Punkt 11 Takster for nye tilbudstyper på dagtilbudsområdet som følge af ny dagtilbudsreform

Beslutningstema

Beslutning om takster for nye tilbudstyper på dagtilbudsområdet som følge af ny dagtilbudsreform.

Indstilling

Direktionen indstiller;

  • At taksten for en deltidsplads på 30 timer pr. uge godkendes og oversendes til Byrådet
  • At taksten for en deltidsplads som følge af et kombinationstilbud godkendes og oversendes til Byrådet

Sagsfremstilling

Regeringen indgik den 9. juni 2017 en bred politisk aftale ”Stærke dagtilbud – alle børn skal med i fællesskabet”. Aftalen indeholder to nye tilbudstyper der skal øge fleksibiliteten for forældre.

Ifølge aftalen skal forældre fra den 1. januar 2019 have mulighed for at få en deltidsplads på 30 timer pr. uge i et kommunalt, selvejende eller privat dagtilbud, hvis en eller begge forældre holder barsel- eller forældreorlov. Deltidspladsen skal tilbydes mod en reduceret forældrebetaling.

Ifølge aftalen skal forældre med et dokumenteret behov for pasning uden for dagtilbuddenes almindelige åbningstid fra den 1. juli 2018 have mulighed for at få et kombinationstilbud. Kombinationstilbuddet består af en deltidsplads i et kommunalt, selvejende eller privat dagtilbud samt et tilskud til en fleksibel pasningsordning uden for dagtilbuddenes åbningstid, som mindst skal udgøre ti timer pr. uge.

Retningslinjer for deltidsplads på 30 timer pr. uge og kombinationstilbud er beskrevet i dagsordenspunktet ”Nye tilbudstyper på dagtilbudsområdet som følge af ny dagtilbudsreform”, som er på Børne- og Ungeudvalgets dagsorden den 7. november 2018.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

I beregningen af taksten for deltidspladser må kommunerne opdele udgifterne i faste og variable udgifter, således at forældre med deltidsplads betaler på lige fod med forældre med fuldtidsplads til udgifter der fordeles lige på børnene, uanset om de er på deltid eller fuldtid. Kommunerne foretager selv vurderingen af, hvad der kan anses som faste og variable udgifter ud fra en rimelighedsbetragtning.

Nedenfor er vist taksten for en deltidsplads på 30 timer pr. uge. Taksten udgør 80 pct. af taksten for en fuldtidsplads og betales pr. måned i 11 måneder om året.

 

Dagpleje

0-2 års plads i børnehuse

3-5 års plads i børnehuse

30 timer pr. uge

2.276 kr.

2.630 kr.

1.449 kr.

 

Nedenfor er vist taksterne for de deltidsplader, som tilbydes som følge af kombinationstilbud. Taksterne udgør henholdsvis 90, 80 og 75 pct. af taksten for en fuldtidsplads og betales pr. måned i 11 måneder om året.

 

Dagpleje

0-2 års plads i børnehuse

3-5 års plads i børnehuse

Op til 38 timer pr. uge i dagpleje og op til 40 timer pr. uge i børnehuse

2.561

2.959

1.630

Op til 30 timer pr. uge

2.276

2.630

1.449

Op til 20 timer pr. uge

2.134

2.466

1.358

 

Mindreindtægt på forældrebetaling som følge af reducering i takst for deltidspladser skal dækkes af den samlede ramme på dagtilbudsområdet.

Lovgrundlag

Dagtilbudslovens § 27 og 85.

Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 12-11-2018

Godkendt.

Dorthe Ullemose (O) var fraværende.