Punkt 6 Input til ændring af Svendborg Kommunes Ejerpolitik vedr. Svendborg VE A/S

Beslutningstema

Miljø- og Naturudvalget har på baggrund af en henvendelse fra bestyrelsen i Svendborg VE A/S drøftet muligheden for at aktivere selskabet med henblik på at realisere kommunens klimamål. På udvalgets møde den 9.marts 2021 blev der forelagt en procesplan. I henhold til denne procesplan skal udvalget drøfte om udvalgets beslutninger og drøftelser vedrørende de dagsordenspunkter, som er behandlet i udvalget, giver anledning til at anbefale ændringer i Svendborg Kommunes Ejerpolitik vedr. Svendborg VE A/S.

Indstilling

Direktionen indstiller til Miljø- og Naturudvalget,

  • at udvalget drøfter processen og på den baggrund kommer med anbefalinger til Økonomiudvalget angående ændringer til den kommende Ejerpolitik vedrørende Svendborg VE A/S.

Sagsfremstilling

Bestyrelsen for Svendborg VE A/S rettede i brev af 30. november 2020 henvendelse til Svendborg Kommune for at få præciseret kommunens forventninger til selskabets rolle og opgaver i relation til realisering af kommunens klimamål. Se Bilag 1 (Bilag 1. Henvendelse fra Svendborg VE A/S).

 

Forud for udvalgets møde den 13. april 2021 blev der afholdt et temamøde hvor de juridiske rammer for drift af VE-anlæg i regi af Svendborg VE A/S blev skitseret. Miljø- og Naturudvalget har på udvalgets møde den 8. juni 2021 behandlet følgende:

 

1)      forslag om at Svendborg VE A/S skal udarbejde projekt for etablering af et solcelleanlæg på barmark

og

2)      etablering og drift af hhv. varmepumpeanlæg og solcelleanlæg på tre specifikke bygninger ejet af Svendborg Kommune.
 

I henhold til den udarbejdede procesplan, som blev forelagt for Miljø- og Naturudvalget den 9. marts 2021, skal Miljø- og Naturudvalget drøfte om der er behov for at ændre eller præcisere den nuværende ejerpolitik for at muliggøre, at Svendborg VE A/S kan bidrage til realisering af kommunens klimapolitik. Såfremt Miljø- og Naturudvalget finder, at der er behov for ændringer i ejerpolitikken, kan udvalget overfor Økonomiudvalget anbefale konkrete ændringer til Svendborg Kommunes nuværende ejerpolitik.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Ingen (økonomien ligger i selskabet).

Sagen afgøres i

Miljø- og Naturudvalget

Beslutning i Miljø- og Naturudvalget den 28-09-2021

Miljø- og Naturudvalget anbefaler følgende ændringer til den kommende ejerpolitik vedrørende Svendborg VE A/S:
 

  • at Økonomiudvalgets principgodkendelser vedrørende selskabets videre arbejde med solcelleanlæg og varmepumper på specifikke kommunale ejendomme og et solcelleanlæg på barmark med eventuel kapitalindskud/lånegaranti fra kommunen indarbejdes i den justerede ejerpolitik
  • at der indarbejdes et ønske om øget borgerinddragelse fra selskabets side.


Det bemærkes, at der på baggrund af svaret fra Ankestyrelsen vedrørende lovhjemmel på området, bør tages endelig stilling til selskabets konkrete muligheder for at aktivere selskabet.

Liste C, liste V og løsgænger Jens Munk kan ikke støtte anbefalingerne, idet man ikke mener, at kommunen skal agere energiselskab.