Børne- Unge- og Uddannelsesudvalget
Referat • 14. august 2024 kl. 15.30
Indhold
Beslutning i Børne- Unge- og Uddannelsesudvalget den 14-08-2024
Godkendt.
Rasmus Feldingbjerg Drabe (løsg.) var fraværende.
Beslutningstema
Oversendelse af opdateret demografitema på dagtilbudsområdet, opdateret anlægstema på skoleområdet samt evt. prioritering af ikke fremsendte temaer.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At opdateret demografi på dagtilbudsområdet fremsendes til budgetforhandlingerne.
- At opdateret anlægstema på skoleområdet fremsendes til budgetforhandlingerne.
- At udvalget eventuelt prioriterer ikke fremsendte temaer.
Sagsfremstilling
Økonomiudvalget har besluttet, at der kan fremsendes op til 3 temaer/udvidelsesønsker på serviceområdet til budgetdrøftelserne. Temaer blev fremsendt på Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalgets møde i juni 2024.
Fremsendte temaer til budget 2025:
- Budgetløft af folkeskolens pulje til mangfoldige læringsmiljøer – inkl. Svendborg Heldagsskole.
- Stigende lønudgifter grundet øget uddannelsesniveau i børnehusene.
- Implementering af nyt behandlingstilbud for børn og unge i psykisk mistrivsel.
Ikke fremsendte temaer:
- Danmarks bedste studieby - Udviklingsstrategien
- Musik til Svend i forårs-SFO og 0. klasse - Udviklingsstrategien
- Svendborgmodellen – Sammen om Ind i fællesskaber
- Frokostordning for alle kommunale og selvejende dagtilbud.
- Ansøgning fra Barnets blå hus.
- Nikotin stopindsatser målrettet børn og unge.
Fremsendte anlægstemaer til budget 2025:
- Kapacitetsanalyse på skoleområdet (Opdateres til udvalgets møde i august).
- IT-netværk og accesspoints på skoler.
- Understøttelse af Heldagsskolens udvikling af det fysiske læringsmiljø
Finansieringsforslag:
- Udskolingslinier
På Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalgets møde i juni 2024 blev demografi på dagtilbudsområdet og skoleområdet fremsendt til budgetforhandlingerne for budget 2025.
Derudover ønskede udvalget at prioritere en pulje til ”Svendborg-modellen – sammen om ind i fællesskaber” hvis der opstår et råderum til det i budgetprocessen.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Fremgår af de enkelte temaer
CO2-Konsekvensvurdering
Fremgår af de enkelte temaer
Lovgrundlag
Lov om kommunernes styrelse
Sagen afgøres i
Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget
Beslutning i Børne- Unge- og Uddannelsesudvalget den 14-08-2024
Godkendt.
Udvalget prioriterede ikke yderliggere budgettemaer.
Der blev omdelt opdateret bilag vedrørende demografi på dagtilbudsområdet, som fremsendes til budgetforhandlingerne.
Rasmus Feldingbjerg Drabe (løsg.) var fraværende.
Relaterede bilag
Beslutningstema
Orientering om tværgående opsamling på skoleudviklingssamtaler gennemført af Skole og Uddannelse med ledelsesteam på alle folkeskoler forår og sommer 2024.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget tager den tværgående opsamling til efterretning.
Sagsfremstilling
Den 11. januar 2023 godkendte Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget en lokal ramme for skoleudviklingssamtaler (vedlagt som bilag). Det fremgår af rammen, at skoleudviklingssamtaler gennemføres én gang årligt mellem forvaltning og skolerne. Derudover fremgår det, at Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget orienteres om data vedr. Folkeskolens Nationale Overgangstests i dansk og matematik, trivselsmålinger, elevfravær samt afgangskarakterer på kommuneniveau før gennemførelse af skoleudviklingssamtaler.
Det overordnede nationale formål med skoleudviklingssamtaler er, at de skal indgå som et element i et samarbejde og en løbende dialog om skolens udvikling, så eleverne får de bedst mulige rammer for faglig udvikling og trivsel.
Den 10. januar 2024 blev udvalget præsenteret for data på kommuneniveau, og efterfølgende besluttede udvalget at fastholde følgende tematikker til drøftelse på skoleudviklingssamtalerne: Mangfoldige læringsmiljøer, herunder trivsel, støtte og inspiration.
Skole og Uddannelse har nu gennemført samtaler med alle ledelsesteamene på folkeskolerne i Svendborg Kommune. På den baggrund vil der på mødet blive præsenteret en tværgående opsamling på de tematikker, udvalget har ønsket belyst, samt nogle generelle tendenser og opmærksomhedspunkter.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ikke relevant.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant.
Lovgrundlag
Folkeskoleloven.
Sagen afgøres i
Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget.
Beslutning i Børne- Unge- og Uddannelsesudvalget den 14-08-2024
Taget til efterretning.
Rasmus Feldingbjerg Drabe (løsg.) var fraværende.
Beslutningstema
Orientering om anbefalinger fra følgegruppe til understøttelse af skolernes arbejde med mangfoldige læringsmiljøer.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget tager orienteringen til efterretning.
Sagsfremstilling
Resumé
Der er nedsat en følgegruppe for skolernes arbejde med mangfoldige læringsmiljøer, hvor forskellige fagligheder i og omkring skolen i Svendborg Kommune er bredt repræsenteret. Følgegruppen blev nedsat på baggrund af Rambøllrapporten i 2022.
Anbefalinger fra følgegruppe til understøttelse af skolernes arbejde med mangfoldige læringsmiljøer falder i fire kategorier: kompetenceudvikling, strukturer og rammer, samarbejdsrelationer og værdier.
Følgegruppens arbejde peger desuden på, der ikke er hurtige løsninger ind i arbejdet med at skabe mangfoldige læringsmiljøer, da området er komplekst og skolernes vilkår forskellige. Et fælles, samtidigt og vedvarende fokus er derfor nødvendigt tillige med en bevægelse mod en mere ensartet tilgang på skolerne for at skabe forandringen.
