Punkt 9 Rammebeslutninger vedr. DGI Landsstævne 2022

Beslutningstema

Godkendelse af rammebetingelser for DGI Landsstævne 2022 (L2022) vedr. trafik/transport og vejledning for sponsorering

Indstilling

Direktionen indstiller til

  • Teknik- og Erhvervsudvalget, at det overfor Byrådet anbefales:
    • at de i sagsfremstillingen beskrevne trafikale omlægninger godkendes

 

  • Økonomiudvalget, at det overfor Byrådet anbefales:
    • at der, i det omfang lovgivningen tillader det, afviges fra ”Vejledning for sponsering og anvendelse af reklame i Svendborg Kommune” i relation til L2022

Sagsfremstilling

Baggrund

Svendborg Kommune er vært for L2022, der afvikles fra 30. juni – 3. juli 2022. Der ventes ca. 25.000 deltagere og et tilsvarende antal gæster. I de perioder, hvor personbelastningen er størst, forventes der at være ca. 50.000 mennesker – i perioder centreret i bymidten i andre perioder ved Stævnecentrum/Svendborg Idrætscenter.

Af hensyn til den videre planlægninger er der et aktuelt behov for en fastlæggelse af rammebetingelser for planlægningen af trafik og transport samt sponsorarbejdet.

 

Afspærring af den centrale del af Svendborg midtby under L2022

For at kunne skabe en unik oase i Svendborg, hvor byens borgere, idrætsudøvere, gæster, forretninger og restauranter sammen vil kunne skabe masser af aktiviteter, underholdning og kulinariske oplevelser, vil det kræve vejlukninger og afspærring af pladser, så arrangementet kan afvikles på både stævnedeltagernes og byens præmisser.

 

Det betyder f.eks., at borgere ikke vil kunne parkere deres bil ved deres ejendomme. Virksomhederne vil have begrænsede tidsrum for varelevering. Adgangen til færgerne besværliggøres. Muligheden for parkering i midtbyen reduceres med 700 offentlige pladser. Der indføres standsningsforbud på de fleste veje i Svendborg midtby.

Erfaringerne fra tidligere værtsbyer tilsiger, at der vil opstå kritik og klager på baggrund af de ændrede trafikale forhold til både administrationen og det politiske niveau. For at imødegå dette vil der blive iværksat systematisk kommunikation til de berørte. 

 

Afspærring af midtbyen og stævnecentrum:

 

Som det fremgår af bilag 1 og 2 drejer det sig om følgende vejstrækninger samt parkeringspladser, som vil blive spærret af. Der er endnu ikke taget stilling til, hvor mange dage vejene vil være spærret af:

Vejstrækninger:

?        Skolegade fra Teatergade og hen til Centrumpladsen

?        Ramsherred

?        Centrumpladsen

?        Gerritsgade

?        Jessens Mole

?        Del af Havnepladsen, der vil fortsat være adgang til Ærøfærgen via Valdemarsgade og Kullinggade

?        Frederiksgade

?        Korsgade fra krydset Skattergade og hen til Brogade

?        Brogade

?        Sankt Nicolai Gade fra Kyseborgstræde til Gerritsgade

?        Del af Ryttervej

?        Del af Johs. Jørgensens Vej

 

Af- og påkørselsramperne fra Johs. Jørgensens Vej mod syd til rute 9 lukkes efter aftale med Vejdirektoratet.

 

Parkeringspladser:

Vi har i Svendborg by 2983 offentlige parkeringspladser, deraf vil følgende ca. 700 offentlige pladser blive inddraget til forskellige aktiviteter.

 

- Centrumpladsen

- Rådhusgården

- Ramsherred

- Fruestræde

- Del af store Voldgade

- Lille Voldgade

- Jessens Mole

- Frederiksgade

- Frederiksø

- Del af Midtbyhallen

 

 

Standsningsforbud:

For at sikre fremkommeligheden for shuttlebusserne og trafikken generelt, vil en del af vejene med standsningsforbud blive suppleret med ekstra tavler. Se bilag 3.

 

Omlægning af kollektiv trafik:

Der vil i forbindelse med vejlukninger blive behov for, at enkelte regionale- samt bybusruter skal omlægges. Disse omlægninger vil ske i tæt samarbejde mellem Svendborg Kommune og FynBus, således at det vil komme færrest mulige borgere til last.
 

Lige nu drejer det sig konkret om rute 930-932 (regional rute), rute 240-241(bybus) og muligvis rute 250 (bybus), som vil blive berørt af omlægning.

Bemærk at der vil være gratis bybusser og shuttlebusser for alle byens borgere under L2022. 

 

Adgang til boliger i det afspærrede område:

Ved planlægningen af vejlukningerne vil der blive taget hensyn til de berørte beboere, dog vil der ikke være kørende adgang til alle boliger under Landsstævnet. Adgangen vil fremgå i den kommende trafikplan. Vejlukningerne, de mange mennesker og alle aktiviteterne i centrum af Svendborg vil påvirke beboernes adgang til deres boliger negativt i den uge Landsstævnet pågår. Det vil eksempelvis betyde, at boligerne ved Jessens Mole 7-9 ikke får adgang til deres private p-pladser i parkeringskælderen.

 

Information:

Da ovenstående afspærringer naturligvis vil påvirke den daglige trafik i midtbyen, udarbejdes ekstra informationsmateriale til både beboere, restauranter og forretninger i midtbyen samt til vare- og godsdistributører, som leverer varer i de berørte områder.

 

Vejledning for sponsering og anvendelse af reklame i Svendborg Kommune

Som en del af aftalen med DGI ligger en forpligtelse i at rejse ekstern finansiering i form af partnerskaber og sponsorater. I den forbindelse er der udarbejdet et sponsorkoncept, der er sammenligneligt med koncepter for lignende aktiviteter. Svendborg Kommunes vedtagne retningslinjer for sponsorering (se bilag 4) indeholder en række begrænsninger, der gør det vanskeligt at udbyde sponsorater, der er konkurrencedygtige. Derfor anmoder administrationen om dispensation for ”Vejledning for sponsering og anvendelse af reklame i Svendborg Kommune” i det omfang lovgivningen på området tillader det. Der er tilknyttet en ekstern revisor som rådgiver på sponsorkonceptet.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Udgifter til trafikomlægning er indeholdt i Landsstævnets budget. Der udarbejdes en særskilt kommunikationsplan målrettet interessenter, herunder erhvervsliv, i de berørte områder, men adgangen til og fra visse områder i midtbyen vil uundgåeligt blive påvirket.

Sponsorindtægter er ligeledes indeholdt i Landsstævnets budget.

CO2-Konsekvensvurdering

Ikke relevant.

Lovgrundlag

Færdselsloven.

Kommunalfuldmagten.

Sagen afgøres i

Byrådet.

Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 19-08-2021

Indstillingen anbefales overfor Byrådet.

Beslutning i Økonomiudvalget den 24-08-2021

Indstilles.

Afbud fra Dorthe Ullemose (O) og John Arly Henriksen (A). Som suppleant for John Arly Henriksen deltog Maria Haladyn (A).

Beslutning i Byrådet den 31-08-2021

Godkendt.