Erhvervs- og Turismeudvalget
Referat • 9. april 2025 kl. 15.30
Indhold
Beslutning i Erhvervs- og Turismeudvalget den 09-04-2025
Godkendt.
Hanne Ringgaard Møller (B) var fraværende. Jørgen Lundsgaard (B) deltog som suppleant.
Anders Johansson (C ) var fraværende. Johan Emil Sevelsted (C ) deltog som suppleant.
Beslutningstema
Godkendelse af ny turismestrategi for Svendborg Kommune.
Indstilling
Direktionen indstiller til Erhvervs- og Turismeudvalget, at det overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen anbefales,
- At Turismestrategien godkendes.
Sagsfremstilling
I efteråret 2024 igangsatte administrationen arbejdet med turismestrategien med en workshop for relevante turismeaktører. I marts 2025 blev udkastet sendt i høring blandt deltagerne fra workshoppen og Erhvervs- og Turismeudvalget drøftede udkastet den 5. marts.
Vedlagte strategi er tilrettet ud fra høringssvar samt drøftelser på mødet i Erhvervs- og Turismeudvalget den 5. marts.
Der er indkommet høringssvar fra Svendborg Event & Turisme, Lui Hass Jensen på vegne af Kulinarisk Sydfyn samt fra Geoparksekretariatet.
Der er lavet følgende større ændringer i strategien:
- Ny model for styrkeområder (s. 9)
- Udskiftning af billede under kulturturisme til Valdemars slot (s. 17)
- Kort beskrivelse af indsatsområderne (s. 21)
- Ny model for udfordringer-styrker-indsatsområder der afspejler en tydeligere sammenhæng mellem de enkelte styrkeområder (s. 22)
- Mere fokus på, at landområderne/lokalsamfundene også er en del af denne strategi (gennemgående)
Den videre proces er følgende:
- April:
- Turismestrategi lægges op til godkendelse i Økonomiudvalget samt Kommunalbestyrelsen.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Erhvervs- og Turismeudvalget drøftede kort den 5. marts nedenstående forslag til budget for turismestrategien.
Der er udarbejdet en implementeringsplan til strategien som indeholder 18 handlepunkter.
Syv af handlepunkterne gennemføres inden for kommunens forvaltninger (erhverv og kultur) eller Destination Fyn, og det forventes at kunne klares inden for nuværende budget.
De resterende 11 handlepunkter forventes at skulle udføres af Svendborg Event & Turisme via en resultatkontrakt. De enkelte opgaver er grupperet i tre overordnede fokusområder.
Fokusområde | Beløb | Kommentar |
Den maritime indsats (nyt fast årligt beløb) | 100.000 kr. | Samlet koordinering af indsatsen så der skabes et stærkt maritimt brand gennem målrettet markedsføring, der fremhæver synergieffekterne mellem Svendborgs maritime aktører og kvaliteter. |
Turismeudvikling (engangsbeløb) | 125.000 kr. | Udvikling af nye turismeprodukter så som oplevelseskæder mellem turismeaktørerne. |
Øget markedsføring af Svendborg (nyt fast årligt beløb) | 275.000 kr. | Erhvervs- og Turismeudvalget skal den 9. april ligeledes drøfte ”Udviklingsstrategi for Svendborg bymidte”. Alt efter hvilken model samt hvilket beløb udvalget beslutter at overføre til Svendborg Event & Turisme via en resultatkontrakt har det indflydelse på denne budgetpost. Hvis der ikke overføres penge til Svendborg Event & Turisme i forbindelse med Udviklingsstrategien for Svendborg bymidte fastholdes beløbet i denne sag om budgetpost for markedsføring for turismestrategien på 275.000 kr. Hvis der overføres penge i forbindelse med Udviklingsstrategien for Svendborg bymidte nedjusteres beløbet for budgettet for turismestrategien med 100.000 kr. da det var indeholdt i de 275.000 kr. |
Total | 500.000 kr. |
|
Sagen afgøres i
Kommunalbestyrelsen
Beslutning i Erhvervs- og Turismeudvalget den 09-04-2025
Udvalget anbefaler overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen, at Turismestrategien godkendes.
Hanne Ringgaard Møller (B) var fraværende. Jørgen Lundsgaard (B) deltog som suppleant.
