Beskæftigelses- og Integrationsudvalget
Referat • 16. august 2021 kl. 15.30
Indhold
Beslutning i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 16-08-2021
Dagsordenen blev godkendt.
Beslutningstema
Budgetopfølgning pr. 31. maj 2021 for Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets område.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At budgetopfølgningen godkendes og indgår i den samlede opfølgning til Økonomiudvalget.
- At fagudvalgene drøfter Covid-19 afledte udgifter, herunder niveau, indsatser og kompensationsmulighed, idet statens kompensation umiddelbart ligger betydeligt under Svendborg Kommunes forventede netto-merudgifter.
Sagsfremstilling
Der er udarbejdet budgetopfølgning pr. 31. maj 2021.
Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets budgetopfølgning viser følgende afvigelser mellem det forventede regnskab og korrigeret budget:
Serviceudgifter:
For serviceudgifterne udgør det forventede regnskab 79,4 mio. kr., hvilket svarer til et mindreforbrug på 1,3 mio. kr. Heraf udgør forventede udgifter vedrørende Covid-19 1,2 mio. kr. Mindreforbruget kan specificeres på følgende politikområder:
Overførselsudgifter:
For overførselsudgifterne udgør det forventede regnskab 1.011,5 mio. kr., hvilket svarer til et mindreforbrug på 24,3 mio. kr. Afvigelsen kan specificeres på nedenstående politikområder:
Ledighedsudviklingen under Covid-19 har været væsentligt bedre end forventningen var ved budgetlægningen sidste år. Udviklingen ses også på landsplan, og derfor har KL og regeringen som led i kommuneaftalen for 2022 aftalt en midtvejsregulering i 2021 af tilskuddene på overførselsudgiftsområdet på –2,4 mia. kr. Omregnet til kommuneniveau betyder det, at Svendborg Kommune cirka skal aflevere 24 mio. kr., hvilket svarer til det forventede mindreforbrug i budgetopfølgningen.
Kommunens forventede regnskabsresultat for 2021 efterlever ikke den økonomiske politik om gældsafvikling, overholdelse af servicerammen, samt målet om et ordinært driftsresultat på minimum 170 mio. kr. Derfor anbefaler Direktionen, at der generelt udvises mådehold og fortsat fokus på udfordrede driftsbudgetter med vedvarende pres på myndighedsområderne, og at der udvises tilbageholdenhed i forhold til forventningerne til budget 2022. I forbindelse med konsekvenserne af kommuneaftalen for 2022, herunder midtvejsregulering for 2021, vurderes det om der vil være behov for tiltag.
Covid-19 afledte nettodriftsudgifter forventes at udgøre 32,7 mio.kr for 2021 bl.a. baseret på at kommunen følger Sundhedsstyrelsens retningslinjer.
Den foreløbige kompensation for 2021 forventes at udgøre ca. 9,0 mio. kr., idet der først ved Kommuneaftale for 2023 foretages en eventuel samlet efterregulering af kommunernes mer- og mindreudgifter til håndtering af Covid-19 i 2020 og 2021.
I forlængelse heraf har Økonomiudvalget besluttet at inddrage fagudvalgene på møderne i august med udgangspunkt i vedlagte notat om Covid-19 afledte udgifter, herunder niveau, indsatser og kompensationsmulighed, idet statens kompensation umiddelbart ligger betydeligt under de forventede udgifter. Det skal bemærkes, at Børne- og Ungeudvalget og Social- og Sundhedsudvalget forelægges særskilt sag vedr. evt. tilpasning af rengøringsniveauet afledt af Covid-19.
På baggrund af udvalgenes drøftelser vurderer Økonomiudvalget på mødet den 24. august 2021, hvorvidt der er behov for at iværksætte tiltag.
Direktionen anbefaler i lyset af statens udmelding om en samlet efterregulering i forbindelse med kommuneaftalen for 2023 at finansiering af den manglende kompensation for 2021 tilvejebringes i forbindelse med regnskabsafslutningen for 2021. Såfremt regnskabet ikke muliggør fuld finansiering via mindreforbrug, der tilgår kassen samt via afsatte puljer, anbefaler direktionen, at mankoen fordeles på udvalgene ud fra relativ andel af serviceudgifterne for 2022. I givet fald skal fagudvalgene i 2022 finde finansiering hertil indenfor udvalgets budget til serviceudgifter inkl. overførsler fra regnskab 2021.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Der henvises til vedlagte bilag.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant.
