Punkt 13 I politisk mesterlære

Beslutningstema

Godkendelse af etablering af tiltaget ”I politisk mesterlære”, som vil inddrage unge i alderen 15-25 år i den lokalpolitiske proces i Svendborg Kommune.

Indstilling

Direktionen indstiller,

  • At Udvalget godkender etablering af tiltaget ”I politisk mesterlære”.

Sagsfremstilling

Formålet med ”I politisk mesterlære” er at lade unge mellem 15-25 år komme helt tæt på den politiske proces i en kommune. ”I politisk mesterlære” fremlægges til godkendelse i Børne- og Ungeudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget. 

 

Tiltaget er tænkt som et gensidigt læringsforløb, hvor de byrådspolitikere, som ønsker at deltage, tilknyttes en ung. Herigennem er det formålet at skærpe de deltagende unges viden om og derigennem interesse for arbejdet med nærdemokratiet. Samtidig er det også formålet at tiltaget på den ene side skal øge de unges indsigt i den lokalpolitiske proces, og på den anden side øge lokalpolitikernes indsigt i og kommunikation med de unge.

 

”I politisk mesterlære” vil forløbe over 6 måneder, hvor der indledningsvist vil ske en rekruttering af lokalpolitikere og af unge. Efter rekruttering vil lokalpolitikere og unge blive matchet sammen ud fra interesseområder og ønsker til forløbet. Efter matchet er lavet vil projektperioden bl.a. forløbe med, at den unge, sammen med lokalpolitikeren, deltager på et gruppemøde, på et udvalgsmøde og på et byrådsmøde. Inden hvert enkelt af disse møder vil lokalpolitikeren og den unge have mødtes, for herved at indføre den unge i hvad et gruppemøde f.eks. er.

 

For de unge vil ”I politisk mesterlære” starte med en workshop omkring en kommune som organisation. Til de unge som deltager i tiltaget udarbejdes der en arbejdskontrakt og en fortrolighedsaftale møntet på deres deltagelse i udvalgsmøder mm.

 

Svendborg Ungdomsskole varetager den koordinerende tovholderrolle i tiltaget med støtte fra et administrativt ungenetværk bestående af Kultur og Fritid, Svendborg Bibliotek, Skoleafdelingen og Familie og Uddannelse.

 

Det blev i budgetforliget 2015 besluttet, at der skulle etableres et Ungeråd i Svendborg Kommune for at skabe et forum, hvor unge kan komme til orde. Det har igennem årene vist sig vanskeligt at fastholde en stabil deltagelse i og tilslutning til et traditionelt ungeråd. Erfaringen viser, at de unge finder energi i, at arbejde i en kortere afgrænset periode, og ikke ønsker at blive ”bundet” til et ungeråd.

 

For at imødekomme dette, og samtidig imødekomme intentionen om et forum og talerør for unge, etableres tiltaget ”I politisk mesterlære”.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Projektet organiseres som et undervisningsforløb under Svendborg Ungdomsskole. Udgifter som rækker udover dette, som workshops, finansieres via budget for Ungerådet.

Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 04-02-2019

Godkendt.

 

Steen Tinning (B) var fraværende.

Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 06-02-2019

Godkendt.


Steen Tinning (B) var fraværende.