Anders Johansson (C) var fraværende. Johan Emil Sevelsted (C) deltog som suppleant.
Beslutning i Kommunalbestyrelsen den 29-04-2025
Godkendt.
Afbud fra Torben Frost (A), Maria Haladyn (A) og René Haahr (V). Som suppleanter deltog Claus Krossteig (A), Astrid Ejlersen (A) og Karen Kruse (V).
Beslutningstema
Kommunalbestyrelsen besluttede med budget 2025 at afsætte 500.000 kr. til udarbejdelse af en udviklingsstrategi for vækst og samarbejde i Svendborg Bymidte. Der skal nu tages stilling til, hvorledes udviklingsstrategien og den tilhørende økonomi skal udmøntes
Indstilling
Direktionen indstiller til Plan- og Lokalsamfundsudvalget, Erhvervs- og Turismeudvalget, Teknik- og Miljøudvalget, at det overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen anbefales,
- At Model 3 for en femårig udviklingsstrategi for Svendborg bymidte godkendes.
- At administrationen bemyndiges til at lave udbud på rådgiverydelse for udarbejdelse af en udviklingsstrategi for bymidten.
- At der udarbejdes et budgettema til de kommende budgetforhandlinger 2026 med henblik på at kunne iværksætte yderligere handlinger på baggrund af den femårige udviklingsstrategi for Svendborgs bymidte.
Sagsfremstilling
Med Budget 2025 besluttede Kommunalbestyrelsen, at ”Der afsættes 500.000 kr. til udarbejdelse af en femårig udviklingsstrategi for vækst og samarbejde i Svendborg bymidte. Strategien skal fremtidssikre bymidten ved at give støtte og opbakning til butikkerne og det lokale erhvervsliv, så Svendborg kan forblive en livlig og dynamisk handelsby”.
I januar 2025 havde Kommunalbestyrelsen en temadrøftelse om metode og modeller for en fremtidig udviklingsstrategi.
Detailhandelsundersøgelse
I forbindelse med forslag til Kommuneplan 2025-37, er der udarbejdet en detailhandelsundersøgelse af Svendborg Kommune. Heraf fremgår blandt andet følgende anbefalinger for Svendborg Bymidte:
- De mest centrale gader skal styrkes og understøttes til placeringen af butikker og kundevendte funktioner.
- Udbuddet af oplevelser skal styrkes centralt i Svendborg Bymidte.
- Samarbejdet på alle niveauer i bymidten skal understøttes
- Dyrk mangfoldigheden, både i forhold til udbud af butikker og aktivt byliv med andre oplevelser end shopping. Både med interessante byrum, der opfordrer til ophold og fortsat mulighed for permanente og midlertidige oplevelser og events
Herudover fremgår det, at ”…for at styrke detailhandelen i kommunen bedst muligt er det vigtigt, at alle aktører (kommunen, detailhandlerne, interesseorganisationer og ejendomsbesiddere m.fl.) fortsat aktivt samarbejder og tager fælles ansvar for at løse de enkelte opgaver. En tæt dialog og koordinering vil være essentiel for at sikre en bæredygtig handelsstruktur og den bedste positive udvikling af detailhandlen.
Nogle opgaver bør som udgangspunkt løses af Svendborg Kommune, mens ansvaret for andre opgaver ligger hos detailhandlen eller en af de andre aktører. Andre opgaver kan kun løses i et samarbejde mellem de forskellige interessenter. ”
Modeller
Med baggrund i ovenstående anbefalinger har administrationen udarbejdet 3 modeller for udmøntning af udviklingsplanen, som på forskellig vis kan medvirke til at realisere udviklingsstrategien:
Modellerne anviser forskellige strategiske greb, som kan anvendes hver for sig eller i forlængelse af hinanden:
Model 1 tager udgangspunkt i erhvervskontorets indsatser og konkrete tiltag indenfor erhverv, turisme og kultur:
- Styrkelse af detailhandlen, herunder på sigt med tilbud om kompetencetilførsel
- Markedsføring:
- Markedsføring af Svendborg som handelsby
- Markedsføring ift. turisme/dagsgæster
- Attraktiv bymidte med:
- Kommercielle events mhp. at generere kunder til byen
- Aktiviteter på torve, pladser og gågader
- Udsmykning af bymidte
Model 2 bygger videre på indsatser i Model 1 vedr. Erhverv, Turisme og Kultur og tilføjer Arealanvendelse:
Med udgangspunkt i detailhandelsanalysen bør der vurderes på bymidtens anvendelse og planmæssige afgrænsning af funktioner med henblik på at fremtidssikre bymidtens udvikling. Det kan blandt andet omhandle revision af de planmæssige afgrænsninger samt områdets anvendelse, set i forhold til brugernes konkrete adfærd og anvendelse af byen. Det omhandler blandt andet, hvor folk faktisk opholder sig, hvor de oplever grænser eller overgange, og hvordan de planmæssige rammer kan tilpasses for at sikre en god understøttelse af bymidten.
