Punkt 4 2. behandling af budget 2022 og overslagsårene 2023-25

Beslutningstema

Indstilling til Byrådets 2. behandling af budgetforslag 2022 og overslagsårene 2023 – 2025, herunder takstoversigt for 2022, samt fastsættelse af kirkeskatprocenten.

Indstilling

Det indstilles, at:

  • ændringsforslag til Svendborg Kommunes budget 2022 og overslagsårene 2023 - 2025 fremsendes til Byrådets 2. behandling
  • at forslag til takstoversigt 2022 oversendes til Byrådets 2. behandling
  • kirkeskatprocenten fastsættes uændret til 1,02 pct.

Sagsfremstilling

Økonomiudvalget fremsendte den 14. september 2021 forslag til Svendborg Kommunes budget 2022 til Byrådets 1. behandling.

 

Byrådet vedtog at oversende budgetforslaget til 2. behandling og fristen for fremsendelse af ændringsforslag blev fastsat til mandag den 27. september 2021 kl. 23.59.

 

Der er modtaget politiske ændringsforslag fra følgende partier/grupper i Byrådet:

 

Socialdemokratiet, Venstre, Det Konservative Folkeparti, Det Radikale Venstre, Enhedslisten, Socialistisk Folkeparti, Dansk Folkeparti og Jens Munk har den 24. september 2021 indgået forlig.

 

 

Budgetforslaget medfører ændringer i dels kassebeholdning og dels i renter, som er indarbejdet i budgetforliget. I konsekvens heraf vil der ikke være særskilte ændringsforslag vedrørende kasseforbrug og renter. Øvrige ændringer fremgår tillige af afstemningslisten.

 

Provstiet har fremsendt budgetforslag, som bygger på statsgaranteret udskrivningsgrundlag, samt at den kirkelige udskrivningsprocent fastsættes uændret til 1,02 procent.

 

I forhold til 1. behandlingen er der anført en række tekniske ændringer, som fremgår af vedlagte bilag, og som er opført som pkt. 1 på afstemningslisten. De tekniske ændringer er indarbejdet i budgetforliget, som i øvrigt bygger på valg af statsgaranti.

 

I forhold til budgetforliget er der efterfølgende foretaget nogle tekniske omplaceringer, som alene har til formål at overholde de konteringsmæssige regler. Omplaceringer er udgiftsneutrale og fremgår af afstemningslistens pkt. 2.

 

Afstemningslistens pkt. 3 indeholder budgetforligets delelementer opdelt på drift, anlæg, renter, afdrag og lån.

 

Budgetforliget samt de tekniske ændringer medfører ændringer i den takstoversigt, som forelå til 1. behandlingen. Der henvises til vedlagte takstoversigt, hvor der indledningsvis kort er redegjort for de væsentligste ændringer.

 

Direktionen anbefaler, at der frem til byrådets 2. behandling er mulighed for at foretage mindre ændringer og omplaceringer, hvis det bliver nødvendigt for at bidrage til indfrielse af kommunernes økonomiaftale med regeringen.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Fremgår af vedlagte bilag

CO2-Konsekvensvurdering

Flere temaer vil have afledt effekt på CO2, men på nuværende tidspunkt foreligger der ikke konkrete vurderinger heraf. Ved udmøntning af forslag vurderes afledt effekt på CO2 ud fra de nye retningslinjer.

Lovgrundlag

Den Kommunale Styrelseslov

Sagen afgøres i

Byrådet

Beslutning i Økonomiudvalget den 05-10-2021

Liste V foreslog, at spareforslag til udmøntning af budgetforligets sparerammer forelægges for fagudvalgene i november møderne.

For stemte 2 (V)

Imod stemte 7 (A, C, Ø og O)

 

Indstilles, idet Økonomiudvalget samtidig anbefaler, at henstillingen fra KL om at reducere service- og anlægsudgifterne med 0,4 % håndteres ved at overføre det resterende anlægstilskud til Baggaardsteatret til 2023.

Beslutning i Byrådet den 12-10-2021

Byrådet godkendte ændringsforslagene under eet:

 

Indstillingerne blev godkendt.

 

Liste V foreslog, at spareforslag til udmøntning af budgetforligets sparerammer forelægges for fagudvalgene i november møderne.

 

For stemte: 7 (V)

Imod stemte: 20 (A, C, Ø, F, O og Steen Tinning)

Undlod: 2 (Hanne Ringgaard Møller og Jens Munk)

 

Afbud fra Stina Sølvberg Thomsen (Ø). Som suppleant deltog Stine Lundgaard (Ø).