Punkt 7 Bolighandlingsplan 2021 for det sociale område

Beslutningstema

Drøftelse af udkast til ”Bolighandlingsplan 2021 for det sociale område” og beslutning om efterfølgende proces.

Indstilling

Direktionen indstiller,

  • at Social- og Sundhedsudvalget drøfter udkast til ”Bolighandlingsplan 2021 for det sociale område”,
  • og tager beslutning om høringsproces før endelig godkendelse i udvalget.

Sagsfremstilling

Formålet med en bolighandlingsplan er at sikre den rette boligmængde til målgruppen inden for det specialiserede socialområde under hensyn til historikken bag den aktuelle boligmængde. Bolighandlingsplanen vurderer boligkapaciteten på kort og lang sigt til borgere med fysiske og/eller psykiske funktionsnedsættelser eller særlige sociale problemer, hvor opgaveløsningen sker i tilknytning til en boligløsning.

 

Det er med et andet ord kapacitetsstyring, fordi boligbehovet ikke kan ses isoleret fra andre tiltag og tendenser, som beskrevet i bilagets kapitel 2.

 

Det foreliggende udkast til bolighandlingsplan er den tredje bolighandlingsplan siden 2011. Seneste bolighandlingsplan blev vedtaget i 2016.

 

Med ”Bolighandlingsplan 2021 for det sociale område” introduceres ny kadence i forhold til det politiske niveau, hvor der med en fireårig kadence udarbejdes ny bolighandlingsplan til politisk godkendelse. Det betyder, at næste bolighandlingsplan skal godkendes i 2025. Hvert andet år præsenteres udvalget for en status på den gældende bolighandlingsplan. Første gang i 2023.

 

Fra de tidligere bolighandlingsplaner udestår håndtering af anbefalingen om behov for etablering af isoleret beliggende boliger til socialt udsatte. Øvrige anbefalinger er implementeret.

 

”Bolighandlingsplan 2021 for det sociale område” indledes med en oversigt over planens anbefalinger og vurderinger. Herefter følger et afsnit, der beskriver konteksten for udarbejdelse af bolighandlingsplanen. Der gøres endvidere status over tidligere bolighandlingsplaner.

 

Socialafdelingens rehabiliteringsstrategi ”Fælles Afsæt” inddrages som afsæt for en vurdering af behovet i forhold til følgende områder:

 

  • Boliger til socialt udsatte og husvilde borgere
    • Midlertidige botilbud
    • Permanente boliger efter lov om almene boliger samt den private lejelov
    • Alternative boliger
  • Midlertidige ophold i boformer til kvinder
  • Længevarende botilbud til borgere med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne
  • Midlertidige botilbud til borgere med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne

 

Bolighandlingsplanen har to konkrete anbefalinger i henhold til boliger til socialt udsatte og husvilde borgere:

 

  • Etablering af 3-5 boliger på samme areal, der kan fungere i samspil med lokalområdet
  • Mulighed for anvendelse af nabofrit areal, der er forberedt til midlertidige boligløsninger, der kan tages i anvendelse efter behov

 

Socialafdelingen skønner, at der på øvrige områder aktuelt er den tilstrækkelige kapacitet.

 

Anbefalingerne for Socialafdelingen på baggrund af screeningen af det specialiserede socialområde vil indgå i det videre arbejde med at gøre status over bolighandlingsplanen og udarbejdelse af kommende bolighandlingsplan. Det gælder i særdeleshed spor 3: ”Tilbudsvifte”, der udover bolighandlingsplanen har temaerne differentieret takststruktur og udvikling af tilbudsvifte.

 

Det er aktuelt Socialafdelingen Myndigheds vurdering, at der vil være et stigende behov for at kunne købe midlertidige botilbud til borgere med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne. Det fremgår ikke af den udarbejdede plan, da det indgår i det fortsatte arbejde med Socialafdelingens handleplan, herunder en vurdering af, om fremtidig frigjort intern kapacitet koblet til kompetenceudvikling vil medvirke til at reducere behovet for eksternt køb og evt. behov for etablering af botilbud i Svendborg Kommune.

 

Høringsproces

Administrationen foreslår, at udkast til ”Bolighandlingsplan 2021 for det sociale område” sendes i høring i Handicapråd og Rådet for socialt udsatte, MED-organisationen, CETS og Familie, Børn og Unge som relevante interessenter frem til den 30. oktober 2021 med henblik på endelig godkendelse på Social- og Sundhedsudvalgets møde den 9. november 2021.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Ikke aktuelt for indeværende.

CO2-Konsekvensvurdering

Ikke aktuelt.

Lovgrundlag

Lov om social service.

Sagen afgøres i

Social- og Sundhedsudvalget.

Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 07-09-2021

Drøftet. Udvalget tilslutter sig høringsproces.