Model 3 bygger videre på indsatserne fra model 1) Erhverv, Turisme og Kultur, model 2) Arealanvendelse og tilføjer et tredje indsatsområde, model 3) Det fysiske miljø.
Model 3 er en helhedsorienteret model, som inkluderer en strategi for et fysisk løft af bymiljøet, herunder understøttende byrum, natur og klima samt trafik og infrastruktur. Der er på den måde tale om en samlet udvikling af en attraktiv handelsby i forlængelse af kommunens udviklingsstrategi. Herudover inkluderer det arbejde med kommunens mobilitetsplan, klimahandleplanen samt øvrige relevante analyser, planer og strategier. Se bilag 1(bilag 1. Model udviklingsstrategi)
Det er administrationens anbefaling, at der arbejdes videre med en nærmere detaljering af model 3. Denne model vurderes bedst ift. udarbejdelse af en inddragende og helhedsorienteret strategi, der dels kan pege på handlinger nu og her og dels kan sætte en fælles retning for handlinger på længere sigt, for herved at medvirke til at fremtidssikre bymidten.
Vedlagt som bilag til sagen er:
- Forslag til strategisk udviklingsplan for bymidten
- Handlingsplan 2025 fra Shopping Svendborg
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Der er afsat 500.000 kr. i budget 2025, som ønskes frigivet. Afhængig af hvilken model der vælges, anbefales det, at lade Svendborg Event & Turisme udmønte en del af midlerne:
Ved valg af model 3 anbefales det at Svendborg Event & Turisme udmønter 100.000 kr. i 2025 til aktiviteter i bymidten, herunder markedsføring af Svendborg som handelsby.
De resterende midler anbefales anvendt til ekstern rådgivning, mhp. at sikre specialistviden til brug for en samlet udviklingsstrategi, herunder workshops, borgerinddragelse, spørgeundersøgelse og inspiration til midlertidige aktiviteter. Da brugen af ekstern rådgiver overstiger grænseværdien for brug af ekstern rådgiver på 150.000 kr., søges der en godkendelse af dette.
Sagen afgøres i
Kommunalbestyrelsen
Beslutning i Plan- og Lokalsamfundsudvalget den 04-03-2025:
Udsat.
Beslutning i Erhvervs- og Turismeudvalget den 05-03-2025:
Udsat.
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 06-03-2025:
Udsat.
Vedlagt er bilag ”Langsigtet strategi 2025-2029 fra Shopping Svendborg”.
Beslutning i Plan- og Lokalsamfundsudvalget den 08-04-2025
Venstre stillede følgende forslag:
”Udvalget anbefaler overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen, at ”Langsigtet strategi 2025 - 2029 fra Shopping Svendborg” lægges til grund for det videre arbejde. Det afsatte budget på 500.000 kr. i 2025 overføres til Svendborg Event og Turisme og allokeres til Svendborg Event og Turisme og Shopping Svendborg, som i fællesskab arbejder på implementering af udviklingsstrategien. Desuden udarbejdes et budgettema til de kommende budgetforhandlinger for 2026-2029 med henblik på det fortsatte arbejde med handleplanen fra 2026.”
Udvalget godkendte forslaget, under forudsætning af, at det optages som budgettema, med henblik på en sammenhængende strategisk plan for bymidten.
