Punkt 10 Orientering om opgaver i forbindelse med den sammenhængende kommunale ungeindsats i Svendborg Kommune

Beslutningstema

Orientering om håndtering af opgaver i forbindelse med den sammenhængende kommunale ungeindsats i Svendborg Kommune.

Indstilling

Direktionen indstiller,

  • At udvalget tager orienteringen til efterretning.

Sagsfremstilling

Børne- og Ungeudvalget, Beskæftigelses- og Integrationsudvalget og Social- og Sundhedsudvalget godkendte i januar 2019, at Ungekontakten fastholdes i dens nuværende form, som den fortsatte ramme om Svendborg Kommunes sammenhængende ungeindsats og at nye opgaver, som følger af Lov om kommunal indsats for unge under 25 år(Ungeindsatsloven), håndteres i Ungekontaktens eksisterende rammer.
 

En af de nye opgaver for den kommunale ungeindsats er målgruppevurdering til den nye Forberedende Grunduddannelse (FGU).
 

Arbejdet med målgruppevurdering til FGU organiseres i UU afdelingen under Familie og Uddannelse. Model for arbejdet med FGU målgruppevurderingen opererer med tre adskilte, men gensidigt afhængige niveauer:

  • En fleksibel indgang for den unge til vejledning og, hvis relevant, videre målgruppevurdering til FGU.
  • Èt koordinerende niveau, bestående af to FGU koordinatorer, som træffer afgørelse om målgruppevurdering af den unge, og skaber sammenhæng mellem medarbejder- og ledelsesniveau.
  • Koordinationsgruppe - Ét ledelsesniveau der sikrer et tydeligt ledelses- og styringsfokus på arbejdet med FGU målgruppevurderingen og FGU uddannelsen generelt.


Model for målgruppevurdering, er formet ud fra nødvendigheden i, at have en passende styring af FGU området, samtidig med behovet for en agilitet, der sikrer, at den enkelte unge mødes af et smidigt system, som hurtigst muligt leder den unge hen til det tilbud eller den indsats, som kan bringe den unge tættere på uddannelse eller i job. Behovet for løbende styring af FGU området, skal ses i lyset af FGU’ens finansieringsstruktur, som medfører en øget kommunal medfinansiering, mens behovet for en agil målgruppevurdering, skal ses i lyset af at der som udgangspunkt maksimalt må gå 14 dage fra en ung henvender sig om FGU til kommunens målgruppevurdering er foretaget.


Etablering af en kontaktpersonordning er ligeledes en af de nye opgaver der placeres i den sammenhængende ungeindsats. Arbejdet med kontaktpersonordningen forankres, som FGU målgruppevurderingen, I UU afdelingen under Familie og Uddannelse. Kontaktpersonordningen er for unge, som den sammenhængende ungeindsats vurderer har behov for støtte fra flere enheder i kommunen. Kontaktpersonen skal, med udgangspunkt i den unges uddannelsesplan, støtte den unge frem mod fastholdelse på en ungdomsuddannelse eller i beskæftigelse.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Der er i Svendborg Kommune budgetteret med 209 årselever, hvilket følger UVM’s prognose for forventede antal FGU elever i Svendborg Kommune.
 

Kontaktpersonordningen finansieres inden for eksisterende ramme og ved anvendelsen af indkomne DTU-midler til ordningen på kr. 0,4 mio. kr. pr. år.


Kommunerne yder bidrag til staten, og den samlede finansiering indebærer, at kommunerne afholder ca. 65 pct. af de faktisk afholdte udgifter til FGU (grundtilskud, tilskud til skoler, skoleydelse mv.), og staten afholder de resterende ca. 35 pct. Afregningen foretages forskudt, således at udgiften for elever i 2019 først afregnes med staten i 2020.


De forventede udgifter til FGU, finansieres ved kompensation fra DUT samt ved inddragelse af budgetter på udgifter som bortfalder, herunder bidrag til produktionsskoler, grundtilskud til produktionsskoler, udgifter til EGU (erhvervsgrunduddannelse), rekvireret aktivitet samt bortfald af udgifter til uddannelseshjælp til de personer fra jobcentret, som er i FGU målgruppen.


Kommunens budget til området blev tilpasset ifm. budgetlægningen for 2019 og udgør 11,1 mio. kr. i 2020 og 20,4 mio. kr. fra 2021 og frem, inkl. kompensation fra DUT.

Lovgrundlag

Lov nr. 746 af 8. juni 2018  om kommunal indsats for unge under 25 år.

Beslutning i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 04-03-2019

Orienteringen blev taget til efterretning.

 

Der var afbud fra Per Nykjær Jensen (V). Som suppleant deltog Mette Kristensen (V).

Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 06-03-2019

Taget til efterretning.