Lovgrundlag
Den kommunale styrelseslov.
Sagen afgøres i
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget.
Beslutning i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 16-08-2021
Indstillingen blev godkendt.
Beslutningstema
Beslutning om lokal satellit samt finansiering af driftsaftale
Indstilling
Direktionen indstiller, at udvalget
- beslutter at der etableres et lokalt danskuddannelsestilbud, og i givet fald giver administrationen mulighed for at henvise kursister til såvel lokalt som centralt undervisningssted
- indstiller til Økonomiudvalget, at udgifterne til driftsaftalen med Odense finansieres ved en bevillingsomplacering på 0,3 mio. kr. fra overførselsudgifter til serviceudgifter
Sagsfremstilling
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget besluttede den 1. februar 2021 at indgå et samarbejde med Odense Kommune og de øvrige fynske kommuner (undtagen Nyborg) om udbud af danskuddannelse.
Udbuddet er nu gennemført. Odense Kommune modtog 4 tilbud, og efter forhandlinger med alle 4 tilbudsgivere er der indgået kontrakt med AOF Job og Dansk, der havde afgivet det bedste tilbud ud fra en vægtning af pris og kvalitet.
Det er administrationens vurdering, at det er et kvalitetsmæssigt godt tilbud, der opfylder de betingelser, der var angivet i udbudsmaterialet.
Kommunerne skal senest i uge 34 give en tilbagemelding på hvorvidt der ønskes en lokal satellit.
Den nye aftale træder i kraft pr. 1. januar 2022.
AOF Job og Dansk har givet tilbud på undervisning i hhv. Odense eller i en lokal satellit. Modulpriserne er uafhængige af, hvor mange kursister der henvises.
| Pris pr. modul | |
| Odense | Satellit |
Danskudd.1: modul 1-6 | 19.875 | 21.195 |
Danskudd. 2: modul 1-6 | 13.685 | 14.875 |
Danskudd 3: Modul 1-6 | 10.795 | 11.585 |
Der er forskel på hvor lang tid den enkelte kursist skal bruge på at gennemføre et modul. Selvforsørgende får et klippekort og skal gennemføre uddannelsen på max. 42 måneder. Det svarer til, at et modul varer mellem 4 og 9 måneder.
Administrationen anbefaler, at der etableres en lokal satellit, men at borgere, der vurderes at kunne profitere bedre af at følge et tilbud i Odense, får mulighed for at blive henvist dertil. Det kan være meget velfungerende kursister, der er i gang med Danskuddannelse 3, som vil blive matchet bedre fagligt ved at deltage på hold med flere kursister, der er på deres faglige niveau.
Omvendt vurderes det, at en del mindre socialt og fagligt stærke kursister vil risikere at falde fra, hvis de skal deltage i Odense.
Som Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tidligere blev orienteret om, indgås der i forlængelse af udbuddet en driftsaftale med Odense Kommune, der har fungeret som tovholder på udbuddet og som i driftsperioden vil være ansvarlig for det lovpligtige tilsyn med danskuddannelse. Odense er ligeledes ansvarlig for den daglige kontakt med sprogskolen om bl.a. gennemførselshastighed, gennemsnitskarakterer og nye tiltag samt nye procedurer.
Svendborg Kommune vil fortsat skulle stå for henvisning, udarbejdelse af integrationskontrakt og samarbejdet med AOF Job og Dansk om den enkelte kursist.
Administrationen vil i dialog med Odense Kommune og leverandøren følge aftalen tæt. Svendborg Kommune har, såfremt det måtte ønskes, mulighed for selvstændigt at opsige kontrakten med AOF Job og Dansk uagtet om de øvrige fynske kommuner fortsætter aftalen.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ud fra det forventede antal påbegyndte moduler per år, der blev opgjort til 292 i forbindelse med udbud af danskuddannelse, forventes de årlige udgifter til danskundervisning at udgøre 4,9 mio. kr., hvilket kan afholdes indenfor den afsatte budgetramme, der er en del af budgettet til overførselsudgifterne.
