Punkt 7 Svendborg Kraftvarme A/S

Beslutningstema

Svendborg Kraftvarme A/S s fremtidige selskabsform hen imod nedlukning ultimo 2022.

Indstilling

Direktionen indstiller til Byrådet, at

  • Model 5, hvor Svendborg Kraftvarme A/S omdannes til P/S (Partnerskab) implementeres hurtigst muligt.

Sagsfremstilling

Med afsæt Byrådsbeslutning 24. november 2020, om lukning af Svendborg Kraftvarme A/S ved udgangen af 2022, har administrationen i samarbejde med Svendborg Kraftvarme A/S og rådgivere arbejdet hen imod en kortlægning af de afledte juridiske og økonomiske forhold.

 

En afgørende faktor for, om Svendborg Kraftvarme A/S kan lukkes ned ved udgangen af 2022 er, at der foreligger en positiv samfundsøkonomisk beregning. Beregningen er under udarbejdelse af rådgivningsfirmaet COWI, og forventes færdig i oktober 2021.

 

Blandt rådgivergruppen indgår BDO, som ud fra nærværende økonomiske overblik (i vedlagte notat) har vurderet 5 alternative økonomiske modeller for nedlukningen:

 

  1. Nedlukning som planlagt.
  2. Overdragelse til kommunen.
  3. Overdragelse til Svendborg Fjernvarme.
  4. Overdragelse til Svendborg Forsyning.
  5. Omdannelse fra A/S til P/S (Partnerselskab)

 

Bestyrelsen i Svendborg Kraftvarme A/S indstiller til Svendborg Kommune, at der arbejdes videre med henblik på at implementere model 5 – hvor Svendborg Kraftvarme omdannes til partnerselskab.

 

Bestyrelsen vurderer ud fra en økonomisk tilgang model 5 som den mest gunstige ejerkonstruktion for Svendborg Kraftvarme A/S og ændringen indstilles med henvisning til de økonomiske fordele samt enkeltheden i at gennemføre konstruktionen.

 

Bestyrelsen vurderer endvidere konstruktionen med partnerselskab som den mindst komplicerede løsning at gennemføre, ligesom den ikke vil have takstmæssige konsekvenser for forbrugerne.

 

Administrationen er enig med bestyrelsen og anbefaler model 5 ”Omdannelse fra A/S til P/S (Partnerselskab)” hurtigst muligt.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

De fremlagte alternative udviser overordnet forskellige økonomiske konsekvenser.

 

Såfremt Svendborg Kraftvarme A/S lukker ved udgangen af 2022, gør administrationen opmærksom på, at der i Svendborg Kommunes budget 2023 og frem indgår en årlig indtægt på 793.290 kr. (Administrationsaftale i 2022-priser), som derved ikke længere vil kunne realiseres.

CO2-Konsekvensvurdering

Ikke opgjort.

Sagen afgøres i

Byrådet.

Beslutning i Økonomiudvalget den 05-10-2021

Indstilles.

Beslutning i Byrådet den 12-10-2021

Godkendt.

 

Afbud fra Stina Sølvberg Thomsen (Ø). Som suppleant deltog Stine Lundgaard (Ø).