Punkt 15 Kulturregion Fyns nye kulturaftale 2021-2024

Beslutningstema

A: Byrådssag

Chefkonsulent Nete Gedde Jakobsen og programleder Stine Keiding fra Kulturregion Fyns sekretariat vil på mødet given en orientering om Kulturregion Fyn og den nye kulturaftale.

 

Godkendelse af Kulturregion Fyns nye kulturaftale med Kulturministeren. Aftalen dækker perioden 2021-2024. Da den er 4-årig fremlægges den til godkendelse i Byrådet og efterfølgende i Ankestyrelsen.

Indstilling

Direktionen indstiller til udvalget, at Byrådet godkender, at

 

  • Administrationen med baggrund i aftaleudkastet, bemyndiges til at indgå regional kulturaftale for perioden 1. januar 2021 til. 31. december 2024 med kulturministeren og otte andre fynske kommuner: Odense, Assens, Faaborg-Midtfyn, Kerteminde, Langeland, Nordfyns, Nyborg, Ærø.

 

  • Administrationen bemyndiges til at tilføje eller godkende mindre rettelser og/eller tilføjelser i det fremlagte aftaleudkast, hvis Slots- og Kulturstyrelsen anmoder om dette.

 

  • Administrationen anmoder efterfølgende Kulturregion Fyns sekretariat om at opnå Ankestyrelsens samtykke til, at de ni medlemskommuner indgår som parter i kulturaftale 2021-2024.

Sagsfremstilling

Baggrund

"Kulturregion Fyn" er betegnelsen på et mangeårigt fynsk kultursamarbejde mellem i alt ni fynske kommuner og kulturministeren. Kulturregion Fyn består af følgende medlemskommuner: Ærø, Langeland, Svendborg, Faaborg-Midtfyn, Assens, Nordfyns, Nyborg, Odense og Kerteminde.
Samarbejdet i Kulturregion Fyn er formaliseret i en firårig kulturaftale med kulturministeren. Aftalen beskriver vision, indsatsområder og projekter. Kulturaftalens indsatser finansieres af både medlemskommunerne og staten.

 

 

Kulturregion Fyn skal nu indgå en ny kulturaftale med kulturministeren gældende for perioden 2021-2024. Indholdet i den nye kulturaftale tager udgangspunkt i både kulturministerens og Kulturregion Fyns ønsker til indhold. Kulturministeren har ønsket, at der i aftalen skal være fokus på udviklingsinitiativer med national relevans vedrørende børn og unge op til 20 år. Kulturregion Fyns politiske styregruppe har ønsket, at man med aftalen styrker og udvikler kulturelle fællesskaber, understøtter kulturel dannelse og giver mulighed for at opnå velvære/rekreation.

Ønskerne til indhold er konkretiseret i tre indsatsområder.

 

 

Aftalen færdigforhandles lige nu med Slots- og Kulturstyrelsen, og derfor vil der kunne komme små rettelser i eller tilføjelser til det fremlagte aftaleudkast.

 

 

Formål og fokus for kulturaftale 2021-2024

Det overordnede formål med kulturaftalerne er bl.a., at

 

  • styrke samarbejdet kommuner imellem
  • styrke samarbejdet mellem kommuner og stat
  • fastholde og udbygge den kulturpolitiske dialog og værdidebat mellem stat og kommuner
  • sikre en bedre ressourceudnyttelse gennem kulturregional koordinering og arbejdsdeling
  • fremme og videreudvikle de kulturelle institutioner, produktionsmiljøer og aktiviteter i kulturregionen med vægt på kvalitet
  • opsamle og videregive særlig viden og erfaringer på kulturområdet til gavn for det samlede kulturliv i hele landet

 

 

Indsatsområder

I de enkelte kulturregioner konkretiseres kulturaftalens fokus og formål via indsatsområder. I Kulturregion Fyn foreslås det, at der i aftaleperioden arbejdes med følgende tre indsatsområder:

 

  1. Indsatsområdet Visuel Kultur (skal styrke de børn og unges mulighed for at opdyrke deres talent inden for de visuelle genrer)
  2. Indsatsområdet Natur i Kultur (skal udvikle og opdyrke tilbud til børn og familier med fokus på kultur og natur)
  3. Indsatsområdet Kultur og Sundhed (kulturaktiviteter til og med mennesker med en psykisk lidelse)

 

 

1. Visuel Kultur

Formålet med indsatsområdet Visuel Kultur er, at

 

  • styrke børn og unges mulighed for at dyrke og dygtiggøre sig inden for de visuelle genrer i deres fritid og
  • at udvikle flere bæredygtige lokale fritidstilbud, der løfter den brugeroplevede kvalitet, højner relevansen og forløser den visuelle kulturs potentialer som demokratisk motor.

 

 

2. Natur i Kultur

Formålet med indsatsområdet Natur i Kultur er dels at styrke nyskabende, engagerende kunst- og kulturprojekter til børn- og børnefamilier med fokus på

 

  • vores fælles kultur- og naturhistorie
  • høj kunstnerisk kvalitet
  • samskabelse
  • ny viden og læring
  • en levende og nærværende formidling.

 

og dels at udvikle kultur- og naturtilbud der tiltrækker og tiltaler børn og børnefamilier, der ellers sjældent opsøger kunst- og kulturoplevelser.

 

 

3. Kultur og Sundhed

Formålet med indsatsområdet Kultur og Sundhed er at forbedre den mentale og sociale sundhed hos børn, unge og voksne fynboer med en psykisk lidelse og deres pårørende gennem sundhedsfremmende kulturforløb. Sundhed skal ses ud fra WHO’s definition, som ikke baseres på fravær af sygdom, men som en tilstand af fysisk, mental og social velvære.

 

 

Organisering af arbejdet

Kulturregion Fyns politiske og administrative styregrupper har til opgave at implementere kulturaftalen. Den politiske styregruppe består af de politiske kulturudvalgsformænd i medlemskommunerne. Den politiske styregruppe sætter den kulturpolitiske retning og træffer overordnede strategiske beslutninger om, hvilke initiativer/projekter der skal igangsættes. Den administrative styregruppe består primært af kulturchefer fra medlemskommunerne.

 

Ad hoc fagpaneler med kulturel sagkundskab rådgiver løbende Kulturregion Fyn om, hvilke konkrete initiativer og projekter, der skal iværksættes under indsatsområderne, mens netværk bestående af relevante fagpersoner fra de enkelte kommuner deltager i udviklingen og afviklingen af projekter.

 

Kulturregion Fyns sekretariat har til huse i Kultursekretariatet i Odense Kommune.

 

 

Godkendelse af aftalen

Indgåelse af kulturaftalen skal godkendes i Ankestyrelsen for hver enkelt kommunes vedkommende. Hver kommune skal søge om tilsynsmyndighedens godkendelse for så vidt angår §14 i lånebekendtgørelsen, fordi aftalen strækker sig over længere end tre år.

 

 

Økonomi

Økonomien i en firårig kulturaftale består af:

 

  • Statslig rammebevilling til indsatsområder
  • Kulturregionens egenfinansiering
  • De tidligere amtslige tilskud udenfor lov

 

Kulturregion Fyn modtager en årlig kulturel rammebevilling fra staten til gennemførelse af kulturaftalens indsatsområder. Det forudsættes, at den kulturelle rammebevilling modsvares af regional egenfinansiering. Herudover modtager Kulturregion Fyn de såkaldte tidligere amtslige tilskud udenfor lov, som er en række statslige tilskud, Kulturregion Fyn prioriterer og videreformidler til en række fynske kulturaktører.

 

 

Da kulturaftalen stadig er under forhandling, ligger den statslige økonomi ikke helt fast, men det forventes, at den statslige rammebevilling vil udgøre 2,5 mio. kr. årligt. Hertil kommer de tidligere amtslige tilskud udenfor lov, som forventes at udgøre ca. 8 mio. kr.

 

 

Den regionale egenfinansiering udgør 7,70 kr. (2021-prisniveau) pr. borger i medlemskommunerne. Kommunernes bidrag udregnes på baggrund af indbyggertallet pr. 1. januar 2021 og kan derfor først udregnes præcist ved årsskiftet. Det forventes, at den samlede finansiering fra medlemskommunerne vil være ca. 3,5 mio. kr. årligt.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

På baggrund af indbyggertallet opgjort 3. kvartal 2020, vil Svendborg Kommunes bidrag i 2021 udgøre ca. 412.721 kr. (excl. moms), idet beløbet vil skulle justeres i overensstemmelse med det faktiske indbygger tal pr. 1. kvartal 2021.

 

 

Kommunens bidrag kan afholdes indenfor den ramme, der i budget 2021 og budgetoverslagsårene er afsat til dækning af Svendborg kommunes bidrag til kultursamarbejdet.

CO2-Konsekvensvurdering

Ingen

Lovgrundlag

Kommunalfuldmagten

Sagen afgøres i

Kultur og Fritid

Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 03-12-2020

Indstillingen godkendtes.

Beslutning i Økonomiudvalget den 08-12-2020

Indstilles.

Beslutning i Byrådet den 15-12-2020

Godkendt.

Afbud fra Bruno Hansen (F) og René Haahr (V). Som suppleanter deltog Rasmus Drabe (F) og Ulrik Sand Larsen (V).