Punkt 10 Nye tilbudstyper på dagtilbudsområdet som følge af ny dagtilbudsreform

Beslutningstema

Beslutning om nye tilbudstyper på dagtilbudsområdet som følge af ny dagtilbudsreform.

Indstilling

Direktionen indstiller,

  • At retningslinjer for anvendelse af deltidsplads på 30 timer pr. uge godkendes
  • At retningslinjer for kombinationstilbud godkendes

Sagsfremstilling

Regeringen indgik den 9. juni 2017 en bred politisk aftale ”Stærke dagtilbud – alle børn skal med i fællesskabet”. Aftalen indeholder to nye tilbudstyper der skal øge fleksibiliteten for forældre. De to tilbudstyper er beskrevet nedenfor.

Repræsentanter fra Dagplejen, børnehuse, pladsanvisningen og Sekretariat og dagtilbud har gennemgået de nye tilbudstyper, herunder hvordan de foreslås udmøntet i Svendborg Kommune.

 

Deltidsplads til børn hvis forældre er på barsel- eller forældreorlov

Ifølge aftalen skal forældre fra den 1. januar 2019 have mulighed for at få en deltidsplads på 30 timer pr. uge i et kommunalt, selvejende eller privat dagtilbud, hvis en eller begge forældre holder barsel- eller forældreorlov.

Deltidspladsen skal tilbydes børn i husstanden i aldersgruppen 26 uger og indtil skolestart mod en reduceret forældrebetaling.

Kommunerne skal fastsætte retningslinjer for anvendelse af deltidspladser. Det foreslås, at:

  • Deltidspladsen tilbydes alle børn, hvis forældre er på barsel- eller forældreorlov, det vil sige at der ikke indsættes en minimumsgrænse for forældres fravær ved delvis genoptagelse af arbejdet
  • Der ikke fastsættes retningslinjer for i hvilket tidsrum deltidspladsen skal anvendes, men at forældre afleverer barnets mødeplan til det enkelte dagtilbud med mindst en måneds varsel og for minimum to uger. Der kan ikke spares timer op, hvis barnet ikke anvender alle 30 timer pr. uge
  • Dagtilbuddenes ressourcetildeling for en deltidsplads svarer til ressourcetildelingen for en fuldtidsplads, idet det kan forventes, at deltidsbørn primært er i dagtilbud midt på dagen, hvor der anvendes flest medarbejdertimer og mindre i dagtilbud i ydertimerne, hvor der anvendes færre medarbejdertimer. Herudover skal det enkelte dagtilbud følge op på barnets mødeplan

Svendborg Kommune tilbyder i dag ikke deltidspladser.

 

Kombinationstilbud til forældre med et dokumenteret behov for pasning uden for dagtilbuddenes almindelige åbningstid

Ifølge aftalen skal forældre med et dokumenteret behov for pasning uden for dagtilbuddenes almindelige åbningstid fra den 1. juli 2018 have mulighed for at få et kombinationstilbud. Kombinationstilbuddet består af en deltidsplads i et kommunalt, selvejende eller privat dagtilbud samt et tilskud til en fleksibel pasningsordning uden for dagtilbuddenes åbningstid.

Kombinationstilbuddet kan samlet set ikke overstige hvad der svarer til en fuldtidsplads i et alderssvarende dagtilbud i kommunen. Herudover skal den fleksible pasningsordning udgøre mindst ti timer pr. uge.

Det gennemsnitlige antal timer pr. uge i dagtilbuddet må gerne variere, men må over en periode på fire uger ikke overskride det aftalte antal timer pr. uge. Forældre afleverer barnets mødeplan til det enkelte dagtilbud med mindst en måneds varsel og for minimum fire uger. Der kan ikke spares timer op, hvis barnet ikke anvender de aftalte timer.

Fleksible pasningsordninger skal godkendes efter samme retningslinjer som private pasningsordninger, og der skal føres tilsyn med fleksible pasningsordninger efter samme retningslinjer som private pasningsordninger. Dog skal fleksible pasningsordninger ikke leve op til at fremme børns læring gennem trygge læringsmiljøer.

Det foreslås at dagtilbuddenes ressourcetildeling for en deltidsplads som følge af et kombinationstilbud svarer til ressourcetildelingen for en fuldtidsplads. Det foreslås, at der tilbydes tre deltidspladser som følge af kombinationstilbud på henholdsvis 40, 30 og 20 timer pr. uge.

Pladsanvisningen har i efteråret fået få spørgsmål vedrørende kombinationstilbud. Henvendelserne har ikke kunne efterleve kravet om at den fleksible pasningsordning skal udgøre mindst ti timer pr. uge, hvorfor kombinationstilbud endnu ikke anvendes i Svendborg Kommune.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Takst for en deltidsplads på 30 timer pr. uge og takst for en deltidsplads som følge af et kombinationstilbud fremgår af dagsordenspunktet ”Takster for nye tilbudstyper på dagtilbudsområdet som følge af ny dagtilbudsreform”, som er på Børne- og Ungeudvalgets dagsorden den 12. november 2018.

Mindreindtægt på forældrebetaling som følge af reducering i takst for deltidspladser skal dækkes af den samlede ramme på dagtilbudsområdet.

Lovgrundlag

Dagtilbudslovens § 27 og 85.

Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 12-11-2018

Godkendt.

Dorthe Ullemose (O) var fraværende.