Baggrund
Den 11. januar 2023 præsenterede Rambøll hovedresultaterne fra deres evaluering af mangfoldige læringsmiljøer for Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget. På baggrund af rapporten fik forvaltningen og skoleledelserne på Svendborg Kommunes folkeskoler opmærksomhedspunkter. (rapporten er vedlagt som bilag).
På Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalgsmøde d. 10. maj 2023 blev initiativer på baggrund af evalueringsrapportens opmærksomhedspunkter beskrevet. I forlængelse af punktet på udvalgsmødet blev det af administrationen besluttet at nedsætte en bredt sammensat følgegruppe til understøttelse af skolernes arbejde med mangfoldige læringsmiljøer.
Opgaven for følgegruppen var at udvikle konkrete tiltag og forslag for at styrke arbejdet i og omkring mangfoldige læringsmiljøer. Dette inkluderede:
- En konkretisering af rammen for mangfoldige læringsmiljøer med scenarier og pejlemærker for ønskede tilstande i skolevæsnet om et til tre år
- En styrkelse af et fælles mindset og børnesyn på tværs af området
- En strategisk tilknytning til Barnets lov.
Følgegruppen har bestået af repræsentanter fra skoleledere, mellemledere, PPR samt Skole og Uddannelse. Undervejs i forløbet er der yderligere blevet indbudt repræsentanter fra henholdsvis Dagtilbud, Familie, Børn og Unge og Ungdommens Uddannelsesvejledning. Følgegruppen har ikke skulle træffe beslutninger, men alene referere - og give anbefalinger til skoleledergruppen, Skole – og Uddannelseschef samt give orientering til Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget.
Følgegruppen har i dette skoleår haft 4 møder, og der har løbende været tilbagemeldinger om følgegruppens arbejde på temamøder for skoleledelsesteams, på 12:12 seminar for ledelsesteams og på skoleledermøder.
Anbefalinger fra følgegruppens arbejde
Kompetenceudvikling inden for følgende områder:
- At alle skoler kender og arbejder med NEST-inspirerede metoder, hvor læringsmiljøet er præget af struktur, stabilitet og motivation, og hvor der er arbejdes fagligt og socialt med fællesskabende undervisning til gavn for alle børn.
- At alle skoler inddrager eleverne i deres egen læring i videst mulige omfang. Der gives feedback på elevens brug af læringsstrategi og arbejdsindsats, for på den måde at udvikle elevens forventning til egen mestring. Der er desuden et bredt fokus på projektorienteret- og interessebåret undervisning.
- At alle skoler arbejder med co-teaching, der er en pædagogisk metode, hvor to eller flere lærere eller pædagoger samarbejder om at planlægge, undervise og evaluere undervisningen i samme klasserum. Dette samarbejde øger muligheden for differentieret undervisning og har positive effekter for både almenelever og elever med særlige behov.
- At alle skoler kontinuerligt arbejder med prøvehandlinger i forhold til at forbedre praksis for mangfoldige læringsmiljøer.
Strukturer og rammer:
- At ledelsen på skolerne organiserer arbejdet, så lærere og pædagoger oplever, at det ikke er skemalægning eller anden planlægning, der hindrer arbejdet med mangfoldige læringsmiljøer
- At der er besluttede og systematiserede rammer for overgangsarbejdet. Dette gælder både i de overgange, der sker i løbet af skoleforløbet og de overgange, der dels er fra dagtilbud til skole eller fra grundskole til ungdomsuddannelse. Skoler med flere matrikler planlægger lærer- og pædagogsammensætningen ved overgange med henblik på, at viden ikke tabes, og at der skabes en helhedsorienteret sammenhæng i overgang fra den ene matrikel til den anden.
Samarbejdsrelationer
- At der er gennemsigtige og aftalte strukturer for samarbejdet på tværs. Der er en fælles forpligtigelse i at huske at orientere om indsatser på skolen med tværfaglige samarbejdspartnere, så konteksten for samarbejdet er klar.
- At der på tværs af afdelinger f.eks. Skole og Uddannelse, Familie Børn og Unge, PPR er viden om samarbejdspartnernes rammer og handlemuligheder, og at der samarbejdes om tværgående løsninger.
Værdier
- At ressourcesynet og det kollektive fokus i vores børnesyn, der blandt andet er beskrevet i den nye Børne- og Ungepolitik Fælles afsæt – Fælles fremtid kontinuerligt foldes ud i alle organisatoriske lag og medarbejdergrupper. Dette med henblik på dialog om og udmøntning af, hvordan vi bedst arbejder med mangfoldige læringsmiljøer i praksis. En sådan praksis vil have en afsmittende effekt i forhold til, at alle ved, hvilken leder- og medarbejderadfærd, vi vil se og være med til at opfylde indholdet af Kommissorium for udvikling af fremtidens folkeskole i Svendborg Kommune
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Der arbejdes med omsætningen af anbefalingerne inden for den eksisterende budgetramme. Denne sagsfremstilling kan ses i sammenhæng med budgettema vedrørende budgetløft af folkeskolens pulje til mangfoldige læringsmiljøer.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant
Lovgrundlag
Folkeskoleloven
Sagen afgøres i
Børne,- Unge- og Uddannelsesudvalget
Beslutning i Børne- Unge- og Uddannelsesudvalget den 14-08-2024
Taget til efterretning.
Rasmus Feldingbjerg Drabe (løsg.) var fraværende.
Beslutningstema
Godkendelse af opsamling på udvalgets temamøde den 13/6 2024, herunder årshjul for opfølgning på børne- og ungepolitikken.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At opsamlingen fra temamødet godkendes
- At årshjul for den løbende opfølgning på børne- og ungepolitikken godkendes
Sagsfremstilling
På udvalgets møde den 10/1 2024 blev det besluttet at afholde et temamøde med henblik på at drøfte relevante større strategiske sager i en sammenhæng og dermed frigive tid på de almindelige udvalgsmøder.
