Punkt 10 Forslag til kommuneplantillæg 2009.13 og lokalplan 577 for Hesselager plejehjem

Beslutningstema

Forslag til kommuneplantillæg 2009.13 og lokalplan 577 for Hesselager Plejehjem.


Sagsfremstilling

Baggrund

BSB Gudme ejer en række ældreboliger i Hesselager. Der er de seneste år konstateret udlejningsproblemer for de 14 ældreboliger ”Hesselly”, som Svendborg

Kommune har anvisningsretten til.


For såvel ældre- som plejeboliger gælder, at kommunen hæfter for tomgangshuslejen.

Udlejningsproblemerne har bevirket en tomgangshusleje på ca. 400.000 kr. i 2010, der finansieres inden for Socialudvalgets budgetramme.


Ældreområdet, der visiterer til boligerne vurderer, at der ikke inden for en overskuelig fremtid vil være efterspørgsel efter boligerne. Socialområdet har efter nøjere vurdering ikke kunne finde anvendelse for boligerne blandt andet på grund af beliggenheden. Endvidere er der i

konkrete enkeltsager undersøgt om boligerne kunne anvendes i forhold til Familieafdelingen, hvilket heller ikke har været muligt.


Efter en henvendelse fra administrationen, har BSB Gudme besluttet, at sætte ”Hesselly” til salg.


Området er i dag omfattet af lokalplan 28a, der fastlægger anvendelsen for arealet til Offentlige formål. Lokalplanforslaget er sat i gang med henblik på at åbne op for flere anvendelsesmuligheder, der er forenelige med området og som kan fremme et salg.


Kommuneplan

Hele området er i Svendborg kommuneplan 2009-21 udlagt til boligområde - boligformål i form af overvejende énbolighuse.


I forbindelse med udarbejdelse af kommuneplantillæg er der blevet afholdt en foroffentlig høring, da tillægget ændrer områdets anvendelse. Anvendelsen ændres fra boligområde B2 til blandet bolig- og erhvervsområde C1. C1 og C2 rammen er den gængse ramme for områderne langs hovedvejene i landsbyerne, således også her. Umiddelbart nord for kirken og syd for Hesselly er områderne udlagt til C2


Bygningens karakter og udtryk ønskes bibeholdt. Begrundelsen for at ændre anvendelsen er, at bygningen i sig selv er af sådan en beskaffenhed, at man kan forestille sig en bred vifte af forskellige aktiviteter i huset. Den nye ramme for anvendelser åbner for, at der bl.a. kan etableres erhverv, institutioner, kulturhus mm, udover boliger. Området kan dog ikke anvendes til butikker, som ellers er normalt for C1 områder. 


Lokalplan

Den eksisterende lokalplan 28a, fra 1987 dækker et større område vest for Skolevej og er delt op i to områder. Område C5 omfatter området ved Hesselly og område B10 omfatter det resterende bagvedliggende boligområde. Lokalplanforslag 577 beskriver ny anvendelse mm for hele delområde C5, der i sin helhed afløses af lokalplanforlag 577.


Formål og principper for lokalplanforslag 577

Lokalplanforslaget har to overordnede formål:

  1. at udvide anvendelsesmulighederne
  2. at sikre udtrykket og karakteren af den eksisterende bebyggelse 

Arealerne syd, nord og øst for den eksisterende bebyggelse kan ikke bebygges.


Arealet syd for bygningen er karakteristisk for bebyggelsen og bebyggelser her vil skæmme bygningens primære facade. Mod øst er området begrænset af en kirkefredning, der har som formål at forhindre byggeri indenfor fredningen. Arealet nord for bygningen er ikke indeholdt i fredningen, men ligger så tæt på kirken, at det vil være formålstjenstligt at ’frede’ dette areal via lokalplanforslaget.


I området, der kan bebygges, skal bygninger opføres i tegl, med saddeltag og i maksimalt 8,5 meters højde. Mindre udhuse eller tilbygninger kan opføres i andre materialer.


Skiltning begrænses til adgangsvejen fra Skolevej, hvor der maksimalt kan opføres ét skilt.


Miljøvurdering

Der er i henhold til ”Lov om miljøvurdering af planer og programmer” foretaget en miljøscreening af planforslagene. Kommunen har vurderet, at den ændrede anvendelse ikke vil skabe væsentlige miljøgener. Det er taget beslutning om, at der ikke foretages yderligere miljøvurdering.


Dette er en afgørelse, som kan påklages inden for en 4 ugers frist.

Lovgrundlag

Planloven

Lov om miljøvurdering af planer og programmer

Indstilling

Direktionen indstiller, at der træffes beslutning om, at

  • forslag til kommuneplantillæg 2009.13 videresendes til byrådets beslutning og offentliggøres i høring i 8 uger og såfremt dette vedtages indstilles endvidere, at
  • forslag til lokalplan 577 videresendes til byrådets beslutning og offentliggøres i høring i 8 uger
  • der ikke foretages yderligere miljøvurdering. Afgørelsen offentliggøres i 4 uger
  • hvorvidt der skal afholdes borgermøde.

Beslutning i Udvalget for Kultur og Planlægning den 04-06-2013

Godkendt med den bemærkning, at der skal afholdes borgermøde.

Beslutning i Økonomiudvalget den 18-06-2013

Indstilles.


Lise-Lotte Tilsted (V), Bruno Hansen (F) og Jørgen Lundsgaard (I) var fraværende.

Beslutning i Byrådet den 25-06-2013

Godkendt.