Punkt 3 Valg af statsgaranti eller selvbudgettering for 2022

Beslutningstema

Byrådet skal ved 2. behandling af budgettet for 2022 vælge mellem to metoder – statsgaranteret udskrivningsgrundlag eller selvbudgettering.

Indstilling

Direktionen indstiller, at Økonomiudvalget overfor Byrådet anbefaler valg af statsgaranteret udskrivningsgrundlag.

Sagsfremstilling

Byrådet skal i forbindelse med 2. behandling af budget 2022 vælge mellem hhv. statsgaranterede eller selvbudgetterede forudsætninger som ligger til grund for skatteindtægter og indtægter fra udligning og statstilskud.

 

I forudsætningerne indgår:

  • Udskrivningsgrundlaget for indkomstskat
  • Indbyggertallet pr. 1.1.2022
  • Skattepligtige grundværdier
  • Budgetforudsætning for kirkeskatten

 

For kirkeskatten gælder det princip, at budgetteringsgrundlaget følger de samme forudsætninger som budgetteringsgrundlag for indkomstskatten dvs. hvis kommunen f.eks. vælger de statsgaranterede forudsætninger for indkomstskat, vil dette også være gælde for kirkeskatten.

 

Såfremt der vælges selvbudgettering vil indkomstskatter og udligning/tilskud blive afregnet på et foreløbigt grundlag. Det endelige grundlag (efterreguleringsgrundlaget) afregnes tre år efter budgetåret og forskellen mellem det foreløbige grundlag og det endelige grundlag skal så enten tilbagebetales til staten (hvis den endelige opgørelse viser et lavere grundlag) eller efterbetales fra staten (hvis den endelige opgørelse viser et højere grundlag).

 

Vurderingen af hvad der vil være det mest fordelagtige valg for kommunen afhænger af forventningerne til udviklingen i udskrivningsgrundlaget og indbyggertallet sammenholdt med den forventede udvikling på landsplan.

 

De nyeste skøn for væksten i dansk økonomi jf. regeringen Økonomiske Redegørelse fra august 2021 peger i retning af at kommunen bør vælge statsgaranteret budgetteringsgrundlag. Omvendt indikerer det forventede indbyggertal pr. 1.1.2022, at der kan være en økonomisk fordel ved at vælge selvbudgettering.

 

Corona-pandemien har haft kraftig påvirkning af økonomien i samfundet i både 2020 og 2021. Genopretningen er sket hurtigere end forventet, men regeringen fremhæver, at vurderingen af væksten i 2021 og 2022 fortsat er behæftet med større usikkerhed end normalt. Når denne forhøjede risiko sammenholdes med den relativt beskedne gevinst ved valg af selvbudgettering set i forhold til kommunens samlede økonomi vurderes det, at kommunen bør vælge valg af statsgaranteret budgetgrundlag for 2022.

 

På den baggrund indstiller direktionen, at Økonomiudvalget anbefaler, at Byrådet vælger statsgaranteret udskrivningsgrundlag og folketal for 2022.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Valg af statsgaranteret udskrivningsgrundlag og tilhørende folketal vil medføre, at kommunen modtager samlede skatteindtægter på 2.823,2 mio. kr. og indtægter fra udligning og tilskud på 1.414,1 mio. kr. jf. forudsætningerne i budgetforliget.

CO2-Konsekvensvurdering

Ikke relevant

Lovgrundlag

§ 7 i lov om kommunal indkomstskat (lovbek. nr. 935 af 30/8-2019)

§ 24 i lov om kommunal udligning og generelle tilskud til kommuner (lovbek. nr. 63 af 19/1-2021)

Sagen afgøres i

Byrådet

Beslutning i Økonomiudvalget den 05-10-2021

Indstilles.

Beslutning i Byrådet den 12-10-2021

Godkendt.

 

Afbud fra Stina Sølvberg Thomsen (Ø). Som suppleant deltog Stine Lundgaard (Ø).