Beslutning i Erhvervs- og Turismeudvalget den 09-04-2025
Udvalget anbefaler overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen, at ”Langsigtet strategi 2025-2029 fra Shopping Svendborg” lægges til grund for det videre arbejde. Det afsatte budget på 500.000 kr. i 2025, overføres til Svendborg Event og Turisme, og allokeres til Svendborg Event og Turisme og Shopping Svendborg, som i fællesskab arbejder på implementeringen af udviklingsstrategien. Desuden udarbejdes et budgettema til de kommende budgetforhandlinger for 2026-2029 med henblik på det fortsatte arbejde med handleplanen fra 2026.
Der forudsættes et budgettema, med henblik på en sammenhængende strategisk plan for bymidten.
Hanne Ringgaard Møller (B) var fraværende. Jørgen Lundsgaard (B) deltog som suppleant.
Anders Johansson (C) var fraværende. Johan Emil Sevelsted (C) deltog som suppleant.
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 10-04-2025
Teknik- og Miljøudvalget tilslutter sig anbefalingerne fra Plan- og Lokalsamfundsudvalget.
Beslutning i Økonomiudvalget den 22-04-2025
Indstilles.
Afbud fra Flemming Madsen (A). Som suppleant deltog John Arly Henriksen (A).
Jesper Kiel (Ø) var fraværende. Johan Weltzin Kristensen (Ø) deltog som suppleant.
Beslutning i Kommunalbestyrelsen den 29-04-2025
Godkendt.
Afbud fra Torben Frost (A), Maria Haladyn (A) og René Haahr (V). Som suppleanter deltog Claus Krossteig (A), Astrid Ejlersen (A) og Karen Kruse (V).
Beslutningstema
Regnskab for 2024 herunder udvalgets bidrag til årsberetning
Indstilling
Direktionen indstiller til Erhvervs- og Turismeudvalget,
- At udvalgets bidrag til regnskab og årsberetning for 2024 fremsendes til endelig behandling i Kommunalbestyrelsen
Sagsfremstilling
Udvalgets bidrag til årsberetningen for 2024 er udarbejdet.
Årsberetningen indeholder økonomiske oversigter med bemærkninger på politikområder samt beretninger.
Regnskab 2024 på Erhvervs- og Turismeudvalgets område udviser et nettoforbrug på 28,0 mio. kr. I forhold til korrigeret budget på 28,8 mio. kr. svarer dette til en mindreudgift på 0,8 mio. kr.
Afvigelsen fordelt på politikområder:
(mio. kr.) |
|
Erhverv og Iværksætteri | -1,9 |
Havn & Færger | 1,1 |
I alt | -0,8 |
Afvigelserne er nærmere specificeret i vedlagte Bilag 1 – ETU Årsberetning 2024.
Overførsler mellem regnskabsår:
Kommunalbestyrelsen har den 25. marts 2025 behandlet forslag til overførsel af mer- eller mindreudgifter til efterfølgende regnskabsår.
Jævnfør overførselsreglerne overføres ovennævnte mer- eller mindreudgifter til 2025. Det samlede mindreforbrug på udvalgets område på 0,8 mio. kr. overføres derfor til 2025.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Udvalgets bidrag til Regnskab 2024 og overførsler indgår i kommunens samlede regnskab for 2024.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant
Lovgrundlag
Lov om Kommunernes Styrelse
Sagen afgøres i
Erhvervs- og Turismeudvalget
Beslutning i Erhvervs- og Turismeudvalget den 09-04-2025
Fremsendes.
Hanne Ringgaard Møller (B) var fraværende. Jørgen Lundsgaard (B) deltog som suppleant.
Anders Johansson (C ) var fraværende. Johan Emil Sevelsted (C ) deltog som suppleant.
Relaterede bilag
Beslutningstema
Drøftelse af temaer/udfordringer til Budget 2026
Indstilling
Direktionen indstiller til Erhvervs- og Turismeudvalget,
- At udvalget drøfter eventuelle udvidelsesønsker og udfordringer til budget 2026
Sagsfremstilling
På møde i Erhvervs- og Turismeudvalget den 5. marts 2025 blev udvalget orienteret om principper og pejlemærker i den overordnede budgetproces for budget 2026. Udvalgets egen budgetproces blev godkendt.
På møderne i april til juni 2025 drøftes eventuelle udvidelsesønsker og udfordringer til budget 2026, inklusive finansiering. Jævnfør budgetprocessen kan der fremsendes op til tre udvidelsesønsker til drift og ligeledes vedrørende anlæg. Udvidelsesønsker og udfordringer fremsendes til budgetdrøftelserne senest på udvalgets møde i juni.
