Punkt 19 Orientering om verserende sag vedr. fejlbehæftede data i udligningssystemet

Beslutningstema

Økonomiudvalget vil på mødet få en orientering om status for det planlagte søgsmål imod staten, hvor 18 kommuner forventes at gå videre med sagen om formodet underfinansiering og planlægger at stævne Økonomi- og Indenrigsministeriet.

Indstilling

Direktionen indstiller, at orienteringen tages til efterretning.

Sagsfremstilling

På Økonomiudvalgets møde den 22.1.2019 blev det besluttet, at Svendborg Kommune skal deltage i søgsmålet mod staten hvor der vil blive rejst krav om kompensation for det tab, som Svendborg Kommune er blevet påført p.g.a. manglende opdatering af to uddannelseskriterier i tilskuds- og udligningssystemet.

På nuværende tidspunkt er status i processen, at af de 20 kommuner, som overvejede at deltage i et søgsmål mod staten, har 17 kommuner valgt at gå videre, 2 kommuner har besluttet ikke at deltage og 1 kommune har fortsat ikke taget stilling.

(De 17 kommuner, der fortsat er involveret i processen, er: Hjørring, Næstved, Odsherred, Lolland, Svendborg, Rebild, Assens, Mariagerfjord, Randers, Lejre, Stevns, Vordingborg, Frederikssund, Jammerbugt, Brønderslev, Kerteminde og Bornholm. Thisted og Frederikshavn har besluttet ikke at deltage, medens Guldborgsund stadig overvejer.)

Hjørring Kommune er tovholder på processen og de forventer at indkalde repræsentanter for alle 17 kommuner til et administrativt møde torsdag den 21. marts i forbindelse med Det Kommunalpolitiske Topmøde i Aalborg. Det er planen, at indgive stævninger mod staten for alle de deltagende kommuner inden den 1. juli 2019. Der foreligger et honorartilbud fra advokatfirmaet HjulmandKaptain på 300.000 kr. plus moms for hver kommune. Der er på nuværende tidspunkt ikke taget stilling til udtagelse af prøvesag herunder valg af kommune.

 

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Deltagelse i søgsmålet forventes at koste Svendborg Kommune 300.000 kr. plus moms såfremt der tages imod tilbuddet fra HjulmandKaptain. Udgiften hertil foreslås finansieret via udvalgets pulje til generel planlægning.

Lovgrundlag

Bekendtgørelse af lov om kommunal udligning og generelle tilskud til kommuner (lovbek. nr. 329 af 24/3-2017)

Bekendtgørelse nr. 923 af 25/6 2018 om opgørelse og afregning af kommunal udligning og tilskud til kommunerne i 2019.

Beslutning i Økonomiudvalget den 19-03-2019

Til efterretning.

Afbud fra Dorthe Ullemose (O).