Udgifter til driftsaftalen vil udgøre 0,3 mio. kr. årligt, hvilket foreslås finansieret ved en bevillingsomplacering fra overførselsudgifter til serviceudgifter.
Den nye aftale med AOF Job og Dansk samt driftsaftalen med Odense Kommune træder i kraft pr. 1. januar 2022.
CO2-Konsekvensvurdering
Det forventes, at størstedelen af kursisterne vil blive tilbudt undervisning i en lokal satellit, hvilket vil minimere CO2-udledningen i forbindelse med transport.
Lovgrundlag
Lov om Danskuddannelse
Sagen afgøres i
Økonomiudvalget
Beslutning i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 16-08-2021
Udvalget besluttede, at der etableres et lokalt tilbud og indstiller bevillingsomplaceringen på 0,3 mio. kr. til Økonomiudvalget.
Beslutningstema
Godkendelse af partnerskabsaftale
Indstilling
Direktionen indstiller,
- at udvalget godkender partnerskabsaftalen
Sagsfremstilling
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkendte den 3. maj at der blev udarbejdet en ansøgning til Den Sociale Investeringsfond (DSI) om et udviklingssamarbejde med henblik på at beskrive et investeringsprogram, der skal få flere borgere i de udsatte boligområder i beskæftigelse. En central samarbejdspart i projektet vil være boligselskaberne og den boligsociale helhedsplan.
Den Sociale Investeringsfond har imødekommet ansøgningen og tilbyder Svendborg Kommune et udviklingspartnerskab. Udviklingspartnerskabet forventes at have en varighed på 6-9 måneder, hvor der arbejdes på at konkretisere udfordringen og designe et investeringsprogram.
De 3 faser er beskrevet i vedlagte bilag.
Efterfølgende vil investeringsprogrammet skulle godkendes af såvel DSI’s bestyrelse samt Svendborg Kommune.
Såfremt investeringsprogrammet godkendes, forventes det igangsat i løbet af 2022.
Jobcentret er kommunal tovholder på projektet, der udover boligselskaberne også kræver deltagelse fra øvrige områder i kommunen, f.eks. Børn og Unge og Sundhedsområdet. DSI vil understøtte processen med at få beskrevet et godt investeringsprojekt ved at indgå samarbejde med en leverandør, der har erfaring med procesunderstøttelse, kendskab til målgruppen og som kan være med til at afdække virksomme indsatser. Opgaven er sendt i udbud og det forventes, at DSI vælger en leverandør medio august.
Derudover er PwC tilkoblet projektet som evaluator, der skal sikre at der sker læring i forløbet, til gavn for alle parter.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
DSI aflønner evaluator og procesunderstøttelse samt giver et tilskud på 0,2 mio. kr. til projektledelse. Øvrigt kommunalt ressourcetræk i udviklingspartnerskabet vil være egenfinansieret.
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen
Sagen afgøres i
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget
Beslutning i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 16-08-2021
Orienteringen blev taget til efterretning.
Beslutningstema
Udvalgene skal beslutte, hvilken målgruppe i Svendborg kommune, der skal indgå i Kulturregion Fyns pilotprojekt Fynsk Kultur på Recept - et sundhedsfremmende kulturforløb målrettet borgere med angst, stress, depression eller ensomhed.
Indstilling
Direktionen indstiller til udvalgenes godkendelse,
- at projektet afvikles for målgruppen unge i alderen 15-30 år med start i 2023
- at der efterfølgende udarbejdes forslag til implementering og opgaveplacering.
Sagsfremstilling
Kultur- og Fritidsudvalget fik på mødet den 10. juni 2021 samt på fællesmødet med Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, Børne- og Ungeudvalget samt Social- og Sundhedsudvalget 28. juni 2021 en orientering om projektet.
Den 25. september 2020 besluttede Kulturregion Fyns politiske styregruppe, at de ni medlemskommuner skal udvikle Kultur på Recept-lignende forløb under den fynske kulturaftale for perioden 2021-24. Forløbene skal udvikles under indsatsområdet Kultur & Sundhed, som har til formål at forbedre den mentale og sociale trivsel blandt unge og voksne. Dette skal ske gennem sundhedsfremmende kulturforløb med inspiration fra den nationalt afprøvede Kultur på Recept-model, der er henvendt til borgere, der døjer med f.eks. stress, angst eller depression. Kulturaktiviteterne vil bestå af en kombination af udøvende kulturaktiviteter (f.eks. billedkunst, sang og læsning) og oplevede kulturaktiviteter (f.eks. besøg på museer, biblioteker og kulturhuse) og vil skabe et frirum for de deltagende, hvor de får plads til fordybelse og fælles (positive) oplevelser.