På baggrund af udvalgets drøftelser på dagens møde foretages nærmere beskrivelser af eventuelle udfordringer samt andre udvidelsesønsker til behandling på udvalgets møder i maj/juni.
Økonomiudvalget har desuden på møde den 18. marts 2025 godkendt, at ”folkeskolen” tages op som et tværgående og overordnet tema i de politiske forhandlinger om budget 2026.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Vil fremgå af de enkelte beskrivelser af budgettemaer.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant
Lovgrundlag
Lov om kommunernes styrelse
Sagen afgøres i
Erhvervs- og Turismeudvalget
Beslutning i Erhvervs- og Turismeudvalget den 09-04-2025
Udvalget anmoder administrationen om at udarbejde budgettemaer vedrørende udmøntning af turismestrategi; markedsføring af industrien på Sydfyn, samt budgettema til korrektion af indtægtsbudgetter for færgebilletter og gæstesejlere på grund af svigtende salg.
Hanne Ringgaard Møller (B) var fraværende. Jørgens Lundsgaard (B) deltog som suppleant.
Anders Johansson (C ) var fraværende. Johan Emil Sevelsted (C ) deltog som suppleant.
Beslutningstema
Orientering om mulighed for indmeldelsesrunde og udpegning af industriparker.
Indstilling
Direktionen indstiller til Erhvervs- og Turismeudvalget
- At sagen tages til efterretning
Sagsfremstilling
Alle borgmestre har modtaget et brev fra Erhvervsminister Morten Bødskov, og By-, Land-, og Kirkeminister Morten Dahlin der oplyser om, at det inden den 15. maj 2025 er muligt at indmelde, om kommunen ønsker en industripark (bilag 1 og 2).
Muligheden ligger i forlængelse af aftalen om ”Rød Løber for produktionsvirksomheder”, hvor der ønskes at skabe en ”one-stop-shop”, for at sikre et hurtigere godkendelsesforløb for virksomheder der gerne vil etablere større produktionsanlæg i hele Danmark. Der er opstillet specifikke krav til hvilke virksomheder der vil være omfattet af denne one-stop-shop”, og shoppen vil blive etableret i Erhvervsstyrelsen.
Administrationen vurderer, at der på nuværende tidspunkt ikke er behov for at ansøge om industriparker, da analyse i forbindelse med kommuneplan 2025-2037 har vist at de eksisterende udlæg til erhvervsområder kan imødekomme behovet.
Sagen afgøres i
Erhvervs- og Turismeudvalget
Beslutning i Erhvervs- og Turismeudvalget den 09-04-2025
Taget til efterretning.
Hanne Ringgaard Møller (B) var fraværende. Jørgen Lundsgaard (B) deltog som suppleant.
Anders Johansson (C ) var fraværende. Johan Emil Sevelsted (C ) deltog som suppleant.
Relaterede bilag
Beslutningstema
Svendborg Kommune er blevet udvalgt til at deltage i et treårigt projekt med Madkulturen og en række øvrige nationale institutioner. Projektet hedder: ”Smag dig frem – gør Danmark grønnere” og skal fremme sund og grøn mad i børnefamilier.
Madkulturen er en selvejende videns- og forandringsorganisation under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik, og Miljøudvalget, Senior-, Social- og Sundhedsudvalget, Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget, Kultur- og Fritidsudvalget, samt Erhvervs- og Turismeudvalget, at
- orientering om Svendborg Kommunes deltagelse i projektet ”Smag dig frem – gør Danmark grønnere” med Madkulturen tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Hen over efteråret 2024 har Svendborg Kommune, efter henvendelse fra Madkulturen, arbejdet for at blive inkluderet i det treårige projekt ”Smag dig frem – gør Danmark grønnere” med fokus på sund og grøn mad i børnefamilier. Madkulturen deltog i et direktionsmøde i september 2024. Svendborg Kommune sendte herefter en ”Request for proposal” og senere en interessetilkendegivelse til Madkulturen.
Ud over Madkulturen og Svendborg Kommune deltager Fødevarestyrelsen, Forbrugerrådet Tænk, DR, Kolding Kommune og Slagelse Kommune.