På mødet blev følgende punkter drøftet:
- Børne- og ungepolitikken - Opfølgning og ledelsesinformation
- Børne- og ungepolitikken – Fælles børne- og ungesyn
- Ny strategiplan på familieområdet
- Status på Fremtidens Folkeskole
- Børne- og ungepolitikken - de fire fokusområder
Opfølgning på de respektive punkter er vedlagt som bilag 1. På baggrund af udvalgets drøftelser arbejdes der videre med:
- Status på børne- og ungepolitikkens ledelsesinformation afvikles som temamøde forud for et ordinært udvalgsmøde
- Udover dialogmøde med Ungepanelet tilføjes det allerede eksisterende dialogmøde med Elevforum til udvalgets årshjul for løbende opfølgning på børne- og ungepolitikken
- Der planlægges en midtvejsevaluering af Vestre Skoles forsøg med at fastholde en gruppe børn, der med den nuværende praksis ellers ville være visiteret til et specialtilbud, i et almentilbud
- Der udarbejdes et forslag til, hvordan udvalget i højere grad kan arbejde med mål for progression i relation til Fremtidens Folkeskole. Oplæg fremlægges til drøftelse i udvalget.
Sidstnævnte punkt fremlægges i sammenhæng med udvalgets ønske om en gennemgang af de specialerede undervisningstilbud og mulighederne for at styrke de almene læringsmiljøer med fokus på trivsel og kvalitet for alle (jfr. udvalgets møde den 8/5 2024).
På baggrund af ovenstående fremlægges her forslag til årshjul for udvalgets opfølgning på børne- og ungepolitikken:
På temamøderne præsenteres det senest opdaterede datamateriale sammen med udvalgte praksisfortællinger og temadrøftelser. Administrationen foreslår, at temamøderne, så vidt muligt, afvikles i april og november, så drøftelserne på mødet i april kan indgå i budgetprocessen efter behov. Datoer for fælles dialogmøde med forældrebestyrelser godkendes særskilt (jfr. plan for dialogmøder for 2025 godkendt på udvalgets møde den 12/6 2024). Den præcise placering af fællesmøder med Ungepanel og Elevforum aftales med de respektive parter. Det tilstræbes, at møderne så vidt muligt afholdes forud for ordinære udvalgsmøder.
Det giver følgende konkrete årshjul frem til og med 2025:
6/11 2024 | Status på udmøntning af børne- og ungepolitikken (data, praksisfortællinger og temadrøftelser) |
Slut 2024/Start 2025 | Fællesmøde med Ungepanelet |
9/4 2025 | Status på udmøntning af børne- og ungepolitikken (data, praksisfortællinger og temadrøftelser) |
Forår 2025 | Fælles dialogmøde – forældrebestyrelser på skole- og dagtilbudsområdet |
Forår 2025 | Fællesmøde med Elevforum |
5/11 2025 | Status på udmøntning af børne- og ungepolitikken (data, praksisfortællinger og temadrøftelser) |
Datoerne forudsætter godkendelse af den politiske mødekalender for 2025 i særskilt dagsordenspunkt.
Modellen evalueres med udgangen af 2025, herunder hvorvidt der skal være fælles dialogmøde med forældrebestyrelser i 2026.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ingen, på nuværende tidspunkt.
Eventuelle økonomiske konsekvenser bliver fremlagt i forbindelse med en prioritering af de handlinger, som politikken vil føre med sig.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant.
Lovgrundlag
Barnets Lov.
Sagen afgøres i
Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget.
Beslutning i Børne- Unge- og Uddannelsesudvalget den 14-08-2024
Godkendt.
Rasmus Feldingbjerg Drabe (løsg.) var fraværende.
Beslutningstema
Godkendelse af ny strategiplan for Familie, Børn og Unge
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At udvalget godkender strategiplan for Familie, Børn og Unge.
Sagsfremstilling
Den 15. november 2023 blev Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget orienteret om, at Familie, Børn og Unge igangsatte arbejdet med en ny strategiplan. Administrationen orienterede om, at Strategiplanen for Familie, Børn og Unge ville tage afsæt i Barnets Lov der trådte i kraft 1. januar 2024, og samtidig skabe sammenhæng mellem det generelle afsæt i Børne- og Ungepolitikken og det forebyggende arbejde og den målrettede indsats for børn og unge med særlige behov.
Strategiplanen erstatter tidligere strategiplan for Familieområdet 2020-2024, der blev godkendt af Børne- og Ungeudvalget 12. august 2020.
Afsættet for udarbejdelsen af strategiplanen har samlet set været gældende lovgivning for målgrupperne under Familie, Børn og Unge, Børne- og Ungepolitikken, Handleplanen ”Ind i Fællesskaber”, aftaleteksten fra budgetforliget 2024 og nyeste forskning og praksis på området.
Strategien for Familie, Børn og Unge er udarbejdet med inddragelse af borgere, ledere og medarbejdere. Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget blev ligeledes på temadagen den 13. juni 2024 inddraget i Strategiplanens borgerrettede afsæt.
Strategiplanen vil udgøre Familie, Børn og Unges drejebog for handlinger der skal konkretiseres i og tilpasses til de enkelte afdelinger i Familie, Børn og Unge.
Med udgangspunkt i handleplanerne for de enkelte afdelinger, vil der blive udarbejdet dataunderstøttede indikatorer for de borgernære pejlemærker, som skal måle fremdriften for implementeringen af strategien. Udvalget vil ultimo 2024, få nærmere orientering om arbejdet.
Strategiplanen er vedlagt i bilag, desuden er vedlagt en oversigt over implementeringsprocessen for 2024.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Strategiplanen understøtter de økonomiske målsætninger som allerede er politisk besluttet ved Budgetforliget for 2024 og handleplanen ’Ind i fællesskaber’.
Sagen afgøres i
Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget
Beslutning i Børne- Unge- og Uddannelsesudvalget den 14-08-2024
Godkendt.
Bilaget tilrettes på side 2 nederst til: ”I juni 2024 blev Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget inddraget i de borgernære pejlemærker, der er indskrevet i strategiplanen.”
Rasmus Feldingbjerg Drabe (løsg.) var fraværende.