For at kommunen kan få mulighed for at gå i dybden med at udvikle og afprøve sundhedsfremmende forløb til borgere med en særlig udfordring eller lidelse som f.eks. stress, angst, depression og/eller ensomhed, skal der kun udpeges én målgruppe inden for tre mulige alderskategorier til kommunens indsatser.
Udvalget skal derfor udvælge en målgruppe blandt de følgende:
- Voksne i alderen 31-65 år
- Voksne i alderen over 65 år
- Unge i alderen 15-30 år
Såfremt de voksne vælges som målgruppe, bliver det primært i 2022, at det skal forløbe, hvorimod hvis man vælger de unge som målgruppe, bliver det i 2023, at det skal forløbe.
Det er et fælles fynsk initiativ, som er finansieret af den fynske kulturaftale for perioden 2021-2024. Det betyder, at hver kommune, i perioden fra 2021–2024, får finansieret sundhedsfremmende kulturforløb til mellem 40-60 borgere. Derudover er der afsat midler til, at kommunens projektaktører kan deltage i seminarer, kurser og workshops, hvor de klædes på til at udvikle sundhedsfremmende kulturforløb, ligesom de indgår i regionale videns- og evalueringsmøder med henblik på at få udviklet varige modeller for, hvordan man kan arbejde med sundhedsfremmende kulturforløb i kommunen
Administrationens bemærkninger
I foråret 2021 ønskede Kulturregion Fyn en forhåndstilkendegivelse fra kommunerne om, hvilken målgruppe, der var mest relevant for den enkelte kommune at arbejde med. På den baggrund var der på administrativt niveau en dialog mellem Kultur og Fritid og Sundhed og Forebyggelse om, hvilken målgruppe, der med fordel kunne laves forløb for i Svendborg ud fra nogle overordnede betragtninger om, hvilke formål, der administrativt blev vægtet for projektet:
- Sammenhængskraft for børn og unge som har brug for en ekstra indsats ift. Mental sundhed
- Med ”Kultur på recept” er håbet, at der etableres nye tilbud som supplerer kommunens eksisterende tilbud
- Får kendskab til nye metoder for sundhedsfremme via kultur
- Sammenhængskraft på tværs af kultur- og fritidsområdet, sundhedsområdet, beskæftigelsesområdet og Børn og Unge samt relevante foreninger og institutioner
- Ønske om at blive stærkere på koblingen mellem sundhedsfremme og kultur. Vi har i Svendborg aktuel erfaring med brug af naturen med samme sigte.
- Øge de unges trivsel og mestringsstrategier
- At ensomme unge bliver en del af et fællesskab
- At understøtte at flere udfordrede unge gennemfører et studie
- At øge unges arbejdsmarkedsparathed
På denne baggrund blev der på det tidspunkt fra administrativt niveau peget på gruppen Unge i alderen 15-30 år som den målgruppe, Svendborg ville arbejde med.
Projektets organisering
Den centrale styring af projektet placeres hos den administrative styregruppe i Kulturregion Fyn, hvor også der ansættes en overordnet tovholder for projektet.
Den lokale organisering af projektet skal opbygges med en lokal styregruppe og lokal tovholder som ankre i projektet. Organiseringen vil ske i et samarbejde mellem de involverede områder jfr. ovenfor.
Der henvises til vedlagte overordnede beskrivelse af projektorganiseringen.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Den Fynske Kulturaftale dækker udgifter til løn til lokal tovholder samt udgifterne til de lokale forløb med samlet 475.000 kr. Der regnes med mellem 4 til 6 forløb for mellem 40 til 60 borgere.
Forløbsmidlerne dækker udgifter til materialer og løn til undervisere/kulturformidlere. Lønmidlerne dækker både timer til udvikling, forberedelse og afvikling af forløb + deltagelse i regionale vidensdelings- og evalueringsmøder.
