Punkt 10 Offentliggørelse af lokalplanforslag 670 for en udvidelse af eksisterende dagligvarebutik, Mølmarksvej

Beslutningstema

Beslutning om offentliggørelse af lokalplanforslag 670 for en udvidelse af eksisterende dagligvarebutik, Mølmarksvej.

Indstilling

Direktionen indstiller til Teknik- og Erhvervsudvalget, 

  • At forslag til lokalplan 670 offentliggøres i 4 uger,
  • At der foretages en screening for miljøvurdering parallelt med lokalplanprocessen. VVM-screeningsafgørelsen skal foreligge seneste samtidig med en byggetilladelse.

Sagsfremstilling

Teknik- og Erhvervsudvalget blev på udvalgsmøde den 11. marts 2021 orienteret om, at projektejer, på eget initiativ og regning, opstartede udarbejdelsen af et forslag til en ny lokalplan. Lokalplanforslaget har afventet en endelig vedtagelse af Kommuneplan 2021-2033, hvor kommuneplanrammen for den maksimale butiksstørrelse er ændret fra 1.500 m2 til 2.500 m2. Den nye lokalplan 670 giver mulighed for, at eksisterende dagligvarebutik Lidl kan udvides op til 2.500 m2.

 

Høringen vil foregå over 4 uger fra september til oktober måned.

 

Området er angivet på oversigtskort, jf. bilag 1 (Bilag 1 oversigtskort)

Lokalplansforslaget

Lokalplanen er udarbejdet på baggrund af et ønske fra Lidl, om at udvide den eksisterende dagligvarebutik. Lidl ønsker at modernisere og forbedre logistikken i butikken, herunder at udvide butikken med yderligere salgsareal. Forslaget til lokalplan 670 fremgår af bilag 2 (Bilag 2 Forslag til lokalplan 670 – for en udvidelse af eksisterende dagligvarebutik, Mølmarksvej).

 

Formålet med lokalplanen er at sikre, at en udvidelse af butikken sker i overensstemmelse med den eksisterende butik, så butikken fremstår som en helhed. Lokalplanen sikrer parkeringspladser og tilkørselsforhold for biler og varelevering. Der ønskes etableret en overdækket varegård og der opsættes støjskærm langs med skel mod naboer ved Pasopvej, for at overholde støjkrav.

 

I forbindelse med udvidelse af dagligvarebutikken, nedlægges den gennemkørende vejadgang fra Vestergade. Vejadgangen har kun været til varetransport. Lukning af vejadgangen fra Vestergade, giver mulighed for at udstykke arealet med tilpasning til omgivelserne. Der kan ved en eventuel udstykning opføres bebyggelse til bolig eller erhverv på arealet ud mod Vestergade.

 

Der fastsættes desuden bestemmelser for skiltning i området, herunder skiltning på facader samt for master/pyloner. Skiltningens størrelse tilpasses bygningsproportionerne.

 

Bebyggelsens udseende
Lokalplanen fastlægger bestemmelser for dagligvarebutikkens ydre fremtræden og skal udføres i overensstemmelse med den eksisterende butik. Taget skal fremstå med samme hældning for hele bygningen. Facaderne på butikken skal fremstå hvide og lysegrå. Vinduesrammer og døre skal fremstå i grå eller lignende i grå nuancer.

 

På udstykningsarealet ud mod Vestergade skal bebyggelse tilpasses de omgivende bygninger i placering og volumen. Ny bebyggelse skal placeres tilbagetrukket i facadelinje med nabobebyggelser og fremstå i blank mur, pudset eller malet facade i jordfarveskala, hvid eller sort. Tag på bebyggelse ud mod Vestergade opføres med fladt tag eller sadeltag.

 

Aflysning af lokalplan

Lokalplanområdet er omfattet af gældende lokalplan nr. 556 – for et område til detailhandel ved Mølmarksvej. Med byrådets vedtagelse af lokalplan 670 ophæves lokalplan 556 for den del af lokalplanområdet, der er omfattet af nærværende lokalplan 670.

 

Miljøscreening
Lokalplanen er screenet i henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer. Resultatet er, at der ikke skal udarbejdes en miljørapport, da miljøscreeningen viser, at der ikke forventes væsentlig indvirkning på miljøet. Afgørelsen er vedlagt som bilag (Bilag 3 Afgørelse om ikke miljøvurdering af lokalplanforslag).

 

Projektet for en udbygning af eksisterende dagligvarebutik anses for VVM-screeningspligtigt, da projektet er opført på bilag 2 jf. Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM), punkt 10, b). Således foretages VVM-processen parallelt med lokalplanprocessen. VVM-screeningsafgørelsen skal foreligge seneste samtidig med en byggetilladelse.

 

Det videre forløb

Efter Teknik- og Erhvervsudvalgets behandling af lokalplanforslag 670 og miljøvurdering af plangrundlaget, offentliggøres materialet i 4 uger. Efter høringen vil der ske en behandling af indkomne høringssvar, hvorefter sagen vil blive fremlagt til endelig politisk vedtagelse.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Udgifter i forbindelse med planlægningen og udfærdigelsen af forslag til lokalplan varetages af ekstern rådgiver, i samarbejde med Svendborg Kommune, og udgifterne hertil afholdes af bygherre.

 

Såfremt projektet realiseres, antages det at have positive konsekvenser for detailhandelsstrukturen og aflastningscenteret Svendborg Storcenter, idet en eksisterende butik udvider, hvor der indenfor aflastningscenteret ikke er fysisk plads til ny bebyggelse.

CO2-Konsekvensvurdering

Ny planlægning for området gør det muligt at udbygge eksisterende dagligvarebutik samt eventuel udstykning. Forøges bygningsmassen vil det medføre en øgning i CO2-udledningen i forbindelse med realiseringen af byggeriet samt ved den efterfølgende opvarmning af den nye bygningsmasse.

 

Lokalplanområdet er udpeget til kollektiv varmeforsyning i gældende varmeplan. Den eksisterende Lidl butik er tilsluttet fjernvarme, og ejendommen skal fortsat være tilsluttes fjernvarme.
 

Hvis bygningsmassen øges, vil det på nuværende tidspunkt påvirke det pågældende områdes CO2-udledning negativt, da fjernvarmen endnu ikke er CO2-neutral. Det antages, at fjernvarmen vil være CO2-neutral inden 2030, hvilket gør, at de langsigtede konsekvenser for CO2-udledningen vurderes ikke væsentlige.

 

 

I forhold til elforbruget vurderes CO2-udledningen for ikke væsentlig, under forudsætning af elproduktionen senest i 2030 vil være omstillet til vedvarende energi, og dermed være CO2-neutral.

Lovgrundlag

Lov om Planlægning (Planloven)

Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM)

Sagen afgøres i

Teknik- og Erhvervsudvalget

Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 09-09-2021

Sagen blev udsat.

 

 

 

Afbud: John Arly (Liste A), stedfortræder Maria Haladyn (Liste A).