Punkt 8 Orientering om evaluering af MinLandsby-app og beslutning om eventuel ny kontrakt

Beslutningstema

Svendborg Kommune har i halvanden år abonneret på ”Min Landsby”-app. Administrationen har gennemført en evaluering af lokalområdernes brug af appen. Lokaludvalget skal tage stilling til, hvorvidt, der skal tegnes ny kontrakt med ”Min Landsby”. 

Indstilling

Direktionen indstiller til Lokaludvalget, at

  • Tage evalueringen af appen til efterretningen

 

Og

 

  • Træffe beslutning om ikke at tegne en ny kontrakt med ”Min Landsby”-app.

Sagsfremstilling

MinLandsby-app er en platform, der har til formål at formidle informationer om landsbyer og lokalområder til både borgere og turister. App’en indeholder en arrangementskalender, et nyhedsoverblik og muligheden for at præsentere landsbyens unikke og hemmelige steder.

 

Den 11. december 2019 besluttede Lokaludvalget at indkøbe appen ”Min Landsby” til hele Svendborg kommune til perioden 2020-2021. Det blev ligeledes besluttet at evaluere appen i efteråret 2021. En erfaringsopsamling hos andre kommuner, som blev præsenteret for Lokaludvalget, viste i 2019, at det er et større arbejde at implementere værktøjet i lokalområderne. I kontrakten blev der fastlagt en implementeringsstrategi med ”Min Landsby”-app, hvor firmaet står for informationsmøder og kommunens rolle primært er at formidle kontakt til lokalområderne og stille lokaler til rådighed.

 

 

Formålet var at understøtte det lokale engagement, ved at ildsjæle i lokalområderne lettere kan kommunikere ud til resten af lokalområdet. Derudover var forventningen, at købet af en kommunal løsning fra ”Min Landsby” ville give Svendborg Kommune mulighed for at sende nyheder og invitationer ud til kommunens lokalsamfund.

 

 

”Min Landsby”-app planlagde implementering af appen gennem informationsmøder. 2020 og til dels 2021 har været præget af nedlukninger og helt eller delvise forsamlingsforbud, som gjorde det umuligt at afholde disse møder. Efter en dialog mellem udbyder og kommunen, bliver et enkelt møde afholdt digitalt inden sommerferien i 2020, men denne mødeform har vist sig at være uegnet til formålet, da borgerne ikke kunne få den hjælp online, som de havde brug for. Der blev efterfølgende afholdt et fysisk informationsmøde i Stenstrup i august 2020.

 

I maj 2020 blev der lanceret en ny opdateret version af appen. Både på mødet i Stenstrup og før dette møde er der af borgerne blevet fremsat kritik af den nye version. Den opleves som mindre egnet til ældre borgere og indeholder en række uhensigtsmæssige begrænsninger ifht. inddelingen af kommunen i lokalområder/klynger. Disse kritikpunkter er blevet fremført på mødet i Stenstrup og også per mail direkte til ”MinLandsby”. Der blev arbejdet på en forbedring af nogle af punkterne. Der kan dog ikke ændres så meget ved den nye opbygning af appen i dens anden version.

 

Tilbagemeldinger fra lokalområderne om appen er vedhæftet som bilag 1 (Bilag 1 Tilbagemeldinger fra lokalområder om "Min Landsby"-app)

 

”Min Landsby”-virksomheden har oplyst, at de har oprettet 79 landsbyer, byer og steder, 7 lokalområder/klynger, Lokalområderne har oprettet 87 begivenheder, det seneste år. ”Min Landsby” har oprettet en kommunal bruger, som ikke er blevet brugt. Lokalområderne har ikke gjort brug af den nye samkørselsfunktion.

 

Virksomheden kommenterer datene, som følger:

”Data bærer præg af at der kun har været afholdt ét fysisk opstartsmøde og selvfølgelig corona-nedlukningen. Det er Svendborg Kommune der har haft kommunikation med lokalområderne.

MINLANDSBY har tilbud online opstart og gennemgang, og der har været et par lokalområder der har deltaget. Ellers har ønsket været fysiske opstartsmøder som pga. Corona situation er blevet skubbet og skubbet. Vi har planlagt møder i efteråret 20, som blev skubbet til forår 21, og så er blevet skubbet igen.”

 

 

En rundspørge hos lokalrådene har vist, at kun et enkelt område (Stenstrup/Kirkeby/Lunde) har brugt appen. Dog har de været kritisk over appens version 2.0, som de har oplevet som kompliceret. Derfor bruger området ikke længere appen.

 

Administrationen konkluderer på tilbagemeldinger fra lokalområderne, at appen ikke har levet op til borgernes og kommunens forventninger. Derfor anbefales det ikke at tegne en ny kontrakt med ”MinLandsby”.

 

 

 

 

 

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Svendborg Kommune har betalt henholdsvis 83.400 kr. og 116.800 kr. for kommunemedlemskabet i 2020 og 2021. Prisen for appen afhænger af, hvor mange områder, der kan bruge appen. Antallet af områder i appen var større i 2021 end i 2020.

CO2-Konsekvensvurdering

Ingen bemærkninger.

Beslutning i Lokaludvalget den 16-09-2021

Orienteringen tages til efterretning, og indstillingen godkendes.

 

Afbud: Dorthe Ullemose