Punkt 4 Opkvalificering indenfor Social- og Sundhedsområdet

Indstilling

Direktionen indstiller,

  • at orienteringen tages til efterretning

Sagsfremstilling

Jobcenter Svendborg har i samarbejdet med kommunens ældreområde og Social og Sundhedsskolen udviklet projektet ”Fra ledig til SOSU”, der har til formål at rekruttere flere medarbejdere til ældreområdet.

 

”Fra ledig til SOSU” er en vigtig del af ældreområdets rekrutteringsindsats for at sikre medarbejdere til ældreområdet i fremtiden. Det gode samarbejde mellem skole, jobcenter og ældreområde har styrket indsatsen og gjort det til en succes. De ledige, der starter i uddannelsesforløb opleves kvalificerede og engagerede i arbejdsområdet. 

 

Forløbet ”Fra ledig til SOSU” starter med et informationsmøde, hvor den ledige hører om forløbet og mulighederne for at blive uddannet indenfor området.

 

Efter forløbet tilbydes interesserede 4 ugers praktik på et af kommunens plejecentre for derigennem at afprøve egnethed og interesse for faget.

 

Forløbet anvendes både som en mulighed for at gå fra ufaglært til faglært samt en mulighed for et brancheskift fra en helt anden branche, hvorfor der foretages en realkompetencevurdering på Social- og Sundhedsskolen for at få sammensat et individuelt uddannelsesforløb.

 

Jobcentret har herefter mulighed for at bevilge et grundforløb til den ledige, der består af et 20 ugers skoleforløb. Den ledige bevarer i udgangspunktet sin offentlige forsørgelse under grundforløbet. Efter grundforløbet tilbydes den ledige ansættelse som voksenelev. Fra i år er det muligt at ansætte de ledige, der opfylder betingelserne for en voksenlærlinge-aftale allerede ved påbegyndelse af grundforløbet, hvilket ikke tidligere var en mulighed.

 

Ledige dagpengemodtagere, der opfylder visse betingelser kan påbegynde en erhvervsuddannelse med 110 pct. af deres individuelle dagpengesats. For at komme i betragtning hertil skal den ledige være fyldt 30 år og være ufaglært eller faglært med en forældet uddannelse.

 

Ældreområdet fraviger i forbindelse med projektet krav om forudgående 1 års erfaring inden ansættelse som voksenelev.

 

Resultaterne fra de første 3 forløb er følgende:

 

 

Forløb 1

Forløb 2

Forløb 3

Informationsmøde

18

49

16

4 ugers praktik

9

23

9

Grundforløb

5

11

7

Elevplads

4

10

7

 

Forløbet har været igangsat 3 gange. Det er planen, at forløbet med informationsmøde og praktik kører 2 gange årligt op til uddannelsesstart.

 

Udover opkvalificeringsforløbet ”Fra ledig til SOSU” understøtter jobcentret ældreområdets rekruttering af medarbejdere, f.eks. ferieafløsere eller jobrotationsvikarer efter behov.

 

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Borgerne bevarer deres ydelse i de 4 ugers praktik og grundforløbet, medmindre de ansættes fra uddannelsesstart. Alle der opfylder betingelserne fra voksenlærlingeordningen ansættes fra grundforløbets start og modtager dermed løn.

CO2-Konsekvensvurdering

ingen

Lovgrundlag

Lov om en aktiv beskæftigelsesindsats

Sagen afgøres i

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget

Beslutning i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 06-09-2021

Orienteringen blev taget til efterretning.

Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 07-09-2021

Taget til efterretning.