Kommunerne skal selv prioritere ressourcer/udgifter til en lokal styregruppe + tværgående opgaver som kommunikation, lokale rekrutterings-initiativer.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant
Sagen afgøres i
Kultur- og Fritidsudvalget, Børne- og Ungeudvalget, Social- og Sundhedsudvalget samt Beskæftigelses- og Integrationsudvalget.
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 19-08-2021
.
Beslutning i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 16-08-2021
Udvalget anmoder administrationen om at uddybe kriterierne for valg af målgruppe, idet udvalget finder, at aldersgruppen 31-65 år i højere grad vil kunne profitere af tilbuddet.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- at orienteringen tages til efterretning
Sagsfremstilling
Borger og Arbejdsmarkedschefen giver på mødet en status på den aktuelle situation.
I takt med at en stadig større andel af befolkningen vaccineres, lempes flere restriktioner og beskæftigelsesindsatsen genåbnes.
Fra 1. august lempedes arealkravet fra 4 til 2m2, hvilket øger antallet af borgere, der fysisk må opholde sig i hhv. Borgerservice samt i Jobbutikken på Ramsherred.
Borgerservice har oplevet et ekstra pres i forhold til kørekort og især pas efter at det igen er muligt at rejse. Fra og med den 25. juni har Borgerservice endvidere haft en ekstra opgave med at udstede dokumentation til borgere, der er undtaget af krav om test og coronapas.
Der har derfor hen over sommeren været øget pres på tidsbestillingen.
På beskæftigelsesområdet er der udsendt en ny bekendtgørelse, der forventes at gælde indtil 1. september. Med den nye bekendtgørelse sker der en udfasning af digitale samtaler. Det betyder, at alle samtaler og møder i jobcentre, kommuner og a-kasser fra den 1. august gennemføres med fysisk fremmøde. Samtaler, der er indkaldt, før bekendtgørelsen blev sendt i høring den 23. juni 2021, kan fortsat gennemføres digitalt frem til den 1. september.
Ændringerne betyder, at medarbejderne igen møder fysisk ind på arbejdspladsen. Der er i forbindelse hermed fortsat fokus på overholdelse af myndighedernes generelle råd om smitteforebyggelse som f.eks. udluftning, afstand og håndhygiejne.
Der har indtil nu været en mulighed for at genbevilge virksomhedsrettede tilbud som har været afbrudt af restriktioner. Denne mulighed bortfalder nu.
Arbejdsgivers særlige ret til at få sygedagpenge fra 1. sygedag som følge af covid-19 er ophørt pr. 1. juli. Der udbetales nu efter de almindelige sygedagpengeregler.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ingen
Sagen afgøres i
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget
Beslutning i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 16-08-2021
Orienteringen blev taget til efterretning.
Beslutningstema
Status på Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets arbejdet i perioden 2018-2021
Indstilling
Direktionen indstiller,
- at orienteringen tages til efterretning
Sagsfremstilling
Beskæftigelse- og Integrationsudvalget har i perioden 1. januar 2018 og frem til nu haft ansvaret for Borger og Arbejdsmarkedsområdet i Svendborg Kommune.
Borger og Arbejdsmarkedsområdet dækker bl.a. over kommunens Borgerservice, den aktive beskæftigelsesindsats og integrationsindsats samt udbetaling af ydelser til borgerne.
Notatet ” Status for Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets arbejde 2018-2021” giver et overblik over de væsentligste initiativer og indsatser, som Beskæftigelses- og Integrationsudvalget har arbejdet med i perioden.
Sagen afgøres i
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget
Beslutning i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 16-08-2021
Orienteringen blev taget til efterretning.
Beslutningstema
Orientering om status
Indstilling
Direktionen indstiller,
- at orienteringen tages til efterretning
Sagsfremstilling
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget fik senest en status på etablering af Mobil Borgerservice på deres møde den 11. januar. Her blev udvalget orienteret om valg af elkøretøj med forventet levering 1. juli 2021.
Køretøjet blev forsinket fra producenten i Frankrig, men leveres i Danmark, så der kan ske de nødvendige tilretninger i løbet af august/september måned. Det endelige køretøj forventes leveret til Svendborg ultimo uge 36.