Beslutningstema
Ved budgetforliget for 2024 blev driftsbesparelsen ”Kloge kvadratmeter” indarbejdet med 1 mio. kr. i 2025, 3 mio. kr. i 2026 og til 5 mio. kr. i 2027 og frem.
Driftsbesparelsen ”Kloge kvadratmeter” skulle realiseres via en mere optimal anvendelse af de kommunale bygninger og arealer. Herved kan kommunen spare både penge, energi og CO2 udledning. For at understøtte realiseringen har Kommunalbestyrelsen etableret en politisk styregruppe, der udpeger reduktionsforslag.
Styregruppen anbefaler, at den ikke realiserede driftsbesparelse i ”Kloge kvadratmeter” samt samtlige reduktionsforslag inklusive anlægsinvestering og salgsprovenu oversendes til budgetforhandlingerne for 2025.
Indstilling
Den af kommunalbestyrelsens etablerede styregruppe anmoder fagudvalgene om:
- At Teknik- og Miljøudvalget udpeger, hvilke af nedenstående bygninger, der skal indgå som reduktioner i budgetforhandlingerne 2025:
Udvalg | Nr. | Navn | Adresse |
Teknik- og Miljøudvalget | 3 | Tomme bygninger | Tipsvænget 19 |
Teknik- og Miljøudvalget | 8 | Tidligere Borgerservice | Svinget 12 |
Teknik- og Miljøudvalget | 11 | Tom bygning (SFO) | Østre Skolevej 7 |
Teknik- og Miljøudvalget | 13 | Trafikskolen | Porthusvej 149 |
Teknik- og Miljøudvalget | 23 | Kramers hus (Oure) | Hammesbrovej 5 |
- At Kultur- og Fritidsudvalget udpeger, hvilke af nedenstående bygninger, der skal indgå som reduktioner i budgetforhandlingerne 2025:
Udvalg | Nr. | Navn | Adresse |
Kultur- og Fritidsudvalget | 4 | Svendborg Ridehus | Porthusvej 106 |
Kultur- og Fritidsudvalget | 15 | Foreningshus, yoga og tandemklub mm. | Bagergade 67 C, D, E |
Kultur- og Fritidsudvalget | 16 | Oure Sportsplads (Hundeførerforening) | Albjergvej 27 |
- At Børne-, Unge-, og Uddannelsesudvalget udpeger, hvilke af nedenstående bygninger, der skal indgå som reduktioner i budgetforhandlingerne 2025:
Udvalg | Nr. | Navn | Adresse |
Børne-, Unge-, og Uddannelsesudvalget | 6 | Administrationsbygning | Grubbemøllevej 20 |
Børne-, Unge-, og Uddannelsesudvalget | 10 | Vindebyøre lejrskole | Vindebyørevej 31 + 31B |
Sagsfremstilling
Med en mere optimal anvendelse af de kommunale bygninger og arealer kan kommunen spare både penge, energi og CO2 udledning.
Derfor vedtog Kommunalbestyrelsen ved budgetforliget for 2024:
- Et koncernmål for en besparelse på bygningsdrift på 5 mio. kr.
- En økonomimodel for realisering af besparelsen
- At etablere en politisk styregruppe, der skulle udarbejde en plan for udmøntning af besparelsen og at planen oversendes til forhandlinger for budget 2025
- Et kommissorium for den politiske styregruppe
Det var således hensigten, at besparelsen på bygningsdrift skulle reducere besparelsen på andre områder med henholdsvis 1 mio. kr. i 2025, 3 mio. i 2026 og 5 mio. kr. i 2027 og frem.
Styregruppens reduktionsforslag tager afsæt i Svendborg Kommunes pejlemærker for Kloge Kvadratmeter – jf. bilag 1 ”Svendborg Kommunes pejlemærker for Kloge Kvadratmeter”. I bilaget fremgår blandt andet følgende (markeret med kursiv):
Belægningen i vores bygninger skal øges. Vores bygninger skal anvendes multifunktionelt. Brugere af vores bygninger vil, i langt højere grad end i dag, dele faciliteter med andre. Ejendomme med lav belægning skal enten tilføres aktiviteter eller sælges/nedrives.
Vi ejer/lejer/giver tilskud til:
- Bygninger som vi anvender til kerneopgaven.
- Bygninger af strategisk formål (byudvikling, kulturbevarelse, nødvendig kapacitetsudvidelse, etc.) Ved nybygning eller nyanskaffelse afsættes der penge til drift, vedligehold og eventuel ombygning til fremtidig anvendelse.
Bygninger der ikke opfylder disse formål skal sælges. Kan salg ikke opnås, skal bygningerne nedrives. Ved salg går et evt. salgsprovenu til kassen og muliggør investering i og ombygning af eksisterende bygninger.
Styregruppen ønsker at fremlægge følgende reduktionsforlag til delvis realisering af den indarbejde driftsbesparelse:
Udvalg | Nr. | Navn | Adresse |
Teknik- og Miljøudvalget | 3 | Tomme bygninger | Tipsvænget 19 |
Teknik- og Miljøudvalget | 8 | Tidligere Borgerservice | Svinget 12 |
Teknik- og Miljøudvalget | 11 | Tom bygning (SFO) | Østre Skolevej 7 |
Teknik- og Miljøudvalget | 13 | Trafikskolen | Porthusvej 149 |
Teknik- og Miljøudvalget | 23 | Kramers hus (Oure) | Hammesbrovej 5 |
Kultur- og Fritidsudvalget | 4 | Svendborg Ridehus | Porthusvej 106 |
Kultur- og Fritidsudvalget | 15 | Foreningshus, yoga og tandemklub mm. | Bagergade 67 C, D, E |
Kultur- og Fritidsudvalget | 16 | Oure Sportsplads (Hundeførerforening) | Albjergvej 27 |
Børne-, Unge-, og Uddannelsesudvalget | 6 | Administrationsbygning | Grubbemøllevej 20 |
Børne-, Unge-, og Uddannelsesudvalget | 10 | Vindebyøre lejrskole | Vindebyørevej 31 + 31B |
De enkelte reduktionsforslag er beskrevet i bilag 2 ”Kloge Kvadratmeter – Samling af reduktionsforslag”. I hvert reduktionsforslag fremgår oplysninger om høringssvar og administrationens eventuelle bemærkninger hertil. Disse oplysninger er indarbejdet efter høringen, som var fra den 21. maj 2024 til den 10. juni 2024. Der er i alt modtaget 40 høringssvar til de indstillede reduktionsforslag, som fremgår af bilag 3 ”Kloge Kvadratmeter – Samling af høringssvar”.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
De enkelte nettodriftsbesparelser, for de enkelte reduktionsforslag, kan ses af nedenstående oversigt, i de respektive år.
