Punkt 3 Punkt til behandling fra Enhedslistens byrådsgruppe

Indledning

Sagen blev rejst første gang den 22. juni 2021, af Byrådsmedlem Jesper Kiel (Ø) som på vegne af Enhedslistens byrådsgruppe ønskede nedenstående optaget på økonomiudvalgets dagsorden. Sagen blev dengang udsat med henblik på en undersøgelse af, hvordan en række andre kommuner har håndteret spørgsmålet, hvorfor sagen fremlægges igen.

Sagsfremstilling

Byrådsmedlem Jesper Kiel (Ø) ønsker på vegne af Enhedslistens byrådsgruppe følgende optaget på økonomiudvalgets dagsorden den 22. juni 2021:

 

Cykler skal ligestilles med biler i forhold til kørselsgodtgørelse


Svendborg Kommunes medarbejdere kan få skattefri kørselsgodtgørelse til at køre i egen bil eller cykel i arbejdstiden. Men taksterne er vidt forskellige, man kan i 2021 få op til 3,44 kr. pr km i egen bil, hvorimod man kun kan få 0,54 kr.//km for kørsel på egen cykel. 

 

Svendborg Kommune udbetaler kørselsgodtgørelse i egen bil efter to takster: 1,90 kr pr km og 3,44 kr. pr km. Det fremgår ikke umiddelbart af kommunens intranet om man kan få kørselsgodtgørelse for at køre på egen cykel.

Enhedslisten mener at kommunen bør fremme, at medarbejderne så vidt muligt bruger cyklen, hvor det er muligt af hensyn til klima og helbred.

Kommunen bør give samme tilskud for at cykle på egen cykel, som for at køre i egen bil, dog skal beløbet udover de skattefrie 0,54 kr. /km beskattes som lønindtægt. Samtidigt bør kommunen medarbejdere opfordres til at cykle frem for at tage bilen.

 

Kommune bør spredt rundt i organisationen have cykler, som medarbejderne kan låne i forbindelse med kørsel til møder m.v.

 

Enhedslisten foreslår derfor:

  • Der udformes nye retningslinjer for kørsel i forbindelse med arbejde, således at kørsel på egen cykel udbetales samme takster, som for kørsel i egen bil. 
  • Medarbejderne informeres om muligheden for at benytte egen cykel i forbindelse med arbejdet. 
  • Administrationen belyser om det vil have budgetmæssige konsekvenser på baggrund af erfaringer fra andre kommuner. 
  • Der udarbejdes en oversigt over i hvilket omfang kommunen stiller lånecykler til rådighed for kørsel i arbejdstiden

Se skat.dk
https://skat.dk/skat.aspx?oid=2234870

 

Randers

https://amtsavisen.dk/artikel/kommunens-ansatte-kan-få-kørselsgodtgørelse-for-cykelturen

Beslutning i Økonomiudvalget den 22-06-2021

Sagen udsat med henblik på en undersøgelse af, hvordan en række andre kommuner har håndteret spørgsmålet.

 

Afbud fra Flemming Madsen (A), Henrik Nielsen (C) og Mette Kristensen (V). Som suppleanter deltog Søren Kongegaard (A), Hanne Ringgaard Møller (B) og Lars Erik Hornemann (V).

Beslutning i Økonomiudvalget den 14-09-2021

Udvalget kunne ikke tiltræde forslaget.

 

Liste Ø fastholdt forslaget, da man ønskede at flest muligt tilskyndes til at tage cyklen fremfor bilen. Det ville være en billig måde at fremme grøn og sund transport.

 

 

Afbud fra Dorthe Ullemose (O).