Uge 37 er afsat til at personalet får mulighed for at blive fortrolige med køretøjet på køreteknisk anlæg, hvorefter køretøjet forventes at blive sat i drift mandag den 20. september. Der arbejdes aktuelt med mulighederne for at markere idriftsættelsen.
Mobil Borgerservice vil betjene 6 lokationer i kommunens yderområder, med 3 lokationer pr. uge. Mobil Borgerservice vil i udgangspunktet betjene borgere i lokalområderne mandag, tirsdag og fredag fra kl. 10-12. I forbindelse med kommunalvalget vil det være muligt at brevstemme i den mobile borgerservice, hvorfor åbningstiden udvides op til valget.
I forbindelse med udvælgelsen af de 6 lokationer er der taget højde for befolkningssammensætningen, afstand til Svendborg midtby samt mulighederne for at sikre en egnet holdeplads, herunder muligheder for adgang til strøm til køretøjet og adgang til personalefaciliteter for medarbejderne.
Mobil Borgerservice placeres i følgende byer; Vester Skerninge, Lundby, Skårup, Gudme, Stenstrup og Thurø. De endelige placeringer i de 6 byer afklares i et tæt samspil med CETS distriktsledere i lokalområderne.
Der etableres fast holdeplads med mulighed for opladning i Svinget 14.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Elbilen er knap 0,2 mio. kr. dyrere end dieselbilen i anskaffelse
Sagen afgøres i
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget
Beslutning i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 16-08-2021
Orienteringen blev taget til efterretning.
Beslutningstema
Orientering
Indstilling
Direktionen indstiller,
- at orienteringen tages til efterretning
Sagsfremstilling
Regeringen, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten indgik i oktober 2020 ”Aftale om ret til tidlig pension”, der havde til formål at give dem, der har været på arbejdsmarkedet i mange år på arbejdsmarkedet en mulighed for en værdig tilbagetrækning.
Aftalepartierne var enige om, at aftalen skulle være fuldt finansieret og at en del af finansieringen skulle findes på beskæftigelsesområdet. KL bød på baggrund af dette ind med temaer med potentiale for nytænkning, herunder f.eks. det virtuelle jobcenter.
Fælles Fynsk Beskæftigelsesforum (FFB) har, som udvalget er orienteret om, haft foretræde for Folketingets Beskæftigelsesudvalg, hvor de udtrykte bekymring over besparelsens størrelse. Efterfølgende fremsendte FFB en bekymringsskrivelse til KL’s formandskab. KL har kvitteret for henvendelsen (vedlagt).
I juni 2021 indgik aftaleparterne ”Første delaftale om nytænkning af beskæftigelsesindsatsen”, som skal være med til at bidrage til finansiering af retten til tidlig pension.
Med delaftalen (vedlagt) lægges op til en forenklet ungeindsats.
- Færre proceskrav for indsatsen til uddannelseshjælpsmodtagere
Efter gældende regler skal uddannelseshjælpsmodtagere deltage i kontinuerlig aktivering. Det betyder, at der højest må gå 4 uger mellem borgerens aktiveringstilbud. Med den nye aftale må der være op til 4 måneder mellem hvert tilbud.
- Styrket understøttelse af overgang og gennemførelse af uddannelse
Unge, der påbegynder en uddannelse, får ret til en mentor, der kan understøtte, at den unge fastholdes i uddannelsen. Samtidig forpligtes jobcentret til at reagere på beskeder om risiko for frafald fra uddannelsesinstitutionerne.
- Ny ret til selvfunden virksomhedspraktik og løntilskud
Uddannelseshjælpsmodtagere får ret til, i lighed med øvrige målgrupper, selv at finde en praktik eller et løntilskudsjob, hvilket giver dem bedre muligheder for at tage ansvar for eget forløb.
Med delaftalen bliver det endvidere muligt for alle ledige, der har 6 måneders anciennitet selv at vælge om samtaler med jobcentret skal afholdes med personligt fremmøde, over video eller telefonisk.
KL har ikke været inddraget i udformningen af delaftalen. KL finder det positivt, at der lempes på kravet om kontinuerlig aktivering for de unge, men er bekymret over de meget store besparelser, der lægges op til på unge-området. Vedlagt er brev fra KL.
