
Pulje til bygningsfornyelse
Trænger dit ældre hus til en kærlig hånd? Her på siden kan du læse om, hvad du kan få støtte til, hvor meget du kan søge om, og hvordan du søger. Næste ansøgningsfrist er 1. september 2025.
Puljen til bygningsfornyelse er åben for ansøgninger
Svendborg kommune vil gerne understøtte en positiv udvikling i det åbne land og i byer med færre end 4000 indbyggere. Derfor åbner vi nu en pulje til bygningsfornyelse, renovering af forsamlingshuse og nedrivninger.
Der er afsat ca. 7 millioner kroner til to ansøgningsrunder i 2025, og puljen kan ansøges til renovering af renovering af facade, nyt tag eller restaurering af fortrappe eller hoveddør.
Her på siden kan du læse om ansøgningskriterier, støttebeløb, krav til dokumentation, samt hvordan du søger. Du søger via den digitale selvbetjening, og næste deadline er d. 1. september 2025.
Støttemidlerne kommer fra Landsbyfornyelsespuljen, hvor staten dækker 60 % og Svendborg Kommune dækker 40% af støttebeløbet. Kriterier for støtte har ophæng i Lov om byfornyelse og udvikling af byer.
Hvad er formålet med puljen?
Erfaringer viser, at byer med velbevarede kulturmiljøer har en stærk identitet, som kan bidrage til at tiltrække ressourcestærke borgere. En velbevaret kulturarv er dermed værdiskabende for byen som helhed, men også for den enkelte grundejer, da det øger værdien af det enkelte hus.
Puljestøtte til renovering skal derfor tage afsæt i at bevare og forskønne kulturhistoriske huse i Svendborg Kommune.
At renovere efter kulturhistoriske principper kan være komplekst, og derfor anbefaler vi at læse Guide til den gode ansøgning inden du ansøger bygningsfornyelsespuljen.
Godt at vide inden du søger
Sådan søger du
Tryk på et punkt for at se detaljer.
Send digital ansøgning
Ansøgning skal ske i den digitale selvbetjening, som du finder her på siden.
Det er vigtigt, at du husker:
- Tilsagn om, at kommunen kan indhente prisvurdering af byggeriets handelsværdi, før arbejdet sættes i gang.
- Billeder af ejendommen, herunder af bygningsdetaljer, der søges om tilskud til at istandsætte.
- To uvildige tilbud fra relevante, momsregistrerede håndværkere på det arbejde, der søges tilskud til. Arbejdet i de to tilbud skal være ens, så tilbuddene kan sammenlignes.
Svendborg Kommune vil ved udarbejdelse af støttebeløbet i tilsagnsbrevet tage udgangspunkt i det billigste tilbud og støttebeløbet kan ikke ændres selvom opgaven måtte blive dyrere end forventet. Bygherre kan efterfølgende frit vælge det tilbud han/hun helst vil. - Nedrivningstilladelse ved ansøgning om nedrivning. Denne søges på samme måde som en byggetilladelse.
- Arbejdet må ikke udføres, før der ligger et tilsagn fra puljen om støtte.
For at opnå tilskud til renovering skal istandsættelsen ske i overensstemmelse med bygningens oprindelige arkitektoniske byggestil og håndværksmæssige traditioner.
Husk at afklare, om renoveringen kræver byggetilladelse.
Sammen med et tilsagn om støtte vil der også blive stillet en række vilkår til arbejdets udførelse. Hvis ikke vilkårene overholdes, kan tilsagn om støtte blive trukket tilbage.
Når du har sendt ansøgningen
Når vi har modtaget din ansøgning, eftersender vi en kvitteringsmail. Hvis din ansøgning bliver godkendt til at modtage støtte, laver vi et tilsagnsbrev, som sendes til dig via digital post.
Svar på ansøgning
Når ansøgningsfristen er udløbet, går der maksimalt en måned, før du får svar på din ansøgning.
Udbetaling af støttemidler
For at få udbetalt støttemidler, skal du, efter arbejdet er udført, fremsende følgende:
- Billeder af det færdige projekt
- Alle fakturaer fra projektet
- Dokumentation for, at alle fakturaerne er betalt, f.eks. kvittering eller et skærmbillede af netbankkonto, hvor beløbet er overført. Gældsbreve kan også godtages.
- Et udfyldt regnskabsskema.
- Hvis der er modtaget udbetaling til renoveringen fra forsikringen eller modtaget supplerende støtte fra andre puljer, skal vi også have dokumentation for det.