Den samlede besparelse ved at realisere alle reduktionsforslag samt den ”Ikke realiserede driftsbesparelse”, kan ses af nedenstående oversigt, for de enkelte år.
Som det fremgår af ovenstående skema, er der en ikke realiserbar driftsbesparelse i årene 2025 - 2028 og frem. Det anbefales at denne oversendes til budgetforhandlingerne for 2025 og at den fordeles som en pulje, som de enkelte udvalg efterfølgende selv skal realisere indenfor egen driftsbudget.
Det anbefales, at man benytter fordelingsnøglen som ved budgetforliget 2024, hvor hvert udvalg fik en pulje til at tilbagekøbe besparelser for. Fordelingsnøglen er som følger med den økonomiske fordeling ud fra realisering af alle reduktionsforslag:
Den samlet realiserbare driftsbesparelse kræver en samlet anlægsinvestering på 7,00 mio. kr. og fordeler sig i årene som vist nedenfor:
De enkelte reduktionsforslag vil medføre en salgsindtægt. Det forventes, at denne salgsindtægt vil kunne finansiere de samlede anlægsinvesteringer på 7,0 mio. kr. i åerne 2025 til 2028 og evt. yderligere salgsindtægter vil tilgå kassen.
CO2-Konsekvensvurdering
Styregruppens forslag vil medføre en CO2-reduktion på cirka 49 ton årligt.
Lovgrundlag
Kommunestyrelsesloven
Styrelsesvedtægten for Svendborg Kommune
Svendborg Kommunes Klimahandleplan
Sagen afgøres i
Kultur- og Fritidsudvalget
Børne-, Unge-, og Uddannelsesudvalget
Teknik- og Miljøudvalget
Beslutning i Børne- Unge- og Uddannelsesudvalget den 14-08-2024
Godkendt at bygningerne indgår i budgetforhandlingerne.
Udvalget ønsker, at Vindebyøre Lejrskole ved et eventuelt salg fortsat skal kunne benyttes af skolerne på samme vilkår som i dag.
Rasmus Feldingbjerg Drabe (løsg.) var fraværende.
Relaterede bilag
Beslutningstema
Godkendelse af møder for 2025 i Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget godkender mødekalenderen for 2025.
Sagsfremstilling
Der er udarbejdet et forslag til mødekalender for de politiske udvalg i 2025.
Mødedatoerne for Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget bliver ud fra forslaget således:
Onsdag den 15. januar 2025 kl. 15.30
Onsdag den 5. februar 2025 kl. 15.30
Onsdag den 5. marts 2025 kl. 15.30
Onsdag den 9. april 2025 kl. 15.30
Onsdag den 7. maj 2025 kl. 15.30
Onsdag den 4. juni 2025 kl. 15.30
Onsdag den 13. august 2025 kl. 15.30
Onsdag den 3. september 2025 kl. 15.30
Onsdag den 8. oktober 2025 kl. 15.30
Onsdag den 5. november 2025 kl. 15.30
Onsdag den 3. december 2025 kl. 15.30
Mødedatoerne er koordineret med de øvrige fagudvalg, Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen, se bilag.
I forbindelse med Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalgets arbejde med at følge op på Børne- og ungepolitikken arrangeres der desuden to årlige temamøder for udvalget samt et møde med henholdsvis Ungepanelet og Elevforum i tilknytning til ordinære udvalgsmøder. Se særskilt sag på denne dagsorden om opsamling på udvalgets temamøde d. 13/6 2025. På udvalgets møde 4/9 2024 fremlægges desuden datoer for dialogmøder i 2025.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ikke relevant
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant
Sagen afgøres i
Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget
Beslutning i Børne- Unge- og Uddannelsesudvalget den 14-08-2024
Godkendt.
Rasmus Feldingbjerg Drabe (løsg.) var fraværende.
Relaterede bilag
Beslutningstema
Godkendelse af forslag til evalueringsdesign til midtvejsevaluering af LEAPS-omstillingen på Issø-skolen og på Skårup Skole med involvering af elever, forældre og medarbejdere.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget godkender evalueringsdesignet.
Sagsfremstilling
Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget blev orienteret om LEAPS-status på Skårup Skole og Issø-skolen på udvalgsmøde d. 12. juni 2024. Orienteringen blev taget til efterretning med et ønske om, at direktionen udarbejder et forslag til en model for en midtvejsevaluering med involvering af elever, forældre og medarbejdere.
Udvalget ønskede desuden information om, hvordan midlerne til LEAPS anvendes.
Følgende evalueringsdesign foreslås:
LEAPS-omstillingen på Issø-skolen og på Skårup Skole monitoreres allerede ved LEAPS-surveys. Disse surveys er udarbejdet af Rambøll og respondenterne er: elever, forældre og medarbejdere på Skårup Skole og på Issø-skolen. Skole og Uddannelse vil udvælge spørgsmål i spørgerammen med fokus på oplevelse, engagement, læringsudbytte og tilfredshed med LEAPS-omstillingen. Surveys gennemføres i uge 34 – 41.
Evalueringen vil blive præsenteret for Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget d. 4. december 2024.
Anvendelse af LEAPS-midler på skolerne
Kata Fonden er en almennyttig fond, der arbejder tæt sammen med kommuner og skoler.
Kata Fondens indsats, der involverer 6 personer, finansieres med tilskud fra donorer og kommuner.
