Punkt 15 Udvidelse af ejerkredsen i FilmFyn A/S

Beslutningstema

Der skal tages stilling til udvidelse af ejerkredsen i FilmFyn A/S og betalingsforpligtelsen som følge heraf samt størrelsen af det årlige kommunale tilskud.

Indstilling

Direktionen indstiller til Økonomiudvalget, at Byrådet godkender, at

  • ejerkredsen i FilmFyn A/S udvides med Odense og Kerteminde Kommuner
  • betalingsforpligtelsen, som følge af udvidelsen af ejerkredsen, gælder fra 1. januar 2019
  • det kommunale tilskud fra 2019 fastsættes til 25 kr. årligt pr. indbygger
  • der udpeges ét medlem til bestyrelsen i FilmFyn A/S - udpegningen sker under forudsætning af at selskabets vedtægter ændres på Film Fyns generalforsamling i 2019.

Sagsfremstilling

De fynske kommuner har i 2018 indgået en fælles aftale om en række fælles fynske erhvervsfremmeindsatser. Aftalen er godkendt i de respektive kommunalbestyrelser i december 2018.

 

Ét af initiativerne i den fælles fynske aftale er en udvidelse af ejerkredsen i Film Fyn A/S til også at omfatte Odense og Kerteminde Kommuner. Initiativet er taget med henblik på at styrke sammenholdet og sammenhængskraften på Fyn samt Film Fyn A/S' brand som et fælles fynsk samarbejde.

 

På samme måde er der i den fælles fynske aftale foreslået, at tilskuddet fra hver ejerkommune til Film Fyn A/S nedsættes fra 45,- kr. til 25,- kr. årligt pr. indbygger.

 

Der er udarbejdet en model for udvidelse af ejerkredsen, hvor selskabet fastholder den nuværende A-kapital, men hvor der sker en omfordeling af A-kapitalandelene fra de tidligere 7 A-kapitalejere til de nu 9 A-kapitalejere. En oversigt over den udarbejdede model vedlægges som bilag, hvor ejerandele samt stemmeandele fremgår.

 

Den planlagte overdragelse af ejerandelene kræver alene godkendelse i bestyrelsen for Film Fyn A/S. Beslutningen forventes truffet på et bestyrelsesmøde i marts 2019.

 

For god ordens skyld kan det supplerende oplyses, at der i forbindelse med udvidelse af ejerkredsen er stillet forslag fra borgmestrene i de 9 nye ejerkommuner til bestyrelsen i Film Fyn A/S om en ændring af selskabets vedtægter, således at hver ejerkommune fremover skal have ret til at udpege ét medlem af bestyrelsen. Forslaget om ændring af vedtægterne forventes behandlet på generalforsamling den 5. april 2019 i Film Fyn A/S.

 

Initiativerne omkring Film Fyn A/S i den fælles fynske aftale kræver konkret godkendelse i de respektive kommunalbestyrelser. De nævnte tiltag i nærværende sagsfremstilling er således under forudsætning af de respektive kommunalbestyrelsers godkendelse.

 

Uagtet at udvidelsen af ejerkredsen først formelt træder i kraft, når beslutningen herom er truffet i kommunalbestyrelserne, og når bestyrelsen i Film Fyn A/S har truffet beslutning om omfordeling af ejerandelene, har de 9 kommunalbestyrelser, da den fælles fynske aftale blev vedtaget i december 2018, på forhånd tilkendegivet, at betalingsforpligtelsen i forbindelse med udvidelsen af ejerkredsen skal gælde fra 1. januar 2019.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

I kommunens budget for 2019 er der afsat 2.670.000 kr. vedr. bidrag til Film Fyn A/S. Den foreslåede nedsættelse af bidraget fra 45 kr. pr. indbygger til 25 kr. pr. indbygger medfører en besparelse på ca. 1,2 mio. kr.

Den fælles fynske aftale om erhvervssamarbejde mv. indeholder flere initiativer hvoraf bidrag til Film Fyn A/S er et af initiativerne. Det foreslås, at den opnåede besparelse på 1,2 mio. kr. reserveres til brug for finansiering af aftalens øvrige initiativer. Det samlede overblik forventes at foreligge ved budgetopfølgning for 2. kvt. 2019.

Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 07-03-2019

Indstilles.

Afbud fra Jens Erik Laulund Skotte (Ø). Som suppleant deltog Jesper Kiel (Ø).

Afbud fra Jens Munk (løsgænger). Som suppleant deltog Jesper Larsen (løsgænger).

 

Beslutning i Økonomiudvalget den 19-03-2019

Indstilles.

Afbud fra Dorthe Ullemose (O).