Aftalen skal udmøntes i lov, hvilket forventes at ske snarest muligt efter Folketingets åbning primo oktober 2021.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Aftalen bidrager med en besparelse på 344 mio. kr. i 2022 og 371 mio. kr. fra 2023 og frem. Den resterende del af besparelsen, som ikke indfries med denne aftale, skal forhandles i 2022.
Svendborg kommunes andel af den skønnede besparelse svarer ca. til et årsværk samt en besparelse på 3,4 mio. kr. på tilbudsbudgettet.
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen
Lovgrundlag
Lov om en aktiv Beskæftigelsesindsats
Sagen afgøres i
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget
Beslutning i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 16-08-2021
Orienteringen blev taget til efterretning.
Relaterede bilag
Indstilling
Direktionen indstiller,
- at orienteringen tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget har ønsket en orientering om reglerne om permanent opholdstilladelse.
Den ansvarlige myndighed i forhold til ansøgning om permanent opholdstilladelse er Udlændingestyrelsen. I forbindelse med at en borger opnår midlertidig opholdstilladelse, orienterer styrelsen om betingelserne for at få permanent ophold. Samtidig oplyser Udlændingestyrelsen, at borgerne selv har et væsentligt ansvar for selv at søge de aktuelle krav til permanent opholdstilladelse, da kravene kan ændre sig. På hjemmesiden www.nyidanmark.dk kan de nyeste regler altid findes.
De grundlæggende betingelser, der alle skal være opfyldt for at få permanent opholdstilladelse, er:
- Borgeren skal være fyldt 18 år.
- Borgeren skal have boet lovligt i Danmark i mindst 8 år. (Dog kan enkelte borgere ved opfyldelse af supplerende betingelser få permanent ophold efter mindst 4 år)
- Borgeren skal opfylde betingelserne for deres nuværende opholdstilladelse og have ophold i Danmark på afgørelsestidspunktet
- Borgeren må ikke have begået visse former for kriminalitet (milde former kan give en karens periode, fængselsstraf i mere end 6 måneder vil udelukke borgeren helt)
- Borgeren må ikke have forfalden gæld til det offentlige
- Borgeren må ikke have modtaget offentlig hjælp efter aktivloven eller integrationsloven i de seneste 4 år.
- Borgeren skal være i beskæftigelse min. 15 timer om ugen på afgørelsestidspunktet
- Borgeren skal have været i ordinært fuldtidsarbejde (min 30 timer/uge) i mindst 3,5 år indenfor de sidste 4 år. (praktik, løntilskud, jobrotation, frivilligt arbejde, deltidsarbejde eller uddannelse tæller ikke som beskæftigelse).
- Borgeren skal have bestået prøve i Dansk 2
- Borgeren må ikke aktivt have modarbejdet afklaring af sin identitet
Hvis en borger ønsker at søge permanent opholdstilladelse efter 4 års i stedet for 8 års ophold, skal denne opfylde 2 ud af 4 supplerende betingelser. De supplerende betingelser er:
- Beståelse af prøve i Dansk 3
- Fuldtidsarbejde i 4 år indenfor de seneste 4,5 år
- Medborgerskabsprøve eller udvist aktivt medborgerskab (f.eks. aktiv deltagelse i organisation eller bestyrelse der understøtter de grundlæggende værdier i det danske samfund i mindst 1 år)
- En årlig indtægt over et vist niveau i de seneste 2 år (298.101,82 kr. i 2021-niveau)
Der kan forventes en sagsbehandlingstid på op til 10 måneder på svar, når der søges permanent opholdstilladelse ved Udlændingestyrelsen, og der skal betales et gebyr på mellem 4.365 kr. og 6.370 kr.
Jobcentrets integrationsteam sikrer, at nyankomne flygtninge underskriver en standard opholds- og selvforsørgelseserklæring (vedlagt), der er udarbejdet af Udlændinge og Integrationsministeriet. Samtidig bliver borgeren orienteret om:
- Hovedbetingelserne for opholdstilladelse, forlængelse af opholdstilladelse samt hovedbetingelserne for opnåelse af permanent opholdstilladelse
- Reglerne i integrationsloven om integrationskontrakten, integrationsprogrammet og tilbud om danskuddannelse og beskæftigelsesrettede tilbud
- Danskuddannelsens opbygning og krav til beståelse af danskprøve
- Hovedbetingelserne i forhold til økonomisk sikkerhedsstillelse.
