Punkt 6 Bosætningsstrategi

Beslutningstema

Igangsættelse af Bosætningsstrategi 2019.

Indstilling

Direktionen indstiller til Byrådet, at

  • formål, baggrund, proces og tidsplan samt organisering godkendes.
  • arbejdet med Bosætningsstrategi 2019 igangsættes.

Sagsfremstilling

Formål

I bosætningsstrategien fastlægges Byrådets strategi for bosætning i Svendborg Kommune.

Bosætningsstrategiens formål er at synliggøre Byrådets prioriteringer i forhold til bosætning samt fastlægge en strategi for, hvordan den ønskede bosætning realiseres. Bosætningsstrategien skal dermed gøre det muligt for interne og eksterne at arbejde målrettet og strategisk for at opfylde Byrådets ønsker for bosætning i Svendborg Kommune.

 

Baggrund og sammenhæng til andre planer

Bosætningsstrategien er beskrevet i Planstrategi ’19. Planstrategi ’19 er således afsættet til at udarbejde en bosætningsstrategi.

I Planstrategi ’19 har Byrådet besluttet:

”Svendborg Kommune vil udarbejde en bosætningsstrategi for Svendborg for at skabe de bedste rammer for tilflytning til kommunen.

Bosætningsstrategien skal skabe grundlag for, at vi fokuserer på de rigtige indsatser i forhold til øget bosætning i Svendborg.”

Følgende to temaer er bl.a. besluttet revideret i kommende kommuneplan:

  • Byudvikling
  • Byer og lokalområder

 

Bosætningsstrategien danner grundlag for næstkommende kommuneplanrevision inden for temaet byudvikling og for revisionen af kommunens boligudlæg.

Hvis bosætningsstrategien udskydes bør det overvejes, om afsnittet omkring bosætningsstrategien skal tages ud af Planstrategi ’19. Ligeledes om temaerne til kommende kommuneplanrevision ”Byudvikling” samt ”Byer og lokalområder” skal fjernes.

Hvis bosætningsstrategien ønskes udarbejdet, dog tidligst om et år, bør kommuneplanrevisionen afvente indtil da. Det vil betyde, at byrådet når at revidere kommuneplanen, men byrådet når ikke at arbejde med den nye kommuneplan i indeværende valgperiode.

 

Lokaludvalget

Den 30. oktober 2018 besluttede byrådet ”Punkt til behandling fra Venstres byrådsgruppe” følgende: ”Administrationen udarbejder oplæg med beskrivelse af nuværende og nye muligheder for bosætning og etablering af nye byggegrunde bredt i kommunens opland. I oplægget indgår forslag og idéer til ny og ændret anvendelse af lokale arealer, som borgere, foreninger m.v. bidrog med tilbage i forhøringsfasen i 2016 til kommuneplan 2017-2029”.

Ovenstående kan løftes via arbejdet med bosætningsstrategien og kommuneplanrevisionen, hvor lokaludvalget naturligt kan inddrages.

Lokaludvalget har bl.a. til opgave at arbejde med lokalområderne, bosætning og borgerinddragelse. Det er et arbejde, som er igangsat.

Såfremt bosætningsstrategien udskydes skal en proces for lokaludvalgets arbejde med bosætning og borgerinddragelse revideres.

 

Proces og tidsplan

Organisering

Der nedsættes en administrativ styregruppe.

Bosætningsstrategien forankres i Teknik- og Erhvervsudvalget. Det kan indebære ekstraordinære møder og temamøder.

Lokaludvalget (§17, stk. 4 udvalget) inddrages i udarbejdelsen af bosætningsstrategien igennem et fælles indledende møde med Teknik- og Erhvervsudvalget. Lokaludvalget inviteres til et møde med lokale interessenter og bosætningsstrategien drøftes evt. i forbindelse med nærdemokratidagen.

 

Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 07-02-2019

Godkendt med den bemærkning, at administrationen som led i processen skal kontakte alle grundejere med vedtagne lokalplaner, som ikke har brugt deres byggeret og grundejere med kommuneplanrammer til boliger. Hensigten er, at byrådet appellerer til, at de benytter deres byggeretter, for ellers vil byrådet undersøge mulighederne for at annullere lokalplanerne og kommuneplanrammerne.

 

Jens Munk (løsgænger) stemte imod og havde følgende mindretalsudtalelse: Jeg kan ikke støtte forslaget fordi det ikke indeholder en beslutning om, at der altid skal være mindst to byggemodnede byggegrunde i alle lokalområder.

 

Beslutning i Økonomiudvalget den 19-02-2019

Økonomiudvalget tilbagesender sagen til Teknik- og Erhvervsudvalget med anmodning om, at man overvejer, hvorvidt bosætningsstrategien kan udsættes i et år og samtidig sørger for at de konkrete udstykningsmuligheder i Kirkeby/Stenstrup fremrykkes mest muligt.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Udgifter til udarbejdelse af bosætningsstrategien kan afholdes indenfor det eksisterende budget.

Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 07-03-2019

Indstilles.

 

Afbud fra Jens Erik Laulund Skotte (Ø). Som suppleant deltog Jesper Kiel (Ø).

Afbud fra Jens Munk (løsgænger). Som suppleant deltog Jesper Larsen (løsgænger).

 

Beslutning i Økonomiudvalget den 19-03-2019

Direktionens indstilling indstilles.

Afbud fra Dorthe Ullemose (O).