Punkt 8 Ansøgning om dispensation for regler om bedre fordeling i dagtilbud

Beslutningstema

Udarbejdelse af ansøgning om dispensation fra dagtilbudsloven for regler om bedre fordeling i dagtilbud i forbindelse med udsatte boligområder.

Indstilling

Direktionen indstiller

  • At Børne- og Ungeudvalget godkender, at der udarbejdes ansøgning om dispensation fra dagtilbudsloven for regler om bedre fordeling i dagtilbud som beskrevet i sagsfremstillingen.

Sagsfremstilling

Den 28. maj 2018 indgik regeringen og en række partier en aftale om bekæmpelse af parallelsamfund.

På dagtilbudsområdet er aftalen nu udmøntet i ny lovgivning, der er vedtaget i Folketinget i december 2018, og som bl.a. sætter begrænsninger for hvilke børn, der må anvises plads i et givet dagtilbud, alt efter dets beliggenhed og børnenes bopæl.

I Svendborg Kommune er de to selvejende dagtilbud Fyrtårnet Børnegården Byparken og Byparkens Vuggestue beliggende i et udsat boligområde.

Administrationen har løbende orienteret om status på lovgivningsprocessen og konsekvenser ift. anlægsudgifter til nedlukning og reetablering af to selvejende dagtilbud der i dag er beliggende i Skovparken. Det er sket på udvalgsmøder d. 20/6, 15/8, 5/9 og 12/11 2018.

 

Loven omfatter bl.a. en regel om, at hvis der anvises en plads i et dagtilbud beliggende i et udsat boligområde til børn, der bor uden for området, så skal de samtidig have tilbudt en anden plads uden for det udsatte område.

Loven omfatter desuden en regel om at der årligt må nyoptages maks. 30 pct. børn bosat i et udsat boligområde i et dagtilbud. Denne regel gælder alle dagtilbud uanset beliggenhed.

Disse to regler træder i kraft fra 1.1. 2020. Det er fortsat administrationens vurdering, at reglen om at tilbyde 2 pladser vil betyde, at grundlaget for at drive dagtilbud beliggende i det udsatte område vil falde bort og det vil være nødvendigt at etablere erstatningskapacitet et andet sted for at kunne opfylde pladsgarantien. Erstatningskapacitet vil forudsætte en anlægsbevilling og en proces med byggeaktivitet og flytning (jf. punkt på Børne-og Ungeudvalgets møde 5/9 2018).

 

Børne- og Socialministeriet har dog samtidig åbnet mulighed for at søge dispensation. Administrationen har derfor igangsat arbejdet med en dispensationsansøgning i samarbejde med de berørte dagtilbud og andre relevante parter.

Det foreslås at søge dispensation fra reglen om at tilbyde 2 pladser, da det vil udfordre pladsgaranti og forudsætte etablering af nye pladser.

Der lægges ikke op til at søge dispensation fra reglen om maks. 30 pct, da det vurderes at det via en tilretning af visitationskriterierne vil være muligt at leve op til dette i den løbende anvisning af pladser.

Ansøgningen om dispensation skal omfatte en beskrivelse af hvilke forhold, der gør det vanskeligt eller særligt uhensigtsmæssigt at leve op til reglen.

Ansøgningen skal beskrive generelle tiltag for at styrke områdets beboersammensætning samt pædagogiske tiltag i de to dagtilbud med henblik på at styrke dansk sprog og modvirke at børnene vokser op i et parallelsamfund.

Ansøgningen udarbejdes i et samarbejde med bl.a. sekretariatet for den boligsociale helhedsplan, Interkulturelt Team, FOBU (foreningen for selvejende dagtilbud) og de to berørte dagtilbud.

Den videre proces indebærer, at ansøgningen forventes fremlagt i endelig form til godkendelse på udvalgsmødet d. 6. marts 2019. Børne- og Socialministeriet oplyser, at der forventes en svartid på op til 3 måneder.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Hvis ansøgningen om dispensation imødekommes vurderes det, at sagen ikke vil være forbundet med ekstra omkostninger.

Hvis den ikke imødekommes vil der være behov for at etablere erstatningskapacitet uden for området, jf. Børne-og Ungeudvalgets møder d. 20/6, 15/8, 5/9 og 12/11 2018.

Såfremt Svendborg Kommune ikke lever op til pladsgarantien for dagtilbud skal forældrebetalingen for en dagtilbudsplads sænkes i hele kommunen svarende til en samlet årlig merudgift på ca. 6,6 mio. kr.

Lovgrundlag

Dagtilbudsloven

Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 06-02-2019

Godkendt.


Steen Tinning (B) var fraværende.