Indsatsen hos skolerne rummer bl.a. ugentlig tilstedeværelse på skolerne med leder- og ressourcepersonssparring, årligt kompetenceudviklingsprogram for alle medarbejdere, årlig Rambøll-undersøgelse, løbende evaluering og status på skole og forvaltningsniveau, og netværksaktiviteter for flere målgrupper.
Alt i alt er der for 2023 gennemført mere end 200 aktiviteter for de 2 skoler.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Den årlige omkostning udgør 1.250.000 kr. pr. år i 5 år.
Issø-skolen og Skårup Skole betaler hver 200.000 kr. årligt. Den resterende del på 850.000 kr. årligt afholdes af puljen til mangfoldige læringsmiljøer indenfor Skole og Uddannelses samlede ramme.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant.
Lovgrundlag
Folkeskoleloven.
Sagen afgøres i
Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget
Beslutning i Børne- Unge- og Uddannelsesudvalget den 14-08-2024
Godkendt.
Rasmus Feldingbjerg Drabe (løsg.) var fraværende.
Beslutningstema
Orientering om ajourføring af tegningsmateriale.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget tager orienteringen til efterretning.
Sagsfremstilling
På mødet i Udvalget for Børn og Unge den 3. juni 2014 blev der givet en orientering om igangsætning af ajourføring af tegningsmateriale i kommunale og selvejende børnehuse. Der er foretaget løbende ajourføring.
Der er foretaget en byggeteknisk gennemgang, med det formål, at afdække om de enkelte børnehuse anvendes på den måde, som de bygningsmæssig er godkendt til. Der er udført tilretninger og justeringer i nogle af børnehusene.
Tegningsmaterialet viser de enkelte rums funktion og rummelighed, med angivelse af hvilke rum, der betragtes som frit gulvareal til børn, arealer til anden brug og personale- og kontorfaciliteter. Der er i bygningskapacitet og fordelingsnøgle (antal vuggestuebørn i forhold til børnehavebørn) taget højde for de daværende bygningsmæssige og politiske godkendelser. Ligeledes er det angivet, hvor mange børn, der maksimalt må opholde sig i hvert rum.
Ud fra tegningsmaterialet er børnetallet i følgende børnehuse fastsat til maksimum:
- Sundbyøster Paraplyen: 52 vuggestuebørn eller 52 børnehavebørn
- Øbakkerne Kirkeby Børnehus: 121 vuggestuebørn eller 121 børnehavebørn
- Øbakkerne Lundby Børnehus: 60 vuggestuebørn eller 73 børnehavebørn
- Øbakkerne Solsikken: 112 vuggestuebørn eller 135 børnehavebørn
- Fyrtårnet Lilleskovens Børnehus: 12 vuggestuebørn og 60 børnehavebørn
Forhold der er afgørende for antallet af børn, der kan indskrives i børnehuset er blandt andet følgende faktorer:
Luftskifte i de rum hvor børn opholder sig, lydforhold, brandsikkerhed, antal toiletter (børn, personale, handicap og puslepladser), faktisk anvendelse af rum, personalefaciliteter (kontor, møderum, frokoststue og garderobe).
Der er nu ajourført 20 bygninger ud af 37 bygninger.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Udfærdigelse af tegningsmateriale og dertilhørende afledte udgifter er blandt andet afholdt indenfor anlægspuljerne ”Sikkerhedsmæssige tiltag”, ”Styrket indvendig vedligehold” og ”Styrket udvendig vedligehold” .
CO2-Konsekvensvurdering
Ny/om- og tilbygninger samt tilretninger i børnehusene er allerede udført. Der er derfor ikke lavet en CO2-Konsekvensvurdering.
Lovgrundlag
Gældende byggelovgivning og lovgivning i det år byggetilladelsen er givet for en bygning
Arbejdsmiljølovgivning
Arbejdstilsynets vejledninger Branchevejledning BAR (BrancheArbejdsmiljøRådet) for nybyggeri og renovering af daginstitutioner
Dagtilbudsloven
Sagen afgøres i
Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget
Beslutning i Børne- Unge- og Uddannelsesudvalget den 14-08-2024
Taget til efterretning.
Rasmus Feldingbjerg Drabe (løsg.) var fraværende.
Beslutningstema
Som følge af befolkningsprognosens nedjusterede forventninger til antallet af 0-2-årige er antallet af vuggestuepladser nedjusteret fra oktober 2024.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At orienteringen tages til efterretning.
Sagsfremstilling
I befolkningsprognosen pr. 1. januar 2024 er der sket en markant nedjustering i forventningerne til antallet af 0-2-årige og 3-5-årige i Svendborg Kommune frem mod 2035 sammenholdt med befolkningsprognosen pr. 1. januar 2023. Dette skyldes et faldende fødselstal i 2023 og en mere moderat tilflytning af børnefamilier, som forventes at fortsætte.
Som følge af befolkningsprognosens nedjusterede forventninger til antallet af 0-2-årige forventes der ledige dagpleje- og vuggestuepladser i perioden 2025-2028 jævnfør Børnetalsprognose og kapacitet 2025-2028, godkendt af Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget den 8. maj 2024.
Ifølge vedhæftede principper og langsigtet plan for tilpasning af dagtilbudspladser, godkendt af udvalget den 5. april 2023, skal der nedjusteres med vuggestuepladser, hvis der forventes ledige dagpleje- og vuggestuepladser. Antallet af dagplejepladser skal så vidt muligt opretholdes. På udvalgets møde den 8. maj 2024 blev det besluttet, at administrationen påbegynder arbejdet med at nedjustere antallet af vuggestuepladser fra 2025.
Prognosebehov og hensyn til børnehuse i tilknytning til eller i nærheden af de enkelte skoleafdelinger bestemmer, hvor der nedjusteres med vuggestuepladser. Ifølge Børnetalsprognose og Kapacitet 2025-2028 forventes der i 2025 ledige dagpleje- og vuggestuepladser i Thurø Skoles distrikt, Vestermarkskolens distrikt og i de fire skoledistrikter i Svendborg by.
