Punkt 8 Ansøgning om aflysning af deklaration om bebyggelse og benyttelse af Jacobsens Plads, Troense.

Beslutningstema

Beslutning om aflysning af tinglyst deklaration om bebyggelse og benyttelse af den tidligere værftsgrund - Jacobsens Plads, Troense.

Indstilling

Direktionen indstiller, at byrådet tager beslutning om, at

 

  • Deklaration af d. 29.10 1999 med byrådet som påtaleberettiget på matr.nr. 13 b Troense By, Bregninge, Jacobsens Plads skal bevares

 

Eller

  • Deklaration af d. 29.10 1999 med byrådet som påtaleberettiget på matr.nr. 13 b Troense By, Bregninge, Jacobsens Plads kan foranlediges aflyst

Sagsfremstilling

Området Jacobsens Plads afgrænses med rød linje. Rød flade er område omfattet af lokalplan 386

 

Baggrund
 

Formålet med fonden ”Jacobsens Plads” er dels ”at eje, drive og bevare ejendommen Jakobsens Plads” i tilknytning til Danmarks Museum for lystsejlads, dels at skabe mulighed for især børn og unge at opleve skibsbygningshåndværket og til at øve sejlads som fritidsbeskæftigelse.
 

Fonden har i snart 20 års forgæves forsøg på at skaffe de nødvendige fondsmidler til formålet og især at kunne forelægge de nødvendige planer for den fremtidige drift. Da de mangeårige bestræbelser ikke har båret frugt, ønsker fonden nu at nedlægge sig selv og afhænde ejendommen til anden side.

 

Provenuet fra et salg skal ifølge vedtægterne gå til almennyttige formål jævnfør fundatsen.

 

Tinglyst servitut
I 1999 blev tinglyst en servitut på ejendommen. I følge notat fra landinspektørerne Geopartner skete det på foranledning af Svendborg Kommune og med byrådet som påtaleberettiget – se bilag
 

Formålet med servitutten er at fastlægge retningslinjer for fremtidig bebyggelse og benyttelse af matr.nr 13-b, Troense By, Bregninge, betegnet Jacobsens Plads. Retningslinjerne giver mulighed for en udbygning med bevarelse af stedets særlige maritime karakter og at sikre at dette sker i harmoni med stedets enestående søfartshistorie og bygningsmæssige miljø i Troense.
 

Konsekvens af aflysningen af servitutten
Servitutten blev lavet fordi, der ikke var en lokalplan for området i 1999. Siden er der i 2006 vedtaget en lokalplan for bevaring af det værdifulde bymiljø i Troense.  Lokalplanen anvendelsesbestemmelse fastslår, at Jacobsens Plads kun kan anvendes til erhvervsformål, skibs- og bådeværft samt bådeoplag. Således sikrer både servitutten og lokalplanen, at der ikke kan bygges boliger på området. Området i Troense har i kommuneplansammenhæng siden 1999 været udlagt til boligformål. Det ændrer dog ikke ved, at byrådet gennem lokalplanen fortsat har sikret, at grunden kun kan bruges til erhverv (lovligt eksisterende virksomhed).
 

Såfremt servitutten aflyses, vil byrådets indflydelse på Jacobsens Plads alene ske gennem lokalplanen. Da der ikke kan dispenseres fra en lokalplans anvendelsesbestemmelse, kræver en hvilken som helst anden anvendelse end skibs- og bådeværft samt bådeoplag udarbejdelse af ny lokalplan. Det betyder, at det kræver et politisk flertal for at fremtidige ændringer i anvendelse og bebyggelse på pladsen.
 

Området er ikke omfattet af strandbeskyttelse eller fredninger, men området er omfattet af kystnærhedszonens planlægningsmæssige begrænsninger i henhold til planloven.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Ophævelsen har ikke økonomiske konsekvenser for kommunen.

Lovgrundlag

Planlov
 

Lov om miljøvurdering af planer og programmer.

Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 07-03-2019

Deklaration af d. 29.10 1999 med Byrådet som påtaleberettiget på matr.nr. 13 b Troense By, Bregninge, Jacobsens Plads skal bevares.


Afbud fra Jens Erik Laulund Skotte (Ø). Som suppleant deltog Jesper Kiel (Ø).

Afbud fra Jens Munk (løsgænger). Som suppleant deltog Jesper Larsen (løsgænger).

 

 

Beslutning i Økonomiudvalget den 19-03-2019

Indstilles.

Afbud fra Dorthe Ullemose (O).