Punkt 13 Svendborg Kommunes klimahandleplan: Kortlægning af klimatruede områder

Beslutningstema

Orientering om kortlægning af klimatruede områder, værdisætning og udarbejdelse af en risikokortlægning af områder i Svendborg Kommune, hvor klimaforandringerne forventes at give størst skade. Risikokortlægningen vil danne grundlag for opdatering af prioriterede geografiske fokusområder, indenfor hvilke der skal udarbejdes forslag til indsatser for at gøre områderne robuste over for de kommende klimaforandringer. Indsatser der vil indgå i Svendborg Kommunes kommende klimahandleplan.

Indstilling

Direktionen indstiller til Miljø- og Naturudvalget og Teknik- og Erhvervsudvalget,

 

  • at orienteringen om kortlægningen af klimatruede områder tages til efterretning.

Sagsfremstilling

En del af grundlaget for udarbejdelsen af klimahandleplanen er en kortlægning der indeholder en forudsigelse af fremtidige klimatruede områder. Det vil sige områder der er i risiko for skader eller hyppigere skader end i dag som følge af klimaforandringer. Skader der er forårsaget af f.eks. flere og kraftigere skybrud, højere vandstand i havet og stigende grundvand. Kortlægningen der er opdateret med nye og flere data blev præsenteret på et politisk temamødet forud for dette udvalgsmøde.

 

 

Fra kortlægning til prioriterede geografiske fokusområder for klimaindsatsen

Kortlægningen er det første trin i arbejdet hen mod prioritering og vedtagelse af konkrete handlinger der skal gøre, at Svendborg Kommune kan blive så robust som muligt over for klimaforandringerne

 

Næste trin er at værdisætte de skader, der kan forekomme. Fremgangsmåden hertil er beskrevet i næste afsnit og vil medtage flere forhold end den værdikortlægning der blev udarbejdet i forbindelse med tematillæg for vand og klimatilpasning til kommuneplanen i 2014. Kortlægningen af klimatruede områder skal, sammen med værdisætningen af skader, bruges til at udføre en risikokortlægning af Svendborg Kommune, som angiver hvor store omkostninger ved skader, der forventes hvert år i et givent område.

 

Det er tredje og sidste trin hen mod at få udpeget og vedtaget prioriterede geografiske fokusområder for klimaindsatsen. Prioriterede fokusområder blev allerede udpeget i 2014 for havvand og regnvand. Her er der for hvert element udpeget 10 områder, hvor den økonomiske skaderisiko er størst. Fokusområder som har dannet grundlaget for den klimaindsats der allerede er i gang i Svendborg Kommune f.eks. under projektet Den Blå Kant. Fokusområderne har siden 2014 været med i de efterfølgende kommuneplaner.

 

Det arbejde som nu pågår, vil medføre en opdatering af risikokortlægningen med nye data og bedre metoder. Dermed kan der vedtages en tilpasning af de områder som blev udpeget i 2014. Når de opdaterede fokusområder er besluttet af byrådet, vil der blive arbejdet videre med forslag til, hvad der skal gøres i hvert område for at gøre dem klimarobuste. Indsatser der vil afhænge af, hvad skaderne skyldes (Grundvand, skybrud, stormflod og/eller vandløb) og størrelsen på skaderne. En prioritering af disse indsatser foreslås og vedtages til sidst. En skitse for processen kan ses i bilag 1 (Bilag 1 – Proces for udpegning af indsatser for klimarobusthed).

 

Som udgangspunkt, følger forslag til prioriteringer af de fokusområder, hvor der sker størst skade pr. år. Det kan dog drøftes, om der er lokale forhold der gør, at nogle fokusområder, skal prioriteres højere end andre. Det kan f.eks. være en særlig indsats for kommunens beboede øer.

 

For at blive godkendt som DK2020 kommune, skal der beskrives indsatser for øget klimarobusthed mindst de næste 4 år og gerne frem til 2030 i den kommende klimahandleplan.

 

Fynsk udviklingsprojekt for værdisætning af skader som følge af klimaforandringer

I forbindelse med værdisætningen har Assens, Middelfart og Odense Kommune, sammen med Geo Fyn, indledt et samarbejde med DTU og LNH Water, om at udvikle et nyt værktøj (kaldet SkadeØkonomi) for værdisætning af skader i forbindelse med oversvømmelse ved skybrud, stormflod, terrænnært grundvand og vandløb. Geo Fyn er et geodatasamarbejde ejet af de fynske kommuner og en del af Erhvervshus Fyn. Geo Fyn afholder udgifterne til udviklingen af det generelle værktøj der kan bruges af alle de fynske kommuner. Et værktøj som gør det muligt at de fynske kommuner på sammenligneligvis kan opgøre skader som følge af klimaforandringerne.

 

Værktøjet indeholder ikke blot værdisætning af skader på bygninger og funktioner, men også afledte effekter af oversvømmelserne som:

-          Fysiske og psykiske personskader, heriblandt tabt arbejdskraft.

-          Forøget rejsetid grundet oversvømmelse af infrastruktur.

-          Tabt arbejdskraft grundet oversvømmelse af industri og private virksomheder.

-          Omkostninger ved oversvømmelse af rekreative områder.

-          Mistede indtægter grundet færre overnatninger fra turister.

-          Oversvømmelse af kritisk infrastruktur.

-          Oversvømmelse af offentlige serviceydelser.

 

Derudover indeholder værktøjet en vurdering af ændring i biodiversiteten ved oversvømmelse af arealer med særlig biodiversitet. Dele af værktøjet kan tilpasses lokale forhold i den enkelte kommune, hvis dette ønskes.

 

Formålet med at gøre værktøjet tilgængelig for alle fynske kommuner er, at værdisætningen af skader ved oversvømmelse på Fyn kan foretages ensartet.

 

Fordelen ved et fælles værktøj er desuden, at det gør eventuelle opdateringer nemmere og billigere, end hvis hver kommune har sin egen model.

 

Værktøjet forventes at være klar til test i august/september 2021 og afleveres endeligt til de fynske kommuner i oktober/november 2021.

 

Hver kommune skal selv levere oversvømmelseskort til brug i værktøjet.

 

Kortlægningen, værdisætningen, risikovurderingen og udpegningen af geografiske fokusområder er grundlaget for det videre arbejde med forslag til indsatser som vil indgå i Svendborg Kommunes klimahandleplanen.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Adgang til og udvikling af værktøjet SkadesØkonomi finansieres af GeoFyn. Der kan blive tale om en mindre omkostning for Svendborg Kommune i forbindelse med indarbejdelse af lokale data for Svendborg Kommune.

CO2-Konsekvensvurdering

Ikke relevant i denne sammenhæng.

Lovgrundlag

Kommuneplantillæg 2013.16. Tematillæg for vand og klimatilpasning, 2014

Kommuneplan 2021 – 2033 (Forudsat vedtaget på Byrådsmødet den 31. august 2021)

Sagen afgøres i

Miljø- og Naturudvalget og Teknik- og Erhvervsudvalget.

Beslutning i Miljø- og Naturudvalget den 07-09-2021


Orienteringen taget til efterretning.
 

Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 09-09-2021

Orienteringen taget til efterretning.

 

 

Afbud: John Arly (Liste A), stedfortræder Maria Haladyn (Liste A).