Punkt 7 Affaldssortering i kommunale dagtilbud og skoler

Beslutningstema

Igangsættelse af forsøgsordning med øget affaldssortering i dagtilbud og skoler.
Børne- og Ungeudvalgets beslutning på møde d. 6.2.2019 vil foreligge på Teknik- og Erhvervsudvalgets møde d. 7.2.2019.

Indstilling

Direktionen indstiller,

  • At Børne- og Ungeudvalget principgodkender forsøgsordningen med oversendelse til endelig godkendelse i Teknik- og Erhvervsudvalget.

Sagsfremstilling

Baggrund
På møde i Udvalget for Børn og Unge 2. oktober 2017 blev det besluttet, at "der udarbejdes et sagsgrundlag til et kommende udvalgsmøde og at affaldssortering drøftes på et dialogmøde med dagtilbud og skoler i 2018 med oplæg fra Vand og Affald". Endvidere fremgår det, at sagsgrundlaget skal have til formål at sikre affaldssortering i dagtilbud og skoler samt øge graden af genbrug og gøre det til en del af undervisningen, herunder skabe forståelse for hensynet til miljøet. Dagsordenpunktet er vedlagt som bilag.

Byrådet vedtog den 29. maj 2018 en ny plan for husstandsnær indsamling af dagrenovation, genanvendeligt affald, storskrald og haveaffald. Ordningen indebærer en ny struktur for afhentning af dagrenovation og 4 genanvendelige materialer. Det forventes aktuelt, at ordningen kan påbegyndes medio 2020.

På baggrund af ovenstående foreslås det, at der i perioden 1. april - 31. december 2019 gennemføres et forsøgsprojekt på 3 udvalgte skolematrikler og 2 børnehuse. Formålet med forsøgsordningen er at indhente viden og erfaring med henblik på at undersøge de økonomiske og praktiske forudsætninger for at rulle ordningen yderligere ud.

Der vil i forsøgsordningen blive sorteret i samme fraktioner som i de nye husstandsordninger.

 

Status på affaldssortering og genanvendelse på skoler og dagtilbud i dag
Der er foretaget en foreløbig kortlægning af nuværende praksis for affaldssortering i dagtilbud og skoler. Kortlægningen viser, at der i mange dagtilbud og skoler allerede i dag arbejdes med forskellige initiativer i forhold til affaldssortering af især papir/karton/pap, glas, plastik, elektronik samt batterier. Modsat er sortering af organisk affald ikke så udbredt.

Eksempelvis har der i Egebjerg Kirkeby Børnehus i en årrække været arbejdet efter Jord-til-bord konceptet og Rantzausminde Skole er med i Grønt Flag miljøordning via Friluftsrådet. Skoler med Grøn Flag har hvert år et gennemgående tema i Naturfag. I 2017 var det vand og i 2018 er det affald.

Kortlægningen viser desuden, at der er forskellige aktiviteter i dagtilbud og skoler, hvor genbrug og sortering af affald indgår. Flere deltager i Affaldsindsamling.dk, besøger genbrugspladser og lignende aktiviteter med et pædagogisk sigte i forhold til at skabe forståelse for hensynet til miljøet.

I Svendborg Kommune er 12 børnehuse tilmeldt Storskraldsordning og der bliver arbejdet på, at endnu flere tilmeldes.

 

Forsøgsordning med øget sortering og genanvendelse
Center for Ejendomme og Teknisk Service har undersøgt de praktiske muligheder i forhold til opbevaringsfaciliteter, brandsikring m.m. i dagtilbud og skoler ved øget affaldssortering.

Resultatet af afdækningen peger på, at der er behov for mere konkret erfaring på området inden en evt. samlet udrulning, hvorfor der foreslås taget initiativ til en forsøgsordning. Forsøgsordningen vil omfatte en sortering i de samme fraktioner som i de nye husstandsordninger:

  • Organisk affald
  • Pap/papir
  • Glas
  • Metal

Forsøgsordningen skal give konkret viden om ressourcebehov, potentialer og praktiske opmærksomhedspunkter.

Erfaringerne vil desuden indgå i arbejdet med at undersøge muligheder og forudsætninger for en øget affaldssortering på Svendborg Kommunes arbejdssteder generelt, herunder øvrige skoler og dagtilbud. En vurdering af evt. anlægsudgifter vil indgå heri.

Endeligt vil der i forsøgsordningen opnås erfaring med hvordan en øget opmærksomhed på affald og genanvendelse indarbejdes i undervisningen og de pædagogiske læringsmiljøer.

Forsøgsordningen er forankret i et samarbejde mellem Center for Ejendomme og Teknisk Service og Vand og Affald A/S. Følgende skoler og børnehuse indgår:

  • Stokkebækskolens tre afdelinger
  • Østerdalen Gudme Børnehus
  • Egebjerg Kirkeby Børnehus

Øget affaldssortering vil desuden blive drøftet på kommende dialogmøder for dagtilbuds- og skoleområdet, med oplæg fra Vand og Affald.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Udgifterne til forsøgsordning er anslået til 60.000 kr. Udgiften er fordelt med 30.000 kr. til køb af containere, opsamlingskurve til klasselokaler, inkl. labels og informationsmateriale m.v. til brug i undervisningen samt 30.000 kr. til øget tømningsfrekvens.  

 

Forsøgsordning søges finansieret via puljen til lokale prioriteringer i 2019.

 

Puljen til lokale prioriteringer er en pulje under puljen til bygningsvedligehold på 27,19 mio. kr. i 2019. Puljen er sat til at være 10 % af den samlede vedligeholdelsespulje. I 2019 udgør puljen dog kun 2,2 mio. kr., da 0,5 mio. kr. allerede er prioriteret på Issøskolen afd. Kirkeby til et klasselokale. Opgaver der måtte komme fra de ovenstående områder prioriteres i et samarbejde mellem fagområderne og CETS.

 

På de foreslåede forsøgssteder er der ikke behov for anlægsudgifter til brandsikring etc.

 

Administrationen gør opmærksom på at ovenstående finansiering af forsøgsordning strækker sig over 9 mdr. fra den 1. april til den 31. december 2019 og der ikke er finansiering til at videreføre ordningen herefter.

 

Der vil være afledte økonomiske konsekvenser ved udrulning på koncernniveau. Der vil derfor blive udarbejdet et budgettema for konsekvenserne ved øget affaldssortering i kommunale skoler, institutioner mm. til budget 2020.

Lovgrundlag

Affaldsbekendtgørelsen
Bygningsreglementet

Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 06-02-2019

Indstilles.


Steen Tinning (B) var fraværende.