Punkt 7 Affaldsplan 2022

Beslutningstema

For at leve op til regeringens målsætninger i Handlingsplanen for Cirkulær Økonomi, skal der udarbejdes en ny 12-årig affaldsplan gældende fra 2022. Affaldsplan 2022 opdeles i temaer, der skal danne den overordnede retning for indsatserne og målsætningerne for Svendborg Kommunes affaldshåndtering. Temaerne i Affaldsplan 2022 forelægges til godkendelse.

Indstilling

Direktionen indstiller til Miljø- og Naturudvalget,

  • At de fire temaer i Affaldsplan 2022, herunder Forebyggelse af affald, Mere og bedre genanvendelse, Sammen om affald og Kommunen som virksomhed godkendes.

Sagsfremstilling

Hvorfor en ny affaldsplan?

Regeringen har den 7. juli 2021 offentliggjort deres Handlingsplan for Cirkulær Økonomi. Planen fastlægger nogle handlinger, der skal sikre opfyldelse af målsætningen om en klimaneutral affaldssektor i 2030. En af disse handlinger er, at hver af landets kommunerne skal udarbejde en affaldsplan, som lever op til den nationale affaldsplan, senest i juli 2022.

 

Affaldsplanen skal jf. affaldsbekendtgørelsen udarbejdes for en 12-årig periode, med revision senest hvert 6. år. Svendborg Kommunes seneste affaldsplan blev udarbejdet i 2014. Der blev i 2020 ikke foretaget en revision af denne, da administrationen har afventet offentliggørelsen af Regeringens nye handlingsplan, som ad flere omgange er blevet forsinket. Administrationen har derfor først nu påbegyndt arbejdet med Svendborg Kommunes nye affaldsplan.

 

Temaerne i den nye affaldsplan

Svendborg Kommunes affaldsplan kommer til at bestå af tre dele. En kortlægningsdel med status for affaldsområdet i kommunen, en målsætningsdel med kommunens overordnede målsætninger for affaldsområdet, samt en planlægningsdel, der fokuserer på konkrete handlinger og initiativer de første 6 år af planperioden.

 

For at sikre en rød tråd i Svendborg Kommunes affaldsplan, er der formuleret fire temaer. Tilsammen danner temaerne rammerne for målsætningerne, og derved også planlægningen af de konkrete handlinger og initiativer.

 

Affaldsplanen skal kunne rumme mange forskellige initiativer fra både borgere, kommunen og det private erhvervsliv. Det er derfor vigtigt, at temaerne i affaldsplanen er tilstrækkelig rummelige til at give muligheder for initiativer, men samtidig er specifikke nok til, at de skaber retning.

 

Temaerne for Svendborg Kommunes nye affaldsplan er følgende:

 

Tema 1: Forebyggelse af affald

Forebyggelse af affald handler om at minimere mængden af affald fra forbrugerne. Forebyggelse af affald kræver, at vi alle, borgere som virksomheder træffer et valg, inden produkter bortskaffes som affald. Svendborg Kommune ønsker at understøtte borgere og virksomheder i at træffe dette valg.

 

Tema 2: Mere og bedre genanvendelse:

Mere og bedre genanvendelse handler om at sikre, at affald i hele Svendborg Kommune bliver genanvendt, og at det bliver genanvendt på den bedst mulige måde.

 

Tema 3: Sammen om affald:

Gode lokale løsninger kræver, at vi samarbejder på tværs, og sammen tænker i alternative løsninger. Sammen om affald handler om at skabe dialog med lokale aktører for at styrke affaldshåndteringen i kommunen.

 

Tema 4: Kommunen som virksomhed:

Svendborg Kommune er en stor arbejdsplads med mange medarbejdere og mange projekter. Kommunen som virksomhed handler om, hvad vi som kommune selv kan gøre for at opfylde både kommunale og nationale målsætninger inden for affaldsområdet. Som kommune ønsker vi at gå forrest, og være med til at vise vejen ved det gode eksempel.

 

Det fremadrettede arbejde

Arbejdet med at kortlægge affaldsområdet i Svendborg Kommune er allerede påbegyndt. Det resterende arbejde med målsætninger og konkrete handlinger og initiativer igangsættes i løbet af efteråret 2021. Målene vil blive afstemt med de mål som skal være opfyldt som DK2020 Kommune og angivet i Fyn2030.

Administrationen forventer at have et udkast til affaldsplanen færdigt januar 2022, hvor det skal godkendes i byrådet. Derefter skal udkastet i offentlig høring i 8 uger. Efter endt høringsperiode forventes affaldsplanen at blive fremlagt til Byrådets endelig godkendelse i maj 2022, jævnfør bilag 1 (Bilag 1: Politisk procesplan for Affaldsplan 2022).

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Ingen umiddelbare direkte økonomiske konsekvenser.

CO2-Konsekvensvurdering

Øget affaldssortering og -forebyggelse vil mindske CO2-udledningen.

Lovgrundlag

Miljøbeskyttelsesloven nr. 1218 af 25. november 2019

Affaldsbekendtgørelsen nr. 2159 af 9. december 2020

Sagen afgøres i

Miljø- og Naturudvalget

Beslutning i Miljø- og Naturudvalget den 28-09-2021

Indstillingen godkendes.