Punkt 11 Høringssvar om Danmarks første Havplan

Beslutningstema

Danmarks første havplan er i offentlig høring frem til den 30. september 2021. Med input fra Geopark Det Sydfynske Øhav, har administrationen udarbejdet et høringssvar. Svendborg Kommunes høringssvar til havplanen skal godkendes.

Indstilling

Direktionen indstiller til Miljø- og Naturudvalget og Teknik- og Erhvervsudvalget, at det overfor Økonomiudvalg og Byråd anbefales,

  • At høringssvaret fra Svendborg Kommune vedrørende Danmarks første havplan godkendes til afsendelse til Søfartsstyrelsen.

Sagsfremstilling

Danmarks første havplan er i offentlig høring frem til den 30. september 2021. Med havplanen indføres for første gang i Danmark en helhedsorienteret fysisk planlægning for det samlede danske havareal. Formålet med havplanen er at fremme økonomisk vækst, udvikling af havarealer og udnyttelse af havressourcer på et bæredygtigt grundlag. Svendborg Kommune har afholdt internt møde, hvor administrationen og Geopark Det Sydfynske Øhav er kommet med faglige begrundede input. Administrationen anbefaler, at der afgives et høringssvar fra Svendborg Kommune, hvor høringssvaret fra Geopark Det Sydfynske Øhav er vedlagt som bilag. Høringssvaret fra Geopark Det sydfynske Øhav behandles også i de tre andre sydfynske kommuner.

 

I høringssvaret ses bekymringer i forhold til råstofindvinding ved Thurø, skaldyrsopdræt i vandsøjlen samt dyrkningsmetoder i forhold til skaldyrsopdræt som evt. vil kunne skade biodiversiteten på havbunden. Der er i høringssvaret lagt særligt vægt på, at der ikke lægges hindringer for den maritime aktivitet – færge og fritidssejlads.

 

Desuden opfordrer Svendborg Kommune til, at der bliver udlagt områder for stenrev.

 

Havplanen dækker hele det danske havareal. Det vil sige søterritoriet og den eksklusive økonomiske zone (EEZ).

 

Havplanen skal planlægge for følgende anvendelser og aktiviteter: 

  1. Energisektoren til søs
  2. Søtransport
  3. Transportinfrastruktur
  4. Fiskeri og akvakultur
  5. Indvinding af råstoffer på havet og
  6. Bevarelse, beskyttelse og forbedring af miljøet.


Derudover kan der planlægges for bæredygtig turisme, rekreative aktiviteter, friluftsliv samt landindvinding. 

 

Involverede myndigheder
 

Udarbejdelsen af havplanen er koordineret af Søfartsstyrelsen under Erhvervsministeriet. Havplanen har mange interessenter og berørte parter, da havet har stor betydning for Danmark.  Arbejdet med udarbejdelse af havplanen er derfor sket i tæt samarbejde mellem følgende ministerier og styrelser: 

Erhvervsministeriet, Finansministeriet, Forsvarsministeriet, Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet, Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, Miljøministeriet, Transportministeriet, Indenrigs- og Boligministeriet, Energistyrelsen, Erhvervsstyrelsen, Bolig- og Planstyrelsen, Fiskeristyrelsen, Geodatastyrelsen, Kystdirektoratet, Miljøstyrelsen, Slots- og Kulturstyrelsen samt Trafikstyrelsen.

 

Havplanssekretariatet har deltaget i adskillige Nordsø- og Østersøprojekter om havplanlægning. Østersøprojektet Pan Baltic Scope har finansieret dele af arbejdet med havplandata.

 

Link til havplan:

https://havplan.dk/da/page/info

 

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Der er ingen umiddelbare økonomiske konsekvenser ved at indsende høringssvarene.

CO2-Konsekvensvurdering

Sagen vurderes ikke at have konsekvens for CO2- udledningen

Lovgrundlag

Havplanen har hjemmel i lov om maritim fysisk planlægning (havplanloven) fra 2016. Loven gennemfører EU-direktivet 2014/89/EU om rammerne for maritim fysisk planlægning, som forpligter EU-lande til at udarbejde en havplan.

Gældende lovgivning for maritim fysisk planlægning:

https://www.retsinformation.dk/eli/lta/2020/400

 

Sagen afgøres i

Byrådet.

Beslutning i Miljø- og Naturudvalget den 07-09-2021

Indstillingen anbefales overfor Økonomiudvalg og Byråd med bemærkning om, at der i høringssvaret ligeledes bør lægges vægt på at undgå hindringer for erhvervssejlads.

Det bemærkes i øvrigt, at der skal medsendes aktive links til havplanen til den videre politiske behandling.
 

Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 09-09-2021

Indstillingen anbefales overfor Økonomiudvalg og Byråd med bemærkning om, at der i høringssvaret ligeledes bør lægges vægt på at undgå hindringer for erhvervssejlads.

 

Afbud: John Arly (Liste A), stedfortræder Maria Haladyn (Liste A).

 

Beslutning i Økonomiudvalget den 14-09-2021

Indstilles med fagudvalgenes bemærkninger.

 

Afbud fra Dorthe Ullemose (O).