Punkt 14 Rammestyring på dagtilbudsområdet og proces for udarbejdelse af ny budgettildelingsmodel

Beslutningstema

Orientering om rammestyring på dagtilbudsområdet og proces for udarbejdelse af ny budgettildelingsmodel.

Indstilling

Direktionen indstiller,

  • At Børne- og Ungeudvalget tager orienteringen til efterretning.

Sagsfremstilling

Rammestyring på dagtilbudsområdet

Som led i budgetforlig for 2019 er det besluttet at indføre rammestyring som generelt princip i Svendborg Kommune.

Med rammestyring tildeles dagtilbudsområdet fra 2019 således et fast budget beregnet med afsæt i forventet antal børn i Budget 2019.

På dagtilbudsområdet forventes der jævnfør børnetalsprognosen pr. august 2018 et stigende antal børn. I Dagplejen er udgiftsniveauet hovedsageligt bundet op på lov og overenskomst, hvorved konsekvenserne af rammestyring primært vedrører normeringen i børnehuse. I udmøntning af budget 2019 for børnehusene er der således taget højde for et øget antal børn svarende til 1,3 mio. kr. Udvalget orienteres næste gang i forbindelse med budgetopfølgningen pr. 31. marts 2019.

Konsekvenserne for 2020 har Økonomiudvalget den 17. april 2018 besluttet indgår i forbindelse med budgetarbejdet for 2020. Her fremlægger administrationen i maj budgetoplæg for fagudvalgene for de kommende budgetår, herunder hvorledes eventuelle merudgifter kan håndteres inden for udvalgets samlede budgetramme.

Såfremt udvalget undtagelsesvis vurderer, at der ikke kan anvises finansiering inden for udvalgets ramme, fremsender fagudvalget udvidelsesforslag og tilsvarende reduktionsforslag til Økonomiudvalget, som på mødet i juni beslutter, hvorvidt forslagene skal fremsendes til budgetforhandlingerne i september måned til prioritering på lige fod med eventuelle andre udvidelsesforslag og reduktionsforslag eller tilbagesendes til udvalget.

Ny budgetfordelingsmodel

Rammestyring betyder, at der er behov for at udarbejde en ny model for tildeling af budget til de enkelte dagtilbud, så der ikke fordeles mere budget, end den samlede ramme giver mulighed for i de enkelte år.

Sekretariat og Dagtilbud har derfor i samarbejde med Økonomi igangsat et arbejde med en ny budgettildelingsmodel.

Der stiles efter, at en ny budgetmodel skal indeholde et socio-økonomisk perspektiv, således, at børnehuse med mange udsatte børn og familier modtager en højere tildeling end øvrige.

Der sigtes desuden efter, at en ny budgetmodel skal understøtte driften af mindre børnehuse, således at en selvstændig garantimodel så vidt muligt bliver unødvendig.

En ny budgetmodel skal ligeledes kunne håndtere den usikkerhed, der i løbet af året vil være, om det endelige antal børn svarer til prognosen, når året er gået.

I udarbejdelsen indhentes der erfaringer fra øvrige kommuner, ligesom der vil være en dialog med berørte ledere og TR’erne.

Forslag til ny budgettildelingsmodel forventes fremlagt i Børne-og Ungeudvalget i marts 2019 – med henblik på at blive sendt i høring i forældrebestyrelser og MED-systemet. I maj 2019 fremlægges budgetmodellen efter høring til endelig beslutning.

I maj 2019 fremlægges desuden den årlige børnetalsprognose for dagtilbudsområdet, som rammestyringen og en ny budgetmodel skal ses i sammenhæng med.

Det forventes, at en ny budgetfordelingsmodel vil træde i kraft fra 2020.

Lovgrundlag

Dagtilbudsloven

Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 12-11-2018

Til efterretning.

Dorthe Ullemose (O) var fraværende.