Madkulturen har siden opnået finansiering til projektet fra Novo Nordisk Fonden og Nordea Fonden. Projektet løber i tre år i 2025-2027.
Lokalt foregår aktiviteterne i projektet i udvalgte skoler, SFO’er, foreninger, almene boligområder, kantiner og detailkæder. Nationalt vil projektet bestå af læringsindhold på diverse medier, forbrugertests og undervisningsmateriale til madkundskab.
Madkulturen skriver blandt andet i ansøgningen, at:
”Udover at ændre madvaner hos børn og forældre i de tre Living Labs, har de tre lokale nedslag som overordnet mål at tjene som et eksempel og et ’undersøgelsesrum’ på effekten af en multikomponent indsats som metode til at ændre børnefamiliers madvaner. En ekstern evaluator vil følge virkningen af indsatsen i de tre kommuner. Med viden der publiceres videnskabeligt, vil den eksterne evaluator sikre valid dokumentation og dybere forståelse for målgruppens udbytte af de forskellige aktiviteter og den multikomponente indsats som helhed, herunder målgruppens forbedrede forudsætninger for at spise og handle ind til grønnere og sundere aftensmåltider. Viden der udbredes til relevante nationale og lokale aktører på området og som styrker, at indsatsen på sigt kan forankres og accelereres i landets øvrige kommuner”.
Administrationen ser mange muligheder for at koble projektet til eksisterende dagsordener og aktiviteter, herunder for eksempel LOMA, Ørkildmarked, Cittaslow, Kulinarisk Sydfyn, Grøn Skole, madfællesskaber under Boligsocial Helhedsplan og klimahandleplanens indsats vedrørende klimavenlig mad.
De deltagende afdelinger i projektet er Skole og Uddannelse, Kultur og Fritid, Boligsocial Helhedsplan, Erhvervskontoret, Sundhedssekretariatet, Kommunikation, samt Klima, Natur og Miljø.
Der nedsættes en tværgående projektgruppe til at forestå projektet.
Madkulturen udsendte pressemeddelelse om projektet 6. februar 2025. Den var forinden koordineret med administrationen.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Svendborg Kommune modtager samlet en million kroner til deltagelse i projektet fra 2025-2027. Dertil bidrager kommunen med et tilsvarende beløb. Kommunens medfinansiering sker primært i form af timer, men også i form af udlån af lokaler til projektaktiviteterne, samt hvis der bruges midler på øvrige omkostninger, aktivitetsmidler og lignende. Desuden kan allerede igangværende aktiviteter medgå som medfinansiering, hvis der kan integreres et fokus på grøn og sund mad til børnefamilier, og der kan argumenteres for gode synergier.
CO2-Konsekvensvurdering
Fødevarers CO2-udledning indgår i kommunens CO2-opgørelse på virksomhedsniveau. På geografisk niveau afventer vi, at beregninger for fødevareforbruget medtages i Energistyrelsens Energi- og CO2-regnskab.
Projektet ”Smag dig frem – gør Danmark grønnere” vil forhåbentlig påvirke de involverede børnefamiliers madvaner hen imod sundere og mindre klimabelastende mad.
Lovgrundlag
Klimahandleplan 2022.
Sagen afgøres i
Teknik, og Miljøudvalget, Senior-, Social- og Sundhedsudvalget, Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget, Kultur- og Fritidsudvalget samt Erhvervs- og Turismeudvalget.
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 03-03-2025
Indstillingen blev godkendt.
Beslutning i Børne- Unge- og Uddannelsesudvalget den 05-03-2025
Taget til efterretning.
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 06-03-2025
Orienteringen tages til efterretning.
Beslutning i Senior- Social- og Sundhedsudvalget den 08-04-2025
Taget til efterretning.
Dorthe Ullemose (O) var fraværende. Henrik Nielsen (C ) deltog som suppleant.
Beslutning i Erhvervs- og Turismeudvalget den 09-04-2025
Taget til efterretning.
Hanne Ringgaard Møller (B) var fraværende. Jørgen Lundsgaard (B) deltog som suppleant.
Anders Johansson (C ) var fraværende. Johan Emil Sevelsted (C ) deltog som suppleant.