Administrationen følger den videre udvikling i børnetallet og antallet af indmeldte børn i private tilbudstyper. Som følge heraf har det i nedjusteringen af vuggestuepladser i første omgang været et særligt hensyn, at der ikke lukkes hele børnehuse o. lign., men foretages justeringer der nemt ændres igen, hvis behovet opstår. Nedjusteringerne foretages med afsæt, i at det fortsat er økonomisk og pædagogisk bæredygtighed for det enkelte børnehus.
Justeringerne betyder samlet set, at der bliver mere plads til børnene i de berørte børnehuse, og at det bliver nemmere at få en børnehaveplads for børn indmeldt i dagplejen eller i private pasningsordninger i de berørte børnehuse, da færre børnehavepladser skal reserveres til allerede indskrevne vuggestuebørn.
Som vist i nedenstående tabel nedjusteres kapaciteten med i alt 82 vuggestuepladser fordelt på 11 børnehuse i Thurø Skoles distrikt, Vestermarkskolens distrikt og i de fire skoledistrikter i Svendborg by. Nedjusteringen er besluttet i samarbejde med dagtilbudsledergruppen, og træder i kraft fra oktober 2024, idet det faldende børnetal allerede kan mærkes fra efteråret 2024.
I løbet af 2024 er der dog allerede indarbejdet en reservekapacitet på 30 vuggestuepladser svarende til det politisk godkendte niveau. Reservekapaciteten er indarbejdet i stort set de samme børnehuse, som vist i nedenstående tabel. Udover reservekapaciteten på 30 vuggestuepladser nedjusteres der med 52 vuggestuepladser fra oktober 2024 svarende til samlet 82 vuggestuepladser. Antal vuggestuepladser efter nedjustering udgør herefter 249 i de 11 børnehuse.
| Nedjustering af vuggestuepladser | Antal vuggestuepladser efter nedjustering |
Østerdalen Gambøt Børnehus | 8 | 14 |
Øbakkerne Vester Skerninge Børnehus | 2 | 12 |
Øbakkerne Ollerup Børnehus | 4 | 12 |
Vesterlunden Skovlinden | 4 | 28 |
Vesterlunden Nordlyset | 4 | 24 |
Vesterlunden Kernehuset | 14 | 28 |
Sundbyøster Børnely | 14 | 36 |
Sundbyøster Paraplyen | 3 | 31 |
Sundbyøster Humlebien | 10 | 22 |
Sundbyøster Kobberbækken | 11 | 28 |
Fyrtårnet Rantzausminde Børnehave og Vuggeri | 8 | 14 |
Total | 82 | 249 |
De 82 vuggestuepladser tages kun i brug igen, hvis antallet af 0-2-årige stiger, hvis antallet af dagplejere ikke kan opretholdes, eller hvis antallet af børn indmeldt i private tilbudstyper falder. Ved behov kan der desuden foretages en yderligere nedjustering. Administrationen følger udviklingen ved hjælp af de tre årlige børnetalsprognoser.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Det faldende børnetal er indregnet i demografitema for 2025.
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen.
Lovgrundlag
Dagtilbudsloven.
Sagen afgøres i
Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget.
Beslutning i Børne- Unge- og Uddannelsesudvalget den 14-08-2024
Taget til efterretning.
Rasmus Feldingbjerg Drabe (løsg.) var fraværende.
Beslutningstema
Orientering om ophør af skærpet tilsyn i det private dagtilbud Børnehaven Askelæ.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget tager orienteringen til efterretning
Sagsfremstilling
Det private dagtilbud Børnehaven Askelæ har været i skærpet tilsyn siden oktober 2023, hvor der er blevet arbejdet med følgende udviklingspunkter:
- De fysiske rammer
- Struktur og organisering
- De voksnes roller i understøttelse af børns leg
- Revidering af den pædagogiske læreplan
Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget blev orienteret herom på udvalgsmødet d. 15. november 2023.
Sekretariat og Dagtilbud har fulgt processen og foretaget uanmeldte tilsyn i form af KIDS-observationer i marts og juni 2024 samt anmeldte tilsyn i december 2023 og februar 2024. Derud over har der været dialog med lederen af Børnehaven Askelæ, som løbende har sendt statusbeskrivelser af arbejdet med udviklingspunkterne.
KIDS-rapporten fra marts 2024 viste, at der var sket en progression i arbejdet med ovenstående udviklingspunkter. Da progressionen i udviklingen endnu var ny og sårbar – særligt i forhold til de voksnes deltagelse i børns leg, vurderede Sekretariat og Dagtilbud, at det skærpede tilsyn af Askelæ skulle forsætte for at understøtte udviklingen.
Børnehaven Askelæ udarbejdede derfor en ny handleplan som beskrev deres fokus i det pædagogiske arbejde - særligt i forhold til de voksnes deltagelse i børns leg; herunder at være sproglige rollemodeller, give inspiration til legen samt skabe deltagelsesmuligheder for alle børn.
Opsamlingen fra tilsynsbesøgene har været, at Børnehaven Askelæ har arbejdet seriøst med de anbefalinger, som Sekretariat og Dagtilbud er kommet med, og at der løbende er sket en udvikling af de pædagogiske læringsmiljøer til gavn for børnene.
På den baggrund blev det skærpede tilsyn i Børnehaven Askelæ afsluttet ved tilsynsmødet d. 26. juni 2024. Herefter vil Børnehaven Askelæ overgå til alment tilsyn, hvor der i efteråret 2025 igen laves en KIDS-rapport.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ikke relevant.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant.
Lovgrundlag
Dagtilbudsloven § 5 og §§ 5a og 5b.
Sagen afgøres i
Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget.
Beslutning i Børne- Unge- og Uddannelsesudvalget den 14-08-2024
Taget til efterretning.
Rasmus Feldingbjerg Drabe (løsg.) var fraværende.
Beslutningstema
I forlængelse af evalueringen af husråd i kommunale børnehuse i juni 2023 forelægges Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget en status på husråd i kommunale børnehuse.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At orientering om status på husråd i kommunale børnehuse tages til efterretning.
