Punkt 13 Fælles fredag - midlertidigt tilbud til isolerede unge

Beslutningstema

Orientering om anvendelse af midler afsat af Svendborg Kommune til at afhjælpe negative konsekvenser af coronapandemien - tilbud om samvær til isolerede unge.

Indstilling

Direktionen indstiller,

  • at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget samt Social- og Sundhedsudvalget samt tager orientering til efterretning.

Sagsfremstilling

Der er i Svendborg Kommune afsat 90.000 kr. til tilbud med samvær til isolerede unge til at afhjælpe negative konsekvenser af coronapandemien.

 

Tilbuddet er etableret i et samarbejde mellem Jobcentret og Socialafdelingen og er iværksat i forsommeren 2021 under navnet ”Fælles fredag”.

 

Tilbuddet var rettet mod en gruppe af isolerede, ensomme unge, der er kendt i Jobcentret, og som ikke selv opsøger netværk eller har kunnet profitere af eksisterende tilbud i Jobcentret eller i Socialafdelingen. De unge er kendetegnet ved også før COVID-19 i vidt omfang at være relativt isolerede og ved et meget begrænset netværk, men hvor ensomheden og isolationen er blevet forstærket i 2020-2021. Der forestod derfor et betydeligt og vanskeligt motivationsarbejde i forhold til hver enkelt. Antallet har været opgjort til 32 unge i målgruppen for tilbuddet.

 

Formålet for ”Fælles fredag” var at skabe en ramme for målgruppen, hvor de fik mulighed for og fandt det attraktivt at deltage i en form for aktivitet med andre. Tilbuddet blev etableret på aktivitets- og samværstilbuddet Impuls med stedets store have som centralt mødested, fordi udendørs aktiviteter ville være et mere tiltrækkende og mindre angstfremkaldende rum at træde ind i for de unge end hvis det foregik indendørs med et tydeligere formål med deltagelse. Den vurdering har vist sig at være dækkende for de unge, der er mødt op og har benyttet tilbuddet. Samtidig har rammen været valgt for at kunne inspirere de unge til at søge ud i naturen efter det midlertidige tilbuds ophør.

 

Rekrutteringen til tilbuddet er sket af Jobcentret i Ungekontakten og antallet af mulige deltagere er øget undervejs. Det har været en betydelig opgave at motivere til deltagelse i ”Fælles fredag”, som har været forstærket af ønsket om at igangsætte tilbuddet hurtigt.

 

Forløbet har strakt sig over 8 eftermiddage fra slutningen af maj til medio juli med 2 timer pr. fredag understøttet af medarbejdere fra Impuls og Café Aroma

 

Fremmødet pr. gang har været op til 5 deltagere og udgøres af ca. halvdelen af den gruppe, der blev vurderet som målgruppe for tilbuddet.

 

Udsagn fra deltagerne dækker over tilfredshed og glæde ved at deltage, og det har været gavnligt, at tilbuddets indhold har været fleksible og kravfrie. Der er opstået relationer mellem flere unge i tilbuddet, og der er blevet skabt interesse for at bruge det faste ungetilbud indenfor socialpsykiatrien på Impuls.


Det er vurderingen, at samme oplevelse ville have gjort sig gældende for de i målgruppen, der ikke benyttede tilbuddet. Det er endvidere vurderingen, at flere ville have benyttet sig af tilbuddet, såfremt der havde været længere tid til at motivere til deltagelse.

 

Det er administrationens vurdering, at tilbuddet har indfriet formålet med anvendelsen af midlerne, idet en større gruppe af unge har brudt isolation og ensomhed, dannet relationer og fået kendskab og interesse til kommunens tilbud.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Indsatsen har været finansieret via de kr. 90.000, der var afsat til at afhjælpe eventuelle negative konsekvenser på grund af coronapandemien.

CO2-Konsekvensvurdering

Ikke vurderet.

Sagen afgøres i

Social- og Sundhedsudvalget og Beskæftigelses- og Integrationsudvalget.

Beslutning i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 06-09-2021

Orienteringen blev taget til efterretning.

Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 07-09-2021

Taget til efterretning.