Derudover vejledes borgere om den betydning modtagelse af offentlig forsørgelse kan have i forhold til deres opholdstilladelse.
Når Jobcentret giver borgere tilbud som f.eks. uddannelse og praktik eller medvirker til at etablere et IGU-forløb bevilges disse for at øge borgerens mulighed for på sigt at blive selvforsørgende og opnå en varig tilknytning til arbejdsmarkedet. Det kan på sigt fremme deres muligheder for at søge om permanent opholdstilladelse.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ingen
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen
Lovgrundlag
Udlændingeloven
Sagen afgøres i
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget
Beslutning i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 16-08-2021
Orienteringen blev taget til efterretning.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- at orienteringen tages til efterretning og videresendes til Handicaprådet til orientering
Sagsfremstilling
Som led i satspuljeaftalen for 2019 ”Flere mennesker med handicap skal i job” blev der igangsat en stor kortlægning af kommunernes praksis på handicapområdet. Formålet med den grundige afdækning af kommunernes praksis på handicapområdet var at styrke vidensgrundlaget, som skal være med til at sikre, at flere borgere med handicap integreres på arbejdsmarkedet. Kortlægningen er gennemført af Marselisborg Consulting på vegne af STAR i perioden 2019-2021.
Kortlægningen er sket gennem en kombination af registerdata, sagsgennemgang, spørgeskemaer og interviews. Svendborg Kommune deltog i kortlægningen sammen med 19 andre kommuner. Undersøgelsen indeholder også et borger- og et virksomhedsperspektiv.
Kortlægningen består af fem delanalyser:
- Jobcentrenes prioritering og organisering af handicapområdet
- Jobcentermedarbejdernes viden og holdninger om handicapkompenserende ordninger
- Jobcentrenes brug af handicapkompenserende ordninger
- Borger- og virksomhedsperspektivet
- En tværgående analyse af best practice
Kortlægningen viser, at der er stor variation i hvordan jobcentrene vælger at organisere handicapindsatsen, og hvilket ledelsesmæssigt fokus området har. Flest kommuner har nøglepersonerne i forhold til handicapkompenserede ordninger (HKO) organiseret i et specialiseret team, hvilket også gælder i Svendborg.
Kortlægningen viser, at jobcentrenes tro på borgere med handicap stiger jo højere viden, medarbejderne har om HKO. Den vigtigste kilde til viden fås via nøglepersonerne.
I Svendborg har medarbejderne især kendskab og erfaring med at anvende redskaberne personlig assistance og hjælpemidler, hvilket også gør sig gældende i de øvrige kommuner. Det opleves, at HKO ofte bruges som fastholdelsesredskab, og i mindre grad som løftestang ind på arbejdsmarkedet.
Både borgere, virksomheder og jobcentermedarbejdere oplever, at HKO kan understøtte vejen mod job og uddannelse. Fortrinsret er den ordning, som flest brugere har dårlige erfaringer med, da den opleves som en skinproces. Generelt er det oplevede vidensniveau om HKO lavt hos borgere og virksomheder, men borgerne oplever at jobcentermedarbejderne har et højt vidensniveau.
Hele rapporten kan læses på STAR.dk
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ingen
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen
Lovgrundlag
Lov om handicapkompenserede ordninger
Sagen afgøres i
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget
Beslutning i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 16-08-2021
Orienteringen blev taget til efterretning.
Sagsfremstilling
- Orientering fra udvalgsformanden
- Orientering om opstartsmøde i Taskforce for socialt ansvarlige virksomheder den 1. juni. Næste møde afholdes 24. august
- Orientering om opstartsmøde i Taskforce for socialt ansvarlige virksomheder den 1. juni. Næste møde afholdes 24. august
- Orientering fra udvalgsmedlemmerne
- Orientering fra administrationen
- Nyhedsbrev fra RAR Fyn
- Statusrapporter fra RAR Fyn
- Foreløbigt program og tilmelding til JobCamp den 7.-8. oktober
- Orientering om aktuelle ledighedstal og opgørelser (eftersendes)
Beslutning i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 16-08-2021
Orienteringen blev taget til efterretning.