Beslutningstema
Beslutning om at imødekomme Petersen & Sørensen Motorværksted A/S’ ønsker om at udvide det areal virksomheden lejer af Svendborg Kommune på Frederiksø langs Frederikskajen samt omkring beddingen.
Indstilling
Direktionen indstiller til Erhvervs- og Turismeudvalget, at det overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen anbefales,
- At tilbyde Ejendomsaktieselskabet Silja (Petersen og Sørensen Motorværksted A/S) en ny tidsubegrænset areallejekontrakt og med en uopsigelighed fra udlejer på 40 år vedrørende areal på Frederiksø, matr.nr. 653p, 653r, 653m, og 653b Svendborg Bygrunde. (Bilag 1 & 2)
- At lejekontrakten træder i kraft 1. maj 2025.
- At lejen fastsættes til 965.094,21 kr./år (2025)
- At lejeindtægten medgår til at kompensere Svendborg Havns indtægtstab ved at afstå de lejede arealer.
Sagsfremstilling
Cai Edelbo Larsen og Steffan Mastek, begge reelle ejere af Petersen & Sørensen Motorværksted A/S, førstnævnte ligeledes reel ejer af lejer-selskabet, har tilkendegivet, at de ønsker at leje et samlet areal på ca. 24.360 m2, dvs. at udvide det lejede areal med ca. 5.987 m2. Endvidere ønskes lejeforholdet gjort tidsubegrænset og med en uopsigelighed for udlejer på 40 år. Dette ønskes i forbindelse med udvidelsesplaner for Petersen & Sørensen koncernen.
Petersen & Sørensen Motorværksted A/S ønsker at følge med deres kunders udvikling mod større skibe samt muligheden for at udvide samarbejdet med Forsvaret. Det kræver både en udvidelse af flydedok-kapaciteten samt større landarealer. Petersen & Sørensen Motorværksted A/S ønsker derfor at anskaffe en yderligere flydedok, der kan håndtere skibe på op til 140 m. Derudover stiller samarbejdet med Forsvaret krav til yderligere sikring af værftsområdet, hvilket omfatter øget fysisk sikring af værftsområdet.
Petersen & Sørensen Motorværksted A/S ønsker at lejekontrakten træder i kraft hurtigst muligt, da lejekontrakten er en forudsætning for deres anskaffelse af en ny og større flydedok.
Petersen & Sørensen Motorværksted A/S estimerer, at udvidelsen af deres kapacitet, vil skabe behov for yderligere 20-30 medarbejdere. Aktuelt har de 88 ansatte.
Petersen & Sørensen Motorværksted A/S er indforstået med, at lejemålet indgås under de eksisterende planforhold. Særligt gælder det for Beddingen, der er omfattet af lokalplan 598 Frederiksø, at:
Området kan kun anvendes til ikke støjfølsom anvendelse. Lettere erhverv som indeholder værksteder. Her er støjgrænserne max. 60 dBA og miljøklasse 3-5. Området kan anvendes til parkering.
Desuden er de indforstået med, at lejekontrakten indgås uafhængigt af nødvendige myndighedstilladelser og at lejeaftalen ikke i sig selv danner grundlag for ændrede/øgede aktiviteter på arealerne.
Petersen & Sørensen Motorværksted A/S er aktuelt i gang med at ansøge om miljøgodkendelse til deres udvidede aktiviteter samt indhente tilladelse fra Trafikstyrelsen til udvidelse af dokkapaciteten.
Lejer er samtidig oplyst om, at behandling af ønsker om ændrede aktiviteter kræver fuldt oplyst ansøgningsmateriale og at øgede aktiviteter kan medføre behov for ny miljøgodkendelse, miljøvurdering samt ny planlægning.
Det er således endnu ikke afdækket i hvilket omfang øgede aktiviteter vil være mulige i forhold til omgivelserne, herunder realisering af Stålhallen Teater samt forslag i udviklingsplan for Fremtidens Havn og forslag til nye Kommuneplan om at ændre anvendelsen på Østre Kaj fra havnerelateret erhverv til et mere blandet byområde med mulighed for serviceerhverv, let erhverv (fx Navteam) og kultur (fx Center for Tredimensionel Kunst).
