Punkt 2 Forslag til ledelsesstruktur på dagtilbudsområdet - efter høring

Beslutningstema

Drøftelse af høringssvar i forbindelse med forslag til ledelsesstruktur på dagtilbudsområdet.

Indstilling

Direktionen indstiller,

  • At Børne- og Ungeudvalget drøfter forslag til ledelsesstruktur på dagtilbudsområdet (forslag 1 og forslag 2) ud fra de indkomne høringssvar med henblik på at sagen oversendes til de politiske drøftelser om Budget 2019.

Sagsfremstilling

Den 24. maj 2018 blev der indgået delforlig i Byrådet om Budget 2019. Af forligsteksten fremgik det at:

 

”Med henblik på de videre budgetforhandlinger er forligsparterne enige om, at der allerede på nuværende tidspunkt – som supplement til det løbende budgetarbejde – udarbejdes forskellige modeller for, hvordan en ny og billigere ledelsesstruktur på dagtilbudsområdet kan tilrettelægges”.

 

På Børne- og Ungeudvalgets møde d. 27.8. 2018 fik udvalget forelagt fire mulige forslag til ny ledelsesstruktur.

 

Udvalget besluttede, at sende Forslag 1 (Organisatorisk sammenlægning af børnehusene i Skårup) og Forslag 2 (Reduceret områdeledelse) i høring i de berørte bestyrelser og MED-udvalg.

 

Udvalget besluttede desuden at Forslag 3 (Institutionsledelse) og Forslag 4 (Fælles ledelse/landsbyordninger) ikke indgår i den videre proces, da Forslag 3 indebærer en væsentlig merudgift og Forslag 4 kun medfører en besparelse i mindre omfang.

 

I forbindelse med høringen er der afholdt et dialogmøde mellem udvalget og forældrebestyrelserne d. 30. august 2018.

 

Der er indkommet i alt 16 høringssvar, der er vedlagt som bilag sammen med den uddybede beskrivelse af forslagene.

 

De to forslag i høring omhandler:

 

Forslag 1 Organisatorisk samling af børnehusene i Skårup.

Forslaget vedrører en sammenlægning af Østerdalen Bakkehuset Skårup og Østerdalen Skårup Børnehus, som er placeret i gåafstand mellem hinanden. Østerdalen Bakkehuset Skårup er i dag omfattet af garantimodellen for små børnehuse. Ved en sammenlægning til ét børnehus spares der timer på ledelse, ligesom børnehuset ikke længere vil være omfattet af garantimodellen. I Forslag 1 udgør besparelsen samlet 510.000 kr.

 

Forslag 2 Reduceret områdeledelse.

Forslaget indebærer en reduktion af antallet af dagtilbudsledere (områdeledere) med yderligere en stilling udover besparelsen i delforliget d. 24. maj. Der vil herefter være fire dagtilbudsledere, heraf tre geografiske områder med børnehuse og et område omfattende Dagplejen. Da dagtilbudsledernes ledelsesspænd dermed øges i væsentlig grad vil der være behov for at etablere en funktion som leder af specialområdet, herunder myndighedsopgaver, som i dag varetages af dagtilbudsledere. Denne ledelsesfunktion er ikke fuldtids. Forslaget betyder, at antallet af forældrebestyrelser ligeledes reduceres tilsvarende. Samtidig foreslås det, at der udarbejdes en model for at styrke den daglige forældreinvolvering via husråd i de enkelte børnehuse. I Forslag 2 udgør besparelsen samlet 270.000 kr.

 

Dagtilbudsområdet har i dag områdeledelse med seks ledelsesområder, heraf fem geografiske områder med børnehuse og ét område omfattende Dagplejen, der dækker hele kommunen. Hvert område udgør et dagtilbud og ledes af en dagtilbudsleder. Hvert område rummer et antal børnehuse eller dagplejegrupper, hvor den daglige ledelse varetages af en pædagogisk teamleder.

 

Som led i delforliget om Budget 2019 d. 24. maj 2018 godkendte forligspartierne desuden en besparelse i form af nedlæggelse af en stilling som dagtilbudsleder for dagtilbuddet Sundet. Denne besparelse er endnu ikke udmøntet, da den konkrete udmøntning vil afhænge af eventuelle øvrige ændringer af ledelsesstrukturen. Forslagene i høring skal derfor ses i forlængelse af den besluttede besparelse med en dagtilbudsleder. Hvis det besluttes ikke at gennemføre yderligere ændringer vil ledelsesstrukturen blive gennemført som besluttet i delforliget d. 24. maj 2018.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

De økonomiske konsekvenser er beskrevet under hvert forslag.

Lovgrundlag

Dagtilbudsloven

Lov om kommuners styrelse

Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 17-09-2018

Udvalget besluttede at udmønte forslag 1, idet provenuet på 510.000 kr. anvendes til udmøntning af rammereduktionen på dagtilbudsområdet fra delforliget i maj 2018. Forslag 2 bortfalder.

Afbud fra Dorthe Ullemose (O), hvorfor Palle Fischer (C) deltog som suppleant.