Punkt 5 Forslag fra Venstre vedrørende skolestrukturen i Svendborg Kommune

Sagsfremstilling

Udvalgsmedlem Mette Kristensen, Venstre, har fremsendt følgende til behandling i Børne- og Ungeudvalget:

 

Flere partier har i pressen ytret sig om lukning af hele eller dele af skoler, som indgår i den såkaldte garantiordning vedtaget af et flertal af kommunalbestyrelsen tilbage i 2014. Dette skaber en del unødvendig utryghed i de respektive lokalområder og forstærker en negativ udvikling i områderne, idet forældre med usikkerheden om skolens eller børnehavens fremtid i mente risikerer at fravælge det lokale tilbud.

 

Venstre ønsker i stedet at vende denne udvikling og skabe ro og balance, ikke kun i lokalområderne men blandt alle skoler i hele kommunen. Vi ønsker at sende et signal om, at udvikling af lokalområderne er en forudsætning for udvikling i hele kommunen – også i fremtiden. I den sammenhæng er det afgørende at fastholde en decentral struktur og sikre, at der også findes et skole- og dagtilbud i lokalområdet.

 

Partierne bag sidste års budgetforlig 2019 – 2022 gav hinanden håndslag på, at der var ”enighed om at fastholde den nuværende skolestruktur og indenfor den eksisterende ramme at finde en tildelingsmodel, der sikrer de enkelte skoler”. Denne proces ønsker Venstre nu at igangsætte i samarbejde med skolebestyrelserne, partierne bag sidste års budgetforlig samt nye partier og lister af kommunalbestyrelsen.

 

Indstilling til beslutning i Børne- og Ungeudvalget:

  • Udvalget anerkender aftalen i sidste års budgetforlig og fastholder den nuværende skolestruktur i indeværende periode.
  • Der indkaldes til forhøring og dialogmøde med skolebestyrelserne fra de skoler, som frem til og med skoleåret 2021/2022 vil skulle indgå som en del af garantiordningen, herunder Vestermarkskolen, ISSØ-Skolen, Skårup Skole og Stokkebækskolen. De øvrige skoler kan naturligvis også inviteres og deltage i dialogen.
  • I dialogen med skolebestyrelserne drøftes mulige fremtidige modeller for en tildelingsmodel samt langtidssikrede lokale løsninger, der sikrer de enkelte skoler.
  • Administrationen udarbejder og beskriver forskellige modeller ud fra drøftelserne med skolebestyrelserne, og udvalget beslutter herefter en fremtidig model med ikrafttrædelse ved opstart af skoleåret 2019/2020.
  • En procesplan for ovenstående fremlægges Børne- og Ungeudvalget på det næstkommende udvalgsmøde i juni måned.

Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 16-05-2018

Udsat, idet sagen oversendes til forligskredsen med henblik på afklaring og sagen genoptages i august.

Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 15-08-2018

Drøftet.