Punkt 4 Fynsk Kultur på Recept - Kulturregion Fyns pilotprojekt

Beslutningstema

Udvalgene skal beslutte, hvilken målgruppe i Svendborg kommune, der skal indgå i Kulturregion Fyns pilotprojekt Fynsk Kultur på Recept - et sundhedsfremmende kulturforløb målrettet borgere med angst, stress, depression eller ensomhed.

Indstilling

Direktionen indstiller til udvalgenes godkendelse,

  • at projektet afvikles for målgruppen unge i alderen 15-30 år med start i 2023
  • at der efterfølgende udarbejdes forslag til implementering og opgaveplacering.

Sagsfremstilling

Kultur- og Fritidsudvalget fik på mødet den 10. juni 2021 samt på fællesmødet med Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, Børne- og Ungeudvalget samt Social- og Sundhedsudvalget 28. juni 2021 en orientering om projektet.

 

Den 25. september 2020 besluttede Kulturregion Fyns politiske styregruppe, at de ni medlemskommuner skal udvikle Kultur på Recept-lignende forløb under den fynske kulturaftale for perioden 2021-24. Forløbene skal udvikles under indsatsområdet Kultur & Sundhed, som har til formål at forbedre den mentale og sociale trivsel blandt unge og voksne. Dette skal ske gennem sundhedsfremmende kulturforløb med inspiration fra den nationalt afprøvede Kultur på Recept-model, der er henvendt til borgere, der døjer med f.eks. stress, angst eller depression. Kulturaktiviteterne vil bestå af en kombination af udøvende kulturaktiviteter (f.eks. billedkunst, sang og læsning) og oplevede kulturaktiviteter (f.eks. besøg på museer, biblioteker og kulturhuse) og vil skabe et frirum for de deltagende, hvor de får plads til fordybelse og fælles (positive) oplevelser.

 

For at kommunen kan få mulighed for at gå i dybden med at udvikle og afprøve sundhedsfremmende forløb til borgere med en særlig udfordring eller lidelse som f.eks. stress, angst, depression og/eller ensomhed, skal der kun udpeges én målgruppe inden for tre mulige alderskategorier til kommunens indsatser.

 

Udvalget skal derfor udvælge en målgruppe blandt de følgende:

 

  • Voksne i alderen 31-65 år
  • Voksne i alderen over 65 år
  • Unge i alderen 15-30 år

 

Såfremt de voksne vælges som målgruppe, bliver det primært i 2022, at det skal forløbe, hvorimod hvis man vælger de unge som målgruppe, bliver det i 2023, at det skal forløbe.

 

Det er et fælles fynsk initiativ, som er finansieret af den fynske kulturaftale for perioden 2021-2024. Det betyder, at hver kommune, i perioden fra 2021–2024, får finansieret sundhedsfremmende kulturforløb til mellem 40-60 borgere. Derudover er der afsat midler til, at kommunens projektaktører kan deltage i seminarer, kurser og workshops, hvor de klædes på til at udvikle sundhedsfremmende kulturforløb, ligesom de indgår i regionale videns- og evalueringsmøder med henblik på at få udviklet varige modeller for, hvordan man kan arbejde med sundhedsfremmende kulturforløb i kommunen.

Administrationens bemærkninger

I foråret 2021 ønskede Kulturregion Fyn en forhåndstilkendegivelse fra kommunerne om, hvilken målgruppe, der var mest relevant for den enkelte kommune at arbejde med. På den baggrund var der på administrativt niveau en dialog mellem Kultur og Fritid og Sundhed og Forebyggelse om, hvilken målgruppe, der med fordel kunne laves forløb for i Svendborg ud fra nogle overordnede betragtninger om, hvilke formål, der administrativt blev vægtet for projektet:

 

-          Sammenhængskraft for børn og unge som har brug for en ekstra indsats ift. Mental sundhed

-          Med ”Kultur på recept” er håbet, at der etableres nye tilbud som supplerer kommunens eksisterende tilbud

-          Får kendskab til nye metoder for sundhedsfremme via kultur

-          Sammenhængskraft på tværs af kultur- og fritidsområdet, sundhedsområdet, beskæftigelsesområdet og Børn og Unge samt relevante foreninger og institutioner

-          Ønske om at blive stærkere på koblingen mellem sundhedsfremme og kultur. Vi har i Svendborg aktuel erfaring med brug af naturen med samme sigte.

-          Øge de unges trivsel og mestringsstrategier

-          At ensomme unge bliver en del af et fællesskab

-          At understøtte at flere udfordrede unge gennemfører et studie

-          At øge unges arbejdsmarkedsparathed

 

På denne baggrund blev der på det tidspunkt fra administrativt niveau peget på gruppen Unge i alderen 15-30 år som den målgruppe, Svendborg ville arbejde med.

 

Projektets organisering

Den centrale styring af projektet placeres hos den administrative styregruppe i Kulturregion Fyn, hvor også der ansættes en overordnet tovholder for projektet.

 

Den lokale organisering af projektet skal opbygges med en lokal styregruppe og lokal tovholder som ankre i projektet. Organiseringen vil ske i et samarbejde mellem de involverede områder jfr. ovenfor.

 

Der henvises til vedlagte overordnede beskrivelse af projektorganiseringen.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Den Fynske Kulturaftale dækker udgifter til løn til lokal tovholder samt udgifterne til de lokale forløb med samlet 475.000 kr. Der regnes med mellem 4 til 6 forløb for mellem 40 til 60 borgere.

 

Forløbsmidlerne dækker udgifter til materialer og løn til undervisere/kulturformidlere. Lønmidlerne dækker både timer til udvikling, forberedelse og afvikling af forløb + deltagelse i regionale vidensdelings- og evalueringsmøder.

 

Kommunerne skal selv prioritere ressourcer/udgifter til en lokal styregruppe + tværgående opgaver som kommunikation, lokale rekrutterings-initiativer.

CO2-Konsekvensvurdering

Ikke relevant

Sagen afgøres i

Kultur- og Fritidsudvalget, Børne- og Ungeudvalget, Social- og Sundhedsudvalget samt Beskæftigelses- og Integrationsudvalget.

Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 19-08-2021

Udvalget tilslutter sig, at administrationen uddyber kriterierne for valg af målgruppe.

 

Susanne Gustenhoff (Ø) var fraværende. Som suppleant deltog Stina Sølvberg Thomsen (Ø)

Beslutning i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 16-08-2021

Udvalget anmoder administrationen om at uddybe kriterierne for valg af målgruppe, idet udvalget finder, at aldersgruppen 31-65 år i højere grad vil kunne profitere af tilbuddet.

Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 17-08-2021

Udvalget tilslutter sig, at administrationen uddyber kriterierne for valg af målgruppe.

 

Der var afbud fra Hanne Ringgaard Møller (B).

Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 18-08-2021

Udvalget tilslutter sig, at administrationen uddyber kriterierne for valg af målgruppe.

Beslutning i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 06-09-2021

Udvalget tilslutter sig, at projektet afvikles for målgruppen unge i alderen fra 15 til 30 år.

Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 07-09-2021

Direktionens indstilling blev godkendt, idet udvalget anmoder om, at indsatserne kommer i gang så hurtigt som muligt.

Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 08-09-2021

Godkendt.

Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 09-09-2021

Indstillingen blev godkendt.