Udlejning af arealerne langs Frederikskajen kan have konsekvenser for udviklingsmulighederne på Øster Kaj (”DLG-området”), i det at kommunen i den fremtidige lokalplanlægning af arealerne langs Øster Kaj vil skulle tage hensyn til erhvervsaktiviteterne langs Frederikskajen. Det vil ligeledes være op til de eventuelle fremtidige udviklere på Øster Kaj at gennemføre støjsikring, mv. fra aktiviteterne langs Frederikskajen
Såfremt fremtidige værftsaktiviteter ikke kan indeholdes i de nuværende planforhold, er Petersen & Sørensen Motorværksted A/S bekendte med, at de skal anmode om ændring af disse og at det vil bero på en politisk beslutning.
Den årlige leje for den nye lejekontrakt er aftalt til 965.094,21 kr. (2025). Lejen udgøres af lejen for den hidtidige lejekontrakt (365.094,21 kr./år) samt lejen for de nye arealer og kajer (600.000 kr./år).
Petersen & Sørensen Motorværksted A/S har i de sidste 3 år betalt ca. 600 t.kr/årligt for korttidsleje af kajarealer samt skibsanløb på de arealer og kajer de får tilført den nye lejekontrakt.
Fra lejekontrakten fremhæves følgende forhold:
- Lejemålet betinges, at der opretholdes værfts- og motorværkstedsaktivitet.
- Der er ikke afståelsesret.
- Lejemålet overtages som beset
- Vedligeholdelse af det lejede areal håndteres som hidtil. Petersen & Sørensen Motorværksted A/S har vedligeholdelsen af de lejede arealer samt brohoveder og bolværker over daglig vande, dog med præcisering at for Frederikskajen (kaj 14, 15 og 16) er Udlejer er ansvarlig for vedligeholdelse af spunsvæg.
- Lejer forpligter sig til i videst muligt omfang til at tage hensyn til de kulturelle lejere, således at Frederiksø både kan være et maritimt og kulturelt værested.
- Petersen & Sørensen Motorværksted A/S respekterer foreløbig booking af Beddingen til muligt arrangement d. 4.-6. juli 2025
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Den nuværende lejekontrakt er på 365.094,21 kr.
Havnen har derudover indtægter på de arealer og kajer som skal indgå i den nye lejekontrakt der fordeler sig på arealleje samt skibsanløb som vist her:
Petersen & Sørensen Motorværksted A/S tegner sig for ca. 75 % pct. af ovenstående omsætning. Det er administrationens vurdering, at Svendborg Havn kan holdes skadesløs ved en forhøjelse af den nuværende leje på årligt 600.000 kr. Resten af omsætningstabet vurderes at kunne inddækkes ved flytning af skibsanløb til andre kajer i erhvervshavnen.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant
Lovgrundlag
Havneloven
Der er aftalt et møde med Trafikstyrelsen til den 3. april 2025 ifm. behandling af høringssvar til både udviklingsplan og kommuneplan, herunder særligt balancen mellem erhverv og andre anvendelser.
Planloven
Miljøbeskyttelsesloven
Sagen afgøres i
Kommunalbestyrelsen
Beslutning i Erhvervs- og Turismeudvalget den 09-04-2025
Anbefales.
Hanne Ringgaard Møller (B) var fraværende. Jørgen Lundsgaard (B) deltog som suppleant.
Anders Johansson (C) var fraværende. Johan Emil Sevelsted (C) deltog som suppleant.
Beslutning i Økonomiudvalget den 22-04-2025
Indstilles.
Afbud fra Flemming Madsen (A). Som suppleant deltog John Arly Henriksen (A).
Beslutning i Kommunalbestyrelsen den 29-04-2025
Godkendt.
Afbud fra Torben Frost (A), Maria Haladyn (A) og René Haahr (V). Som suppleanter deltog Claus Krossteig (A), Astrid Ejlersen (A) og Karen Kruse (V).
Sagsfremstilling
- Orientering fra udvalgsformanden
- Orientering fra udvalgsmedlemmerne
- Orientering fra administrationen
Beslutning i Erhvervs- og Turismeudvalget den 09-04-2025
Taget til efterretning.
Hanne Ringgaard Møller (B) var fraværende. Jørgen Lundsgaard (B) deltog som suppleant.
Anders Johansson (C) var fraværende. Johan Emil Sevelsted (C) deltog som suppleant.