Punkt 3 Godkendelse af forslag til proces og principper for borgerbudgetter, potentialeplaner, borgerråd, nærdemokratidag og samarbejde med nyt lokalområde i 2019

Beslutningstema

Godkendelse af forslag til proces og principper for borgerbudgetter, potentialeplaner, borgerråd, nærdemokratidag og samarbejde med nyt lokalområde i 2019.

Indstilling

Direktionen indstiller, at

  1. Samarbejdsaftaler
    1. skabelon til samarbejdsaftalen godkendes
    2. der udarbejdes samarbejdsaftaler med Landsbyklyngen Gudmekongens Land, Forum 5762 og Stenstrup/Kirkeby/Lunde.
       
  2. Borgerbudget
    1. principperne for borgerbudgetter godkendes
    2. at der tildeles 200.000 kr. til hvert borgerbudget
    3. der tildeles borgerbudgetter til Landsbyklyngen Gudmekongens Land, Forum 5762 og Stenstrup/Kirkeby/Lunde
       
  3. Potentialeplaner
    1. arbejdet med en potentialeplan for Forum 5762 igangsættes
    2. der frigives 200.000 kr. til arbejdet
       
  4. Borgerråd
    1. arbejdet med nedsættelse af et borgerråd igangsættes som beskrevet
       
  5. Nærdemokratidag
    1. forslag til udformning af nærdemokratidag drøftes og igangsættes
       
  6. Nyt lokalområde
    1. forslag til igangsætning af samarbejde med nyt lokalområde drøftes og igangsættes

Sagsfremstilling

Samarbejdsaftaler

For at sikre et godt samarbejde mellem Lokaludvalget og lokalområderne udarbejdes der unikke samarbejdsaftaler for hvert lokalområde, der ønsker at igangsætte et samarbejde med udvalget. Samarbejdsaftalen er en gensidig forpligtende aftale mellem lokalområdet og Lokaludvalget. Her fastlægges rammerne for organisering, aktiviteter, borgerbudget, møder og evaluering.

Der udarbejdes samarbejdsaftaler med Landsbyklyngen Gudmekongens Land, Forum 5762 og lokalområdet Stenstrup/Kirkeby/Lunde. Der er fortsat mulighed for at etablere endnu én  samarbejdsaftale med et lokalområde i 2019. 

Udkast til skabelon til samarbejdsaftaler er vedlagt som bilag.

 

 

Borgerbudgetter

Borgerbudgetter handler om, at lokalområderne selv bestemmer og uddeler midler til lokale initiativer.


Der tildeles borgerbudgetter til Landsbyklyngen Gudmekongens Land, Forum 5762 og Stenstrup/Kirkeby/Lunde. Der er fortsat mulighed for at igangsætte endnu et borgerbudget i 2019.

Der afsættes 200.000 kr. til det enkelte borgerbudget.

Proces omkring borgerbudgetter igangsættes umiddelbart efter d. 13.03.19.  

Proces for afvikling af borgerbudgetter i det enkelte lokalområde. Procesbeskrivelsen er vedlagt som bilag.  

Der udarbejdes en manual til afvikling af borgerbudgetterne, som inspiration til lokalområderne. Der gives mulighed for, at processen kan tilpasses det aktuelle lokalområde, men med afsæt i en demokratisk proces, der skal sikre mest mulig inddragelse af lokalområdet.

Lokaludvalgets kriterier for borgerbudgetter er at støtte projekter, der understøtter lokale fællesskaber og samarbejder på tværs af lokalområdet. Projekterne skal have en almennyttig karakter og komme lokalområdet til gode.

Det enkelte projekt skal have et minimum budget på 5.000 kr. Der er ikke stillet krav om, hvor mange projekter, der kan opnå støtte. Dette prioriteres lokalt.  

Potentialeplaner

En potentialeplan er et redskab, der hjælper med at fastsætte lokalområdets fremtidige udvikling og skaber fælles mål for lokalområdets borgere, kommunen og politikere.

Potentialeplanerne kan tage forskellige former, afhængigt af hvor langt det enkelte lokalområde er.

Der er på nuværende tidspunkt et lokalt ønske om at igangsætte en potentialeplan i Forum 5762. De øvrige lokalområder, som der har været kontakt til, ønsker først at igangsætte arbejdet med potentialeplaner i 2020.

Der igangsættes en proces for udarbejdelse af en potentialeplan for Forum 5762 umiddelbart efter d. 13.03.19.

Der afsættes 200.000 kr. til udarbejdelsen af potentialeplanen.

Administrationen har det overordnede ansvar for udarbejdelsen at planen. Midlerne kan bruges til ekstern bistand, opsætning, tryk mv. og prioriteres i tæt dialog med Forum 5762.

