Punkt 8 Henvendelse fra privatinstitutioner

Beslutningstema

Privatejede dagtilbud har henvendt sig til alle landets kommuner vedr. aftalen om minimumsnormeringer. Henvendelsen drøftes med henblik på et svar.

Indstilling

Direktionen indstiller,

  • At henvendelsen fra privatinstitutionerne drøftes.

Sagsfremstilling

Svendborg Kommune har fået en henvendelse på vegne af atten private dagtilbud, som repræsenterer Steiner-, Land-, Natur- og Internationale institutioner. Der er ingen af de atten private dagtilbud, som er placeret i Svendborg Kommune: 12 af dagtilbuddene er fra Sjælland, 1 er fra Bornholm, 3 er fra Jylland og 2 er fra Fyn (Odense og Faaborg).

 

I henvendelsen skriver de, at de ønsker, at kommunerne tager stilling til, hvad man vil gøre, hvis de privatejede dagtilbud lukker som følge af aftalen om minimumsnormeringer.

 

De giver udtryk for et ønske om opbakning til lokale privatejede dagtilbud, så familier kan vælge det tilbud, som passer dem bedst.

 

Aftale om minimumsnormeringer

Regeringen har den 5. december 2020 indgået aftale med Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet om lovbundne minimumsnormeringer på kommuneniveau fra 2024 og et løft af normeringer i årene frem til da.

 

Aftalepartierne er enige om at vurdere muligheden for eventuelt lovbundne minimumsnormeringer på institutionsniveau. Aftalepartierne vil drøfte dette i 2023, hvor den nødvendige data forventes at være tilgængelig.

 

Med aftalen er der et ønske om, at de afsatte midler går til at forbedre vilkårene for børnene. Derfor er der fokus på, at private dagtilbud ikke længere skal kunne trække overskud ud af driften.

 

For eksisterende private dagtilbud er aftalepartierne enige om, at der skal være en overgangsordning, som sikrer, at der ikke trækkes overskud ud. Eksisterende private dagtilbud kan vælge at omlægge deres organisationsform til selvejende dagtilbud. For de private dagtilbud, som ikke ønsker at ændre organisationsform, vil der blive fastsat anden lovgivning, som skal sikre, at der ikke trækkes overskud ud.

 

Det er således ikke afklaret endnu, hvordan udmøntning af aftalen konkret kommer til at se ud, og hvordan en overgangsordning for private dagtilbud vil se ud.

 

Private dagtilbud i Svendborg Kommune

I Svendborg Kommune er fire ud af otte private dagtilbud organiseret som selvejende dagtilbud. Iflg. vedtægterne for de enkelte private dagtilbud er ét privat dagtilbud organiseret som forening, hvor der ikke må trækkes overskud ud, og tre private dagtilbud er organiseret som private.

 

Aftalen om minimumsnormeringer vil således have betydning for organisationsformen for fire af de private dagtilbud i Svendborg Kommune.

 

Ved budgetforliget for 2021 er der tilført 13,971 mio. kroner ekstra til dagtilbudsområdet til bedre normering. Beløbet udgør centrale puljemidler og budgetforliget for 2021.

 

Det betyder, at dagtilbud i Svendborg Kommune allerede fra 2021 har normeringer, som aftalepartierne ellers havde forudsat fra 2024.

 

Fra januar 2021 har Svendborg Kommune ladet puljemidlerne til minimumsnormeringer samt midler fra budgetforliget indgå i fastsættelsen af tilskuddet til de private dagtilbud, hvilket har betydet et øget tilskud.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Ingen

CO2-Konsekvensvurdering

Ingen

Lovgrundlag

Aftale mellem regeringen og Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet om minimumsnormeringer af 5. december 2021.

Sagen afgøres i

Børne- og Ungeudvalget.

Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 08-09-2021

Drøftet og udvalget foreslår, at henvendelsen drøftes med de private dagtilbud på dialogmødet den 27. oktober 2021, hvorefter der sendes et svar.