Punkt 7 Boligsocial Helhedsplan for BS, Boligselskabet Sydfyn og SAB, Svendborg Andels-Boligforening 2022-25

Beslutningstema

Godkendelse af ansøgning om boligsocial helhedsplan for BS, Boligselskabet Sydfyn og SAB, Svendborg Andels-Boligforening 2022-25.

Indstilling

Direktionen indstiller til byrådets godkendelse,

 

at ansøgning om boligsocial helhedsplan for afdelingerne Jægermarken, Toftemarken/Klintemarken/Frilandsvej og Hjerteparken, BS, Boligselskabet Sydfyn samt afdelingerne Skovparken, Elmevænget, Strynøvej/Lyøvej, St. Byhavevej, Munkevænget, Sandalsparken og Bispeløkken/Priorvej, SAB, Svendborg Andels-Boligforening for perioden 2022-25 overfor Landsbyggefonden anbefales godkendt.

Sagsfremstilling

Landsbyggefonden (LBF) yder støtte til boligsociale indsatser i almene boligområder, hvor der er konstateret væsentlige problemer af økonomisk, social eller anden karakter. Støtte fra LBF forudsætter, at der er udarbejdet en detaljeret boligsocial helhedsplan for indsatsen med opbakning fra boligforeningerne og kommunen.

 

Der er opnået mange gode resultater i det hidtidige boligsociale arbejde, senest for perioden 2018-2021, der f.eks. omhandler temaerne Forebyggelse og Forældreansvar, Uddannelse og Beskæftigelse samt Trivsel og Tryghed. Den nuværende boligsociale helhedsplan har omfattet effektfulde aktiviteter så som mentorprogram, lektiecaféer og økonomisk rådgivning. Og der er en klar succes med flere beboere i beskæftigelse, især blandt de unge. Projekt Fritidsjob været en meget stor succes, som har fået flere hundrede unge i fritidsjob. Projektet har været støttet af den A.P. Møllerske Støttefond og der lægges op til en permanent forankring i UU Sydfyn på baggrund af de overbevisende resultater. I den kommende boligsocial helhedsplan vil der være fokus på udvikling og innovation inden for fritidsjobområdet med særligt henblik på de yngre målgrupper og særligt sårbare og udsatte unge.

 

Når der er et ønske om at videreføre arbejdet med en ny helhedsplan, skyldes det, at der fortsat er store udfordringer, og at der er en stadig tilgang af nye udsatte beboere i mange af de almene boligområder. En uddybning af udfordringer er beskrevet i bilaget Strategisk Samarbejdsaftale og i bilagene om de enkelte delaftaler, mens mange af succeserne findes uddybet på helhedsplanens hjemmeside www.abis.dk.

 

Den foreliggende ansøgning er blevet til i et samarbejde mellem SAB, BS og Svendborg Kommune. Ansøgningen gælder for de samme ti områder, som i løbet af perioden er blevet omfattet af den nuværende helhedsplan 2018-21. I alt omfatter helhedsplanen 2.137 boliger og ca. 3.600 beboere. I løbet af perioden er områderne Strynøvej/Lyøvej, St. Byhavevej og Toftemarken/Klintemarken/Frilandsvej kommet til. Ønsket om at medtage flere nye områder blev begrundet i, at der i disse områder er konstateret en stærk stigning på de parametre, der kendetegner et udsat område, ligesom der blev udtrykt en stærkt stigende bekymring for udviklingen fra afdelingsbestyrelsernes side.

 

Geografisk samler boligområderne sig ret tæt indenfor en afstand af 3 km i lokalområderne Svendborg Nord og Svendborg Øst.

 

Hovedindsatserne i den kommende helhedsplan vil, i overensstemmelse med kriterierne udmeldt af LBF, falde indenfor følgende overskrifter: 

  • Uddannelse og Livschancer
  • Beskæftigelse
  • Kriminalitetsforebyggelse
  • Sammenhængskraft og Medborgerskab

 

Samlet vil der være tale om en helhedsorienteret indsats med fokus på den enkelte beboer, familierne og boligafdelingerne. Mange af de mest succesrige aktiviteter fra den nuværende helhedsplan vil blive videreført og videreudviklet ud fra en vurdering af deres relevans set i forhold til målgruppernes behov. Ud fra samme kriterier er der desuden inddraget og udviklet nye aktiviteter. Inden for alle emnerne tænkes der et udbredt samarbejde med mange forskellige og relevante partnere. Herunder kommunen, der i forvejen har et beredskab, som kan styrkes gennem øget samarbejde med det boligsociale arbejde.

 

Prækvalifikationsansøgning er tidligere godkendt af byrådet den 30. juni 2020 og herefter af LBF den 17. nov. 2020. Efterfølgende er der udarbejdet et detaljeret forslag, herunder en strategisk samarbejdsaftale, delaftaler for hovedindsatserne og budget, som i flere omgange er forhandlet med LBF.

 

På baggrund af forslaget har organisationsbestyrelsen i SB endelig godkendt helhedsplanen, mens de enkelte boligafdelinger i SAB i august/september 2021 stemmer om tilslutning til helhedsplanen. 5 af 7 afdelinger har tilsluttet sig helhedsplanen. Der vil forelægge afgørelse fra de sidste 2 afdelinger inden byrådets beslutning.

 

LBF forventes at godkende ansøgningen endeligt umiddelbart efter kommunens godkendelse. LBF har forhåndsgodkendt ansøgningen i juni 2021.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Det eksisterende Boligsociale Sekretariat udvikles og tilpasses til også at varetage den kommende boligsociale helhedsplan. Overordnet ændres organisationsformen fra en bestyrelse og to styregrupper til en bestyrelse og tre styregrupper.

 

Der bevilges et budget for perioden 2022-25 på i alt 18,4 mio. kr. (2018-21: 16,656 mio. kr.), hvoraf LBF støtter med 13,8 mio. kr. og de resterende 4,6 mio. kr. finansieres lokalt i en ligelig fordeling på 2,3 mio. kr. til Svendborg Kommune, og 2,3 mio. kr. til BS og SAB.

 

Svendborg Kommunes medfinansiering på 2,3 mio. kr. udgøres i hovedsagen af lønudgift til det allerede eksisterende projekt Nøddeknækker.

Lovgrundlag

Almenboligloven

Sagen afgøres i

Byrådet

Beslutning i Økonomiudvalget den 14-09-2021

Indstilles.

 

Afbud fra Dorthe Ullemose (O).