Aktive medlemmer af styregruppen omkring Forum 5762 kan ikke modtage honorar for projektledelse mv.

Der er fortsat mulighed for at igangsætte arbejdet med endnu én potentialeplan i 2019. 

Borgerråd

Lokaludvalget har besluttet at have et tilknyttet borgerråd, der består af repræsentanter fra lokalområderne. Lokaludvalget mødes med borgerrådet i forlængelse af udvalgte udvalgsmøder og ved særlige lejligheder.

Der laves en offentlig kampagne via Svendborg Kommunes facebook og hjemmeside, samt ugeavisen, hvor Lokaludvalget opfordrer lokale ildsjæle fra lokalområderne til at deltage i borgerrådet. Interesserede borgere kan kontakte administrationen, der sammensætter et borgerråd med en så bred geografisk fordeling som muligt. Der ønskes én repræsentant fra hvert lokalområde. 

Lokaludvalget inviterer borgerrådet til at deltage på udvalgsmødet i maj 2019. Her vil udvalget præsentere deres arbejdsgrundlag og få input til det fremtidige arbejde. Mødet med borgerrådet kan finde sted enten før eller efter det ordinære lokaludvalgsmøde.  
 

Nærdemokratidag

Lokaludvalget har besluttet at afholde en nærdemokratidag med fokus på udvikling i lokalområderne.

Nærdemokratidagen afholdes inden sommerferien 2019, og vil fungere som startskud for netværk, dialog og samarbejde på tværs af lokalområderne, politikere, administration og interessenter.

Nærdemokratidagen kan tage forskellige former, med oplæg, præsentationer af lokale projekter, workshops, netværkscafé mv.

Nærdemokratidagen giver lokaludvalget mulighed for at nå bredt ud til borgere, foreninger og øvrige interessenter i lokalområderne.

Nærdemokratidagen kan samle alle lokalområderne til et fælles arrangement, med fokus på vidensdeling, inspiration og undervisning. Udover borgere, politikere og administration inviteres en række organisationer, interessenter og eksperter med fokus på udvikling i lokalområderne. 

Der er mulighed for at sammentænke nærdemokratidagen med Demokratifestivalen i Ollerup, der finder sted d. 5. og 6. juni 2019.

Nyt lokalområde

Lokaludvalget har besluttet, at arbejdet med understøttelsen af nye lokalområder prioriteres, og at der gives mulighed for at igangsætte samarbejdsaftaler med op til 4 lokalområder i 2019. 

Der har været henvendelser fra lokalområderne Tåsinge og Skårup/Åbyskov, der ønsker at igangsætte et samarbejde med Lokaludvalget.

Der arbejdes på at skabe en dialog med områderne, med fokus på at få igangsat en samarbejdsaftale.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Der er afsat følgende beløb til Lokaludvalgets arbejde, i perioden 2019-2021:

  • 2019*: 2.016.102 kr.
  • 2020: 1.016.102 kr.
  • 2021: 1.016.102 kr.

* I budgettet for 2019 er der indregnet 1.000.000 kr., svarende til beløbet i 2018-budgettet (flytning af budget fra 2018 til 2019). Lokaludvalget har besluttet at fordele 2018-budgettet ligeligt ud på den resterende periode, sådan at det årlige rådighedsbeløb er godt 1.350.000 kr.

Den økonomiske fordelingsnøgle for 2019:

  • Borgerbudgetter = 60%
  • Potentialeplaner = 30%
  • Administration = 10%

Lovgrundlag

Styrelsesloven

Beslutning i Lokaludvalget den 13-03-2019

Ad 1a. Godkendt. Skabelonen tilrettes i samarbejde med det enkelte lokalområde.


Ad 2b. Godkendt.


Ad 2. Godkendt med tilretning af afsnittet om lokal prioritering af borgerbudget, idet der tildeles borgerbudgetter til Landsbyklyngen Gudmekongens Land og Stenstrup/Kirkeby/Lunde.


Ad 3. Godkendt, idet der frigives op til 200.000 kr. Der indgås en samarbejdsaftale om potentialeplanen i 2019. Der indgås ikke aftale om borgerbudget i 2019.


Ad 4. Drøftet, idet punktet tages op på næste møde.


Ad 5. Der etableres en mindre bod på demokratifestivalen med repræsentanter fra Lokaludvalget og lokalområderne.

Der planlægges en nærdemokratidag i eget regi i løbet af efteråret.


Ad 6. Udvalget tager initiativ til dialog med lokalområderne Åbyskov/Skårup og Tåsinge.


Karl Magnus Bidstrup (Å) og Dorthe Ullemose (O) havde meldt afbud.