Sagsfremstilling
På Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalgets møde den 16. august 2023 blev der forelagt en evaluering af husrådenes arbejde. I juni 2023 var der etableret husråd i 17 ud af 26 kommunale børnehuse, det vil sige i 65 pct. af børnehusene, og husrådene var i mange børnehuse i gang med meningsfulde aktiviteter og samarbejde inden for rammerne af formålet og den vejledende model for husråd i kommunale børnehuse (se nedenfor).
Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget tog evalueringen til efterretning og godkendte, at husrådenes arbejde fortsætter indenfor rammerne af den vejledende model for husråd i kommunale børnehuse, og opfordrede til at husråd tages op på et kommende dialogmøde.
Dagsorden til dialogmøder udarbejdes på koordinationsmøder af repræsentanter fra forældrebestyrelserne. Dialogmødet i efteråret 2023 havde et tværgående fokus på børne- og Ungepolitikken. På koordinationsmødet forud for dialogmødet i foråret 2024 ønskede repræsentanterne for forældrebestyrelserne dialog om andre emner end husråd. I forlængelse af evalueringen i juni 2023 forelægges Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget derfor en status på husråd i kommunale børnehuse.
I juni 2024 er der etableret eller ved at blive etableret husråd i 20 ud af 27 kommunale børnehuse, det vil sige i 74 pct. af børnehusene. Der er færrest husråd i dagtilbudsområderne Sundbyøster og Vesterlunden i Svendborg by. I de børnehuse hvor der ikke er et husråd, er det forsøgt etableret, men der har ikke været opbakning i forældregruppen.
Husrådene understøtter børnehusenes traditioner til fastelavn, påske, sommer, halloween, jul mv. Husrådene arrangerer sociale arrangementer som forældrekaffe, picnic på legepladsen og filmaften. I mange børnehuse arrangerer husrådene arbejdsdage, og i enkelte børnehuse giver husrådene input til indhold på forældremøder.
Vejledende model for husråd i kommunale børnehuse
I styrelsesvedtægt for kommunale dagtilbud er der beskrevet en vejledende model for husråd i kommunale børnehuse. Formålet med husrådene er, at:
- Understøtte det nære samarbejde mellem forældre, familiemedlemmer, børn og medarbejdere om fælles aktiviteter af betydning for dagligdagen i børnehuset
- Styrke engagement, fællesskab og ønsket om at være med til at gøre en forskel i børnehusets hverdag blandt forældrene
- Styrke båndet mellem børnehuset og frivillige kræfter, foreningsliv, virksomheder mv. i lokalsamfundet (”det åbne dagtilbud”) til glæde og berigelse for begge parter
Et husråd består af forældre, og vælges typisk på et lokalt forældremøde. Husrådet har ikke nødvendigvis et fast antal medlemmer, men der stiles efter 3-6 forældre. Husrådet vælger selv en formand blandt sine medlemmer. Husrådet understøttes af den pædagogiske teamleder i børnehuset.
Det har været et særligt hensyn, at det skal være nemt for forældre at indgå i husrådets arbejde med forskellige ambitionsniveauer, at rette fokus på det nære forældresamarbejde og aktiviteter i børnehuset og at undgå en unødig formalisering af husrådenes arbejde. På den måde adskiller husrådene sig fra forældrebestyrelsen.
Den vejledende model for husråd i kommunale børnehuse er vedlagt som bilag.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ingen.
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen.
Lovgrundlag
Dagtilbudsloven.
Sagen afgøres i
Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget.
Beslutning i Børne- Unge- og Uddannelsesudvalget den 14-08-2024
Taget til efterretning.
Rasmus Feldingbjerg Drabe (løsg.) var fraværende.
Beslutningstema
Godkendelse af nye kommunale valgfag til orientering.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At orienteringen om nye valgfag tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Kommunen kan godkende, at der tilbydes undervisning i valgfag, der ligger ud over valgfagene i valgfagsrækken, og som ikke nødvendigvis er praktisk eller kunstnerisk betonede fag.
Kommunalbestyrelsen besluttede på sit møde den 24. juni 2014 at delegere kompetencen til beslutning om godkendelse af nye valgfag til administrativ afgørelse ved chef for Skole og Uddannelse, samt at de nye valgfag forelægges Børne-, Unge og Uddannelsesudvalget til orientering.
Skoler, der har ønsket at oprette nye valgfag i skoleåret 2024/2025, har indsendt en beskrivelse af valgfaget til Skole og Uddannelse inden 14. juni 2024.
Beskrivelsen indeholder formulering af fagformål, kompetenceområder og kompetencemål samt læseplan, og den danner grundlag for eventuel godkendelse.
Alle godkendte valgfag offentliggøres på kommunens hjemmeside.
Fra og med skoleåret 2024/25 er følgende nye valgfag for 7.-9. årgang administrativt godkendt:
- Grønt flag (Nymarkskolen)
- Makerspace (Nymarkskolen)
- Ungdomstræner (Nymarkskolen)
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Intet at bemærke.
CO2-Konsekvensvurdering
Intet at bemærke.
Lovgrundlag
Folkeskoleloven.
Sagen afgøres i
Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget.
Beslutning i Børne- Unge- og Uddannelsesudvalget den 14-08-2024
Taget til efterretning.
Rasmus Feldingbjerg Drabe (løsg.) var fraværende.
Sagsfremstilling
Udvalgsformanden:
Udvalgsmedlemmerne:
Direktøren:
- Kommende større sager
- Udskudt opstart af Østerdalen Eriksholm Børnehus – Thurø
- Skårup Skole
- Botilbud Tankefuld
Beslutning i Børne- Unge- og Uddannelsesudvalget den 14-08-2024
Udvalgsmedlem Mette Kristensen (V):
- Henvendelse fra forældre på Stokkebækskolen vedr. busruter.
Direktøren:
- Ny lovgivning vedrørende lommepengejobs.
Rasmus Feldingbjerg Drabe (løsg.) var fraværende.