Punkt 13 Orientering om ansøgninger om puljemidler til sociale indsatser i dagtilbud

Beslutningstema

Orientering om ansøgninger om puljemidler fra Socialstyrelsen til forsøg med målrettede sociale indsatser i dagtilbud.

Indstilling

Direktionen indstiller,

  • At orienteringen tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Dagtilbud i Svendborg Kommune ansøger aktuelt om puljemidler fra Socialstyrelsen til forsøg med målrettede sociale indsatser i dagtilbud. Ansøgningsfrist er den 14. august 2018.

Målgruppen for puljen er dagtilbud med høj andel af børn i udsatte positioner. Projektperiode er fra den 1. oktober 2018 til den 30. september 2022.

Ansøgningspuljens formål er at mindske betydningen af negativ social arv ved at styrke udsatte børns læring og trivsel gennem forsøg med målrettede sociale og tværfaglige indsatser i dagtilbud med høj andel børn i udsatte positioner. Der er lagt op til, at man i de målrettede indsatser styrker, udvikler og systematiserer dagtilbuddenes samarbejde med forældrene, tværfaglige aktører og frivilligområdet.

Svendborg Kommunes Dagtilbud har ansøgt om puljemidler til følgende sociale indsatser:

 

Projekt NUSSA SkoleParat
NUSSA er et udviklings- og legebaseret børnegruppeprogram, der her målrettes de 3-6 årige børn i dagtilbud. Primært børn med anden etnisk baggrund end dansk – og deres forældre.
Programmet handler om at opbygge og styrke børns følelses-, personlighedsmæssige og sociale ressourcer igennem glædesfyldt, engageret og struktureret leg.
Projektet indeholder sideløbende med børnegruppeforløbene en forældreinddragelse. Forældre til det deltagende barn tilbydes 4 temamøder, som har til formål, at styrke deres kompetencer i forhold til deres børns trivsel, læring, udvikling og dannelse. Temamøderne gennemføres med tværfaglige undervisere fra sundhedsplejen, PPR, ressourcepædagoger og Interkulturelt Team. Temaerne er: Det sunde Børneliv, Samspil og Opdragelse, Leg og Læring og Sproglig Udvikling i hjemmet.

Der planlægges 24 NUSSA børnegruppeforløb i projektperioden. Der ansøges om, at få uddannet 16 tværfaglige medarbejdere i NUSSA-programmet. Det forventes at ca. 216 børn - og deres forældre vil gennemføre forløbene i projektperioden.
Ansøgt om 3,4 mio. kr. over en ca. 3-årig periode.

 

Projekt Etnisk Flerfamiliegruppe
Dette projekt er en nytænkning omkring målgruppe i forhold til eksisterende projekt Flerfamiliegruppe, der er funderet i PPR-regi og gennemføres i et tværfagligt samarbejde imellem PPR-psykologer og dagtilbuds-ressourcepædagoger.
Projekt Etnisk Flerfamiliegruppe vil tage udgangspunkt i det eksisterende tilbuds form og på forsøgsbasis udvikle et gruppeforløb målrettet børn og forældre med anden etnisk baggrund, hvor der bl.a. tages hensyn til kulturelle forhold og særlige livsomstændigheder, der kan have betydning for forældrenes samspil med deres børn.
Formålet med gruppeforløbet er - igennem fagligt input om fx opdragelse, samspil og relationer, barnets trivsel og udvikling, og via støttet samvær imellem barn og forældre ved gruppemøderne - at styrke forældrenes evne til at understøtte deres barns trivsel, læring, udvikling og dannelse.
De tværfaglige aktører vil være psykologer fra PPR og interkulturelle pædagoger fra Interkulturelt Team.

Der planlægges 3 Etnisk Flerfamilie-gruppeforløb i projektperioden. Det forventes at ca. 24 familier vil gennemføre forløbene i projektperioden.
Ansøgt om 0,7 mio. kr. over en ca. 3-årig periode.

 

Projekt Læsevenner
Projektansøgningen er i dette projekt målrettet Svendborg Kommunes samarbejde med frivillige aktører om målrettede sociale indsatser, der kan modvirke læringsulighed og negativ social arv.
Projektet skal konkret styrke børn i udsatte positioners sproglige udvikling og læselyst, herunder styrke forældres deltagelse i deres børns sproglige udvikling i hjemmet.
Projekt Læsevenner er et tilbud til børn, primært med anden etnisk baggrund end dansk, i udsatte positioner, hvor den frivillige læseven i en periode på et halvt år kommer i hjemmet og læser med barnet og familien. Derudover er det tanken, at Læsevenner også får deres faste gang i 8 børnehuse i Svendborg Kommune én gang om ugen og er læseven for de deltagende børn. Der forventes et samarbejde med Svendborg Kommunes Bibliotek omkring udvikling og gennemførelse af indsatsen. Der søges projektmidler til en projekt-koordinator for forløbet, samt til materiale – læsekufferter – til brug ved læse-stunderne.

Der planlægges 20-25 Læseven-indsatser om året i projektperioden og det forventes, at der vil være ca. 70 familier og 8 dagtilbud, der vil få besøg af læsevenner i projektperioden.
Ansøgt om 1,4 mio. kr. over en ca. 3-årig periode.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Ingen.

Lovgrundlag

Dagtilbudsloven

Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 15-08-2018

Taget til efterretning.