Punkt 9 Fastsættelse af driftsgaranti for private dagtilbud

Beslutningstema

Beslutning om fastsættelse af driftsgaranti for private dagtilbud.

Indstilling

Direktionen indstiller,

  • At private dagtilbud skal stille en driftsgaranti svarende til 1,5 måneds drifts-, bygnings- og administrationstilskud pr. indmeldt barn i det private dagtilbud.
  • At forslaget sendes i høring ved de private dagtilbud fra den 7. februar til den 15. marts med henblik på endelig godkendelse i Børne- og Ungeudvalget den 3. april 2019.

Sagsfremstilling

Kommuner udbetaler tilskud til private dagtilbud, og er forpligtet til at stille pladser til rådighed i tilfælde af et privat dagtilbuds konkurs. Ifølge dagtilbudslovens § 20 stk. 2 kan kommuner ved godkendelse af private dagtilbud derfor stille krav om driftsgaranti. Driftsgarantien imødekommer, at kommuner ikke lider et økonomisk tab i tilfælde af et privat dagtilbuds konkurs.

 

Hidtil har driftsgarantien maksimalt måtte udgøre tre måneders drifts-, bygnings og administrationstilskud pr. barn i det private dagtilbud. Ifølge nuværende godkendelseskriterier for private dagtilbud i Svendborg Kommune udgør driftsgarantien tre måneders drifts-, bygnings og administrationstilskud pr. barn i det private dagtilbud.

 

Regeringen indgik den 9. juni 2017 en bred politisk aftale ”Stærke dagtilbud – alle børn skal med i fællesskabet”. Aftalen indeholder initiativer, der skal styrke kvaliteten i dagtilbud samt øge fleksibiliteten og valgfriheden for forældre. Aftalen er udmøntet i en revision af dagtilbudsloven, der trådte i kraft fra 1. juli 2018 og frem.

 

Med aftalen ønskes forældres valgfrihed forbedret ved blandt andet at skabe bedre vilkår for etablering og drift af private dagtilbud. Bestemmelsen om driftsgaranti er derfor ændret pr. 1. januar 2019.

 

Lovgivningen specificerer nu, at såfremt kommuner stiller krav om driftsgaranti ved godkendelse af private dagtilbud må denne maksimalt udgøre en halv måneds drifts-, bygnings og administrationstilskud pr. barn samt forudbetalt drifts-, bygnings og administrationstilskud pr. barn. Et privat dagtilbud der før 1. januar 2019 har stillet en driftsgaranti, der er beregnet for en periode, der overstiger den maksimale driftsgaranti, kan meddele til kommunen at driftsgarantien nedsættes til det ændrede niveau. 

 

Svendborg Kommune udbetaler tilskud til kommunens ti private dagtilbud en måned forud, og er ifølge visitationskriterierne på dagtilbudsområdet forpligtet til at stille pladser til rådighed i kommunale eller selvejende dagtilbud senest tre måneder efter ansøgningsdato i tilfælde af et privat dagtilbuds konkurs.

 

Når driftsgarantien nedsættes eller bortfalder øges Svendborg Kommunes økonomiske risiko. Administrationen foreslår derfor, at driftsgarantien udgør de maksimale 1,5 måneders drifts-, bygnings og administrationstilskud pr. indmeldt barn i det private dagtilbud. Dette svarer til en halv måneds drifts-, bygnings og administrationstilskud pr. barn. I gennemsnit for de 10 private dagtilbud svarer det til 420.000 kr.

 

Driftsgarantien blev senest vurderet på Udvalget for Børn og Unges møde den 8. september 2015, hvor driftsgarantien på tre måneders drifts-, bygnings og administrationstilskud pr. barn blev bibeholdt, og drøftet på dialogmødet med forældrebestyrelserne i private dagtilbud den 24. oktober 2018.

 

Børne- og Ungeudvalget vil blive forelagt justerede godkendelseskriterier for private dagtilbud, herunder en almindelig ajourføring af de nuværende kriterier på et kommende møde i 2019.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

En nedsættelse af driftsgarantien fra tre til halvanden måneders drifts-, bygnings- og administrationstilskud vil øge Svendborg Kommunes økonomiske risiko i tilfælde af et privat dagtilbuds konkurs. Driftsgarantien kan dække tab af forudbetalte tilskud men også eventuelle etableringsudgifter, hvis Svendborg Kommune skal stille pladser til rådighed i tilfælde af et privat dagtilbuds konkurs.

Lovgrundlag

Dagtilbudsloven § 20 stk. 2.

Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 06-02-2019

Godkendt.


Steen Tinning (B) var fraværende.