Punkt 9 Tillæg til værdighedspolitik

Beslutningstema

Tillæg om bekæmpelse af ensomhed til Værdighedspolitik på ældreområdet.

Indstilling

Direktionen indstiller,

  • At Social og Sundhedsudvalget drøfter og godkender proces og tidsplan for tillæg om bekæmpelse af ensomhed til Værdighedspolitikken på ældreområdet.

Sagsfremstilling

Kommunalbestyrelsen har siden den 1. marts 2016 været forpligtet til at træffe beslutning om en Værdighedspolitik for den kommunale ældrepleje.

Partierne bag finanslovsaftalen for 2019 vil styrke kommunernes indsatser i forhold til at bekæmpe ensomhed, tab af livsmod, sorg og selvmord blandt ældre.

 

’Bekæmpelse af ensomhed’ skal fremover indgå som et af de områder, som kommunalbestyrelsen som minimum skal beskrive i Værdighedspolitikken. De øvrige emner er:

1) Livskvalitet

2) Selvbestemmelse

3) Kvalitet, tværfaglighed og sammenhæng i plejen

4) Mad og ernæring

5) En værdig død

6) Pårørende

7) Bekæmpelse af ensomhed

 

Tilføjelsen af det nye område ’Bekæmpelse af ensomhed’ indebærer, at kommunalbestyrelsen første gang skal behandle og indarbejde området som en del af kommunens Værdighedspolitik senest den 31. december 2019.

 

Det fremgår af bekendtgørelsen, at Ældrerådet og andre relevante parter skal inddrages i arbejdet med at beskrive ensomhed i Værdighedspolitikken.

 

Svendborg Kommune har aktuelt to projekter vedr. bekæmpelse af ensomhed i gang. Begge projekter er et godt eksempel på samskabelse, hvor borgere, frivillige og medarbejdere på ældreområdet sammen skaber løsninger for at styrke sociale kompetencer og afhjælpe ensomhed.

 

Mine værdifulde ressourcer er et samarbejde med frivillige organisationer ift. at støtte borgere, der er ensomme. Projektet startede i april 2017 og afsluttes maj 2019.

Frivillige uddannes til ’vejvisere’, der kan hjælpe borgere, der føler sig ensomme, til at deltage i sociale aktiviteter. I dette projekt er der etableret et stærkt samarbejde mellem ældreområdet og det frivillige område i Svendborg Kommune.

I øjeblikket er der en tilgang på fem borgere om måneden, der bliver henvist til hjælp af vejviserne. De frivillige vejvisere og organisationer beskriver projektet som en stor succes netop pga. det tætte samarbejde og koordinering mellem borgere, hjemmeplejen og vejvisere.

De borgere, der deltager i ’Mine værdifulde ressourcer’ er ofte borgere, der ikke kan deltage i de øvrige tilbud Svendborg Kommune har, eksempelvis aktiviteter i dagcentre. I ’Mine værdifulde ressourcer’ ser vejviserne på den enkelte borgers behov og formåen og har fokus på, at borgeren tilbydes individuelle tilbud.

 

Fællesskabsklippekortet er en indsats, der tager afsæt i to kerneværdier for arbejdet med ensomhed: understøttelsen af den individuelle proces og deltagelsen i meningsfulde fællesskaber. Fællesskabsklippekortet er et individuelt socialt rehabiliteringsforløb for borgere i hjemmeplejen, der oplever ensomhed. Fællesskabsklippekortet bygger videre på vores erfaringer fra ’Mine værdifulde ressourcer’.

Formålet er at hjælpe en særligt udsat gruppe af borgere til at deltage i sociale aktiviteter og derved afhjælpe ensomhed. Klippekortet kan fx bruges til, at en medarbejder ledsager en borger til kommunale aktiviteter eller tilbud i frivillige foreninger. Projektet startede i juli 2018 og løber frem til udgangen af 2021.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Der er i finanslov 2019 afsat 100 millioner kr. årligt i fire år til bekæmpelse af ensomhed. Svendborg Kommune forventer at få tilført midler ved midtvejsreguleringen 2019 til arbejdet med ensomhed. Det endelige beløb kendes endnu ikke.

Lovgrundlag

Serviceloven § 81 a

Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 02-04-2019

Godkendt.