beslutningsgrundlag for Social- og Sundhedsudvalget / Byrådet. Der er indkommet 6 høringssvar

 

Efter godkendelse i Byrådet udarbejdes en kortere pixiudgave af Masterplanen

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Sagen har ingen økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser.

Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 05-03-2019

Masterplan drøftet, og med rettelser på side 36, ad 2 og ad 3, oversendes den til godkendelse i Byrådet.

 

Der var afbud fra Susanne Gustenhoff. Som suppleant deltog Karl Magnus Bidstrup (Å). Karl Magnus Bidstrup deltog ikke i behandlingen